• Mājas mīlulis pensionāram

    Dzīvesveids
    Astes
    Astes
    15. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Nepieciešamas vien 15 minūtes, lai cilvēka smadzenes sāktu reaģēt uz komunikāciju ar suni, laimes hormona serotonīna līmenis paaugstinās, sirdsdarbība līdzsvarojas, asinsspiediens un stresa līmenis pazeminās. Tieši labvēlīga ietekme uz seniora garīgo un fizisko veselību mudina ģimeni iegādāties mājas mīluli vecāka gadagājuma cilvēkam. Konsultē Rimi suņu dzīves eksperte, kinoloģe ĻENA VALDMANE.

    Nepieciešamas vien 15 minūtes, lai cilvēka smadzenes sāktu reaģēt uz komunikāciju ar suni, laimes hormona serotonīna līmenis paaugstinās, sirdsdarbība līdzsvarojas, asinsspiediens un stresa līmenis pazeminās. Ilgtermiņā cilvēka un suņa mijiedarbība var mazināt sirds slimību risku, palīdz cīnīties ar vientulību un depresiju.

    Lēmums jāpieņem kopā

    Ja seniors ir pie labas veselības, viņam patīk dzīvnieki un ir laiks, iespēja un vēlme par mājdzīvnieku rūpēties, pirmais svarīgais jautājums, kāds parasti rodas: kādu mājas mīluli izvēlēties? Senioram vispiemērotākais būs kaķis vai kāds no mazajiem mīļdzīvniekiem, kas dzīvo būrī. Sunim savukārt jāvelta daudz laika – viņam ik dienu nepieciešamas pastaigas, apmācība, saimniekam jānodrošina, lai suns neklaiņo un neapdraud citus cilvēkus un dzīvniekus.

    Atceries! Dzīvnieku iegāde nedrīkst būt pārsteigums vai dāvana, īpaši tas attiecas uz noteiktām vecumgrupām – bērniem un gados vecākiem cilvēkiem!

    Kad ģimene ir apspriedusies, izvērtējusi iespējamos riskus, ir gatava uzņemties atbildību un rūpes par četrkājaino draugu, seniors ir piedalījies lēmuma pieņemšanā un par savu mājas mīluli izraudzījies suni, jāpāriet pie piemērotākā astaiņa meklēšanas.

    Seniors senioram

    Vecāka gadagājuma cilvēkiem piemērots būs neliela izmēra sunītis, kurš ir izteikti mierīgs un miermīlīgs, viegli kopjams. Nekādā gadījumā tas nedrīkst būt kucēns, tieši pretēji – jau pieaudzis, lēnīgs suns ar rāmu raksturu.

    Eiropas un ASV patversmēs darbojas īpašas programmas Seniors senioram, kuru ietvaros vecāka gadagājuma cilvēki tiek mudināti adoptēt suņus seniorus, jo tie ir mazāk kustīgi, nosvērti, ar paredzamu raksturu, izteikti lojāli. Bieži pieļautā kļūda – bērni vai mazbērni izvēlas mīluli pēc savas gaumes, šķirni, kas pašiem patīk, nepadomājot, vai suņa un saimnieka aktivitātes līmenis sakrīt, vai suns iederēsies pensionāra ikdienā un vai pats seniors to suni vispār grib.

    Kategoriski nepieņemams, taču diemžēl arī reāls scenārijs, kad pie vecvecākiem nonāk bērnu, mazbērnu mīluļi, kas dažādu iemeslu dēļ ir kļuvuši lieki pašu mājās un tiem jādodas pie omes – būs pastaigu biedrs un motivācija kustēties. Vai arī suns tiek aizdots uz laukiem, kur varēs izskrieties.

    Rezultātā nereti pilsētas ielās varam sastapt kundzītes ar jestriem Džeka Rasela terjeriem un stūrgalvīgiem bīgliem.

    Ja ģimene vēlas šķirnes suni, piemērotākās būs neliela auguma dekoratīvās suņu šķirnes – kavaliera karaļa Čārlza spaniels, Tibetas spaniels, Ķīnas cekulainais suns, mopsis vai kāds no grifoniem.

    Jāpalīdz ar izdevumiem

    Nav ieteicams iegādāties vairākus mājas mīluļus vienlaikus, kā arī noteikti jānodrošina dzīvnieku sterilizācija. Diemžēl reizēm seniori neapzinās riskus un nespēj pilnvērtīgi novērtēt situāciju, pienācīgi nepieskata dzīvnieku meklēšanās laikā vai apzināti ļauj viņiem vairoties.

    Jārūpējas arī par suņa turēšanas vietu un apstākļiem, jānodrošina voljērs vai droša sēta ap māju, jānovērtē, vai dzīvoklis ir pietiekami liels, kurā stāvā tas atrodas utt. Pensionāriem ir piemērojamas atlaides suņu turēšanas nodevai, taču ģimenei jāparūpējas par finansiālu atbalstu dzīvnieka saslimšanas gadījumā un citiem veterināriem pakalpojumiem (attārpošana, vakcinācija), kā arī dzīvnieka kopšanas un uzturēšanas izdevumi, īpaši, ja dzīvniekam nepieciešama speciālā barība, regulāra frizēšana (piemēram, senioru vidū populārai šķirnei pūdelim). 

    Jāuzmanās no traumām

    Ģimenei ir jāsaprot, ka līdz ar mājdzīvnieka ienākšanu seniora dzīvē, palielinās arī traumu risks. ASV pētījums, kurā tika izmantoti neatliekamās medicīniskās palīdzības datubāzes dati, liecina, ka laika periodā no 2004. līdz 2017. gadam traumu skaits, kuras gūtas pastaigas laikā ar suni, ir dubultojies 65+ gadu vecu pacientu vidū. Latvijā šādu pētījumu nav, taču ar dzīvniekiem saistītu traumu risks tāpēc nemazinās.

    Visizplatītākie traumu iemesli ir klupšana, jo dzīvnieki atrodas pie kājām, suņi aiz prieka bieži lec virsū saimniekam, tādējādi viņu paklupinot.

    Nereti pensionāri krīt arī pastaigu laikā, kad, piemēram, suns strauji maina kustību virzienuutt. Suņiem patīk atrasties saimnieka tuvumā, bieži viņi apguļas blakus uz grīdas un vēro saimnieku, seko viņam ik uz soļa un piedalās mājas darbos. Suns nepārtraukti pārvietojas, un saimnieks to var nepamanīt.

    Gados jauna cilvēka vestibulārais aparāts ir stabilāks, cilvēks var ātrāk reaģēt, saglabāt līdzsvaru un nepakrist, bieži tādus sīkumus pat nepamanot, bet gados vecāks cilvēks nokrīt un gūst traumu. Labā ziņa ir tā, ka traumu risku var mazināt, vienkārši esot uzmanīgākam, veltot laiku sevis un suņa disciplinēšanai.

    Līdzās jābūt ģimenei

    Ņem vērā, ka tu nevari kompensēt uzmanības trūkumu, uzdāvinot senioram mājas mīluli. Suns nav un nebūs aukle vai palīgs vecajam cilvēkam, kā to mēdz attēlot filmās. Suns pats ir aprūpējams un kopjams.

    Suņa mūžs var būt 12–15 un vairāk gadu, un ģimenei jābūt gatavai pārņemt stafeti gadījumā, ja seniors par savu mīluli vairs nespēs parūpēties.

    Diemžēl viens no izplatītākajiem iemesliem dzīvnieku nonākšanai patversmēs ir tas, ka mantinieki negrib un nav gatavi uzņemt savās mājās veco ļaužu dzīvniekus. Dzīvnieks var dāvāt senioram daudz mīlestības un vecumdienas padarīt krāsainākas, bet līdzās jābūt arī ģimenei, kas gatava palīdzēt un uzņemties atbildību.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē