• Dodies atvaļinājumā? Noderīgi padomi, kas palīdzēs pasargāt mājokli prombūtnes laikā

    Atpūta
    Santa.lv
    Santa.lv
    30. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Cilvēku izklaidības un neapdomības dēļ visvairāk negadījumu un avārijas situāciju dzīvokļos veidojas brīvdienās un atvaļinājuma laikā. Tas skaidrojams ar to, ka, atstājot mājokli uz ilgāku laiku, netiek pārbaudīta santehnikas darbība, izslēgti ūdens krāni, elektroiekārtas tiek atstātas pieslēgtas elektrības padevei utt.

    Pošanās atvaļinājumam un aizbraukšana bieži vien notiek lielā steigā. Cilvēki aizmirst aizvērt ūdenskrānus, atstāj tekošu ūdeni kanalizācijā, logus vēdināšanas režīmā, pat elektroierīces paliek ieslēgtas. Tieši atvaļinājuma laikā mājokļos notiek ūdens noplūdes un cita veida situācijas, kas rada bojājumus īpašumam vismaz par 40% biežāk nekā ikdienā.

    Bieži ir situācijas, kad apsaimniekotājs saņem zvanus no kaimiņiem, kas ziņo par ūdens noplūdēm no augšējiem dzīvokļiem. Šādās situācijās ir svarīgi, ka dzīvokļa īpašnieki aizbraucot ir atstājuši informāciju un piekļuvi dzīvoklim kādam radiniekam vai draugam, kas var ātri reaģēt un ielaist dzīvoklī speciālistu, kas novērsīs tālāko bojājumu rašanos. Tas palīdzēs izvairīties no situācijas, kad kaimiņi tiek atstāti bez ūdens, elektrības vai cita pakalpojuma, ja avārija skar kopējās komunikācijas.

    Jo ilgāk nav iespējas novērst avārijas situāciju, jo lielāki zaudējumi rodas gan pašam dzīvokļa īpašniekam, gan kaimiņiem, gan, iespējams, visam kopīpašumam.

    Pēc atvaļinājuma, kad saimnieki atgriežas mājās, atklājas dažādas problēmas, kas radušās nepārdomātas rīcības dēļ. Sanitārtehniķu, elektriķu un remonta meistaru izsaukumi vasaras nogalē parasti pieaug par vismaz 50%.

    Visbīstamākas ir situācijas, kad elektroierīces tiek atstātas pieslēgtas elektrības padevei, un tādi standarta gadījumi ir ar gludekļiem vai, piemēram, sviestmaižu cepšanas pannām. Arī elektrības kontaktam pieslēgts dators vai mobilais telefons var radīt augstas bīstamības situāciju un pat izraisīt ugunsgrēku.

    Arī vēdināšanas režīmā atstāts logs var radīt drošības riskus. Pirmkārt, zemākajos stāvos un privātmājās tas var kļūt par ērtu iekļūšanas ceļu zaglim. Tāpat vēdināšanas režīmā atstāts logs var radīt bojājumus īpašumam, ja sākas slikti laika apstākļi, proti, lietus, sniegs vai vētra.

    Dodoties atvaļinājumā vai garākās brīvdienās:

    • aizgrieziet ūdenskrānus un pārliecinieties, ka ūdens netek ne izlietnē, ne dušā, ne tualetes podā;
    • aizveriet logus un balkonu durvis, aizslēdziet ārdurvis;
    • izslēdziet elektroierīces un atvienojiet tās no elektrības padeves;
    • rūpīgi aizveriet kāpņu telpu durvis, lai svētku laikā nepiederošas personas nevar uzturēties jūsu kāpņu telpā un bojāt kopīpašumu, piemēram, ūdens vai elektrības skaitītājus, kas atrodas kāpņu telpās;
    • neatstājiet velosipēdus, bērnu ratiņus un citus priekšmetus kāpņu telpā vai uz balkoniem pirmajā un otrajā stāvā;
    • atstājiet kontaktinformāciju mājas pārvaldniekam, lai nepieciešamības gadījumā ar jums būtu iespējams ātri sazināties.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē