• Citādais darbs no mājām: Ir tehnoloģiju laikmets, izmantojam to!

    Aktuāli
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    26. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Vēl nupat bija populāri runāt par digitālo detoksu, bet, redz, pasaule apgriezās kājām gaisā – tagad no viedierīcēm nevis jāatsakās, bet jāiemācās maksimāli efektīvi izmantot to piedāvātās iespējas.

    KONSULTĒ:

    MĀRIS SPRANCIS, Axia Broadcast Technologies programmatūras izstrādes vadītājs; NEILS KALNIŅŠ, VAS Elektroniskie sakari Attīstības un klientu vadības departamenta direktors

    «Tās prasmes, ko iemācīsimies šīs krīzes laikā, nākotnē lieti noderēs. Arī te var sacīt: krīze kā iespēja. Jo efektīvāk izmantosim mūsdienu tehnoloģijas, piemēram, videokonferencēm, jo mazāk nākotnē būs jādodas ārzemju komandējumos, lai tiktos ar partneriem. Tas nozīmēs mazāk lidojumu un mazāk braucienu, līdz ar to arī kļūsim saudzīgāki pret vidi,» saka VAS Elektroniskie sakari Attīstības un klientu vadības departamenta direktors Neils Kalniņš.

    «Tiem, kas šīs iespējas līdz šim nav izmantojuši, pamatpadoms ir ļoti vienkāršs – ir jāsāk, un tad arī viss kļūs skaidrs. Jā, būs jāpārkāpj zināmam diskomfortam un jālauž ierastā kārtība, kad visi aci pret aci tikās vienā telpā, tagad katrs runās, pārējos redzot datora vai telefona ekrānā. Ļoti iespējams, ka pirmajā videokonferencē būs daudz hi-hi un ha-ha, daudz jautājumu par to, kas tas un kas tas, kāds kaut ko nevarēs ieraudzīt vai atrast, bet nekas – nākamajā reizē jau būs labāk, jo iemācīties var tikai darot.»

    Var gadīties, ka kāds no kolektīva mēģinās izdīkt, lai sapulces notiek, tikai sazvanoties, bet citam citu neredzot. Ko darīt? 

    Neils Kalniņš iesaka: «Ja tā ir saruna, kurā visi sarunbiedri cits citu pazīst, iespējams, katrreiz var vienoties, kā šoreiz darām. Ja kolēģi grib vairāk distancēties, var izmantojam audiozvanu, kad sarunbiedrus tikai dzird, tomēr, manuprāt, labāki tomēr ir videozvani, kur kolēģi apspriežas, cits citu redzot.»

    Lūk, kaut vai tikai viens iemesls: videosarunām ir nopietnāk jāgatavojas – jāpieceļas, jāsakopjas, jāsakoncentrējas darbam – nevar runāt ar kolēģiem, piemēram, sēžot vannā vai zem segas vai mizojot kartupeļus. Darbs ir darbs – ir jābūt 100% iesaistei, un distancēšanās diez vai nāks par labu! «Ir ļoti svarīgi citam citu redzēt, jo cilvēkiem ir jāsocializējas, un tam ir pozitīvs efekts. Rīkojot konferences ar cilvēkiem, kurus neesi saticis, noteikti iesaku tikai un vienīgi videokonferences,» uzsver Neils Kalniņš.

    Kā pieņemt modernās tehnoloģijas?

    • Esi gatava mācīties! Svarīgākais ir pārmaiņas galvā, darbs pašai ar sevi un pašdisciplīna. Šis ir unikāls laiks, lai mācītos un jaunās zināšanas nekavējoties izmantotu.
    • Izvēlieties vienotas lietotnes! Ja katrs darbinieks izdomās lietot savu mīļāko komunikācijas lietotni, sāksies haoss – zaudēsiet laiku, drošību un nesasniegsiet rezultātu. Vienojieties par trim rīkiem un lietojiet tos, piemēram WhatsApp operatīvajai saziņai, Zoom video konferencēm, Dropbox failu apmaiņai. Visu komunikāciju var īstenot arī kādā no multifunkcionālajām platformām, piemēram, Google vai Microsoft, bet ir riskanti izmantot tikai vienu platformu: vīrusi klejo arī virtuālajā pasaulē.
    • Izvirziet līderi! Visām lietotnēm ir pieejami dažādi apmācību materiāli audio/video formātā Youtube kanālā. Komandai jāvienojas, kuram kolēģim tehnoloģiskie jauninājumi patīk visvairāk, un tieši viņam jāuztic izpētīt lietotni, bet pēc tam novadīt īsu iekšējās apmācības semināru.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē