• Kur legalizēt Latvijā izdotu dokumentu?

    Aktuāli
    27. decembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Meitai uz Itāliju jānosūta Latvijā izdotā dzimšanas apliecība un izziņa par sodāmību – šie dokumenti jāiesniedz valsts iestādē. Viņa saka: tā jāiztulko un jālegalizē: vajadzīga apostille. Kas tas ir, un kur un kā to izdarīt?

    Darbs vai mācības ārzemēs, pārcelšanās uz dzīvi citā valstī, laulības vai šķiršanās ar ārvalstnieku, mantošana vai bankas konta atvēršana citā valstī – šīs un vēl daudzas citas situācijas paredz tādu Latvijas iestāžu izdotu dokumentu apriti, kam nepieciešams apliecinājums no Latvijas valsts puses. Tie ir, piemēram, skolu un augstskolu diplomi, dzimšanas apliecības, izziņas par nesodāmību, laulības apliecības, izziņas, ka cilvēks neslimo ar tuberkulozi, u. tml., arī pilnvara, kas izdota Latvijā un izmantojama kādā citā valstī.

    Tos visus dēvē par publiskiem dokumentiem. Pirms došanās uz jebkuru ārvalsti, kuras iestādē būs jāiesniedz kāds dokuments, ieteicams pirms tam jau laikus noskaidrot, vai nepieciešama tā apliecināšana ar apostille.

    Lai dokumentiem citā Hāgas konvencijas valstī būtu tāds pats juridisks spēks, kā Latvijā, ir nepieciešams apstiprinājums tam, ka dokumentu parakstījusī amatpersona Latvijā patiešām eksistē un tās paraksts un zīmoga nospiedums uz dokumenta ir īsts.

    Tikai tad vienā valstī sastādīti publiski dokumenti ir izmantojami arī citā. Būtiski, ka vienā no Hāgas konvencijas valstīm ar apostille apstiprināts dokuments tiek atzīts arī citās tās dalībvalstīs. Tātad – Latvijā vienreiz ar apostille apliecināts dokuments būs derīgs gan, piemēram, Čīlē, gan Grieķijā un citās vairāk nekā 100 Hāgas konvencijas dalībvalstīs.

    No 1. jūlija Latvijā izdotu publisku dokumentu legalizāciju ar apostille veic zvērināti notāri visā Latvijā – cilvēkiem, kuriem Latvijā izdots dokuments jāiesniedz iestādē kādā ārvalstī, šis pakalpojums pieejams jebkurā zvērināta notāra birojā 30 pilsētās. Turklāt elektroniski izsniegtus dokumentus pie zvērinātiem notāriem iespējams apostillēt arī attālināti.

    Pie notāra jādodas, līdzi ņemot apostillējamā dokumenta oriģinālu un pasi vai ID karti. Parasti dokumenta apliecināšana ar apostille notiek vienas darba dienas laikā, ja Paraksta paraugu datubāzē ir dokumentu izsniegušās amatpersonas paraksta un zīmoga nospieduma paraugs. Apostille tiek taisīta tikai elektroniski. Ievadot apostilles numuru, to var atrast un pārbaudīt E-apostille reģistrā: https://notary.lv/apostille/verify/ Notārs ne tikai sagatavos apostilli, bet iekasēs un valsts budžetā pārskaitīs arī valsts nodevu par dokumenta apliecināšanu, un tas maksā 25,34 eiro.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē