• Jauna slota tīri slauka jeb kā izvēlēties labāko slotu pagalma sakopšanai

    Praktiski padomi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    11. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Teicams palīgs uzkopšanai ir laba āra jeb pagalma slota. Kā tās atšķiras un kuriem netīrumiem katra ir piemērotākā?

    Pirms izvēlies pagalma slotu, novērtē:

    • kādu segumu slota slaucīs – maigāku un ievainojamāku, piemēram, terases dēļu klājumu vai izturīgāku un cietāku, kā iekšpagalma bruģi vai smilšainu taciņu;
    • kādi netīrumi slotai būs jāuzslauka – pērnās lapas, zari, skujas, smiltis vai papīra un plastmasas atkritumi;
    • cik plašai teritorijai slotu vajag – nelielam pagalmam pietiek ar aptuveni 30 centimetru platu slotu, bet plašākai teritorijai vajag platāku.

    Kam īsie un kam garie sari

    • Jo smagāks slaukāmais materiāls, jo īsākiem un cietākiem jābūt slotas sariņiem. Šādas slotas ir piemērotas, ja jāslauka smiltis no lieveņa un taciņām un būvdarbu atliekas pēc pagalma labiekārtošanas darbiem. Slota ar īsiem sariņiem noslaucīs mazāku platību, taču būs izturīgāka un netīrumus varēs saslaucīt rūpīgi un tīri. Tāpat slota ar īsiem sariņiem ir labs palīgs, ja nepieciešams saslaucīt vieglus, bet sīkus gružus, piemēram, pļautas zāles krikumus. Ja smilšu slaucīšanai izvēlēsies slotu ar gariem sariem, nekas prātīgs nesanāks – sari lieksies no smaguma un smiltis netiks pienācīgi saslaucītas.
    • Slotas ar garākiem un vidēji cietiem sariem noderēs vieglākiem un lielākiem gružiem: lapām, salmiem, kritušiem zariem, nelielam smilšu vai zemes daudzumam, viegliem sadzīves atkritumiem. Savukārt slotas ar gariem sariem, kas gatavoti no plastikāta vai bērzu zariem, labi noderēs, ja jāizslauka kāda grūtāk aizsniedzama vieta – šaurs stūris, iedobe taciņas malā, lapas no krūmājiem. Šāda slota labi slaucīs arī tad, ja ārā ir slapjš un zemi klāj peļķes vai sniegs. Tomēr ar šīm slotām sīkus netīrumus rūpīgi saslaucīt būs grūti.

    Mīkstās – dēļiem, cietās – bruģim

    • Segumiem, kurus var viegli ievainot, jāizvēlas slotas ar mīkstiem sariem. Piemēram, dēļu klājumiem piemērotas ir slotas ar mīkstākiem plastikāta sariņiem vai bambusa slotiņas, ko nereti dēvē arī par bērnu slotām. Šīs slotas dēļus nesaskrāpēs un būs piemērotas nedaudz smilšu vai vieglu gružu savākšanai. Slotas ar mīkstākiem sariem noder arī uzkopšanai vasarnīcās vai kāpņu slaucīšanai.
    • Slotas ar īsiem, cietiem sariem ir piemērotas noasfaltētu celiņu, betona apmalīšu un piemājas bruģa vai flīžu uzkopšanai. Bruģa šuvju tīrīšanai piemērotākās ir speciālās slotas ar īsiem metāla sariņiem, kam mēdz būt pievienots arī skrāpis vai papildu asmens sūnu vai nezāļu tīrīšanai.
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē