• 25 vērtīgi padomi, kā izvairīties no zagļiem

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    15. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tie, kas reiz apzagti, zina, cik tas nepatīkami: pat tad, ja materiālie zaudējumi nav pārāk lieli, ir nelāgi apjaust, ka kāds ir staigājis pa tavu māju, bāzis roku tavā somā vai kabatā. Tāpēc vērts zināt, kā sevi no zagļiem pasargāt.

    Kā pasargāt sevi uz ielas, pasākumos, transportlīdzekļos:

    • Domā, kurp ej! Zagļu iecienītākais laiks ir sastrēgumstundas.
      Cik vien iespējams, izvairies no lielas drūzmas un arī no pārlieku tukšām ielām un citām nedrošām vietām.
    • Neglabā vērtīgās mantas kabatās! Ne telefonu, ne maku neliec viegli pieejamās vietās, jo zaglis vienmēr vispirms pārbaudīs apģērbu kabatas. Neliec tur ne maku, ne telefonu, ne dokumentus.
    • Aizver somu! Ja turēsi rokassomu neaizvērtu, zaglim ir gluži vai izaicinājums ielūkoties, kas tajā iekšā. Ja somā ir kāda kabata ar rāvējslēdzēju, liec maku tajā. Neglabā vērtīgas mantas un maku mugursomā, savukārt rokassomiņu, piemēram, sabiedriskajā transportā, labāk turi priekšpusē, nevis pārmestu pār plecu. Ja kaut kur ieturi maltīti, neliec somu uz blakus krēsla vai grīdas – zaglis to garāmskrienot var paķert.
    • Sargi bankas kodus un paroles! Nekādā gadījumā somā vai makā neglabā uz lapiņas pierakstītus kredītkaršu PIN kodus. Tāpat tur neturi arī internetbankas kodus un paroles. Jo vairāk svarīgu datu ir vienkopus, jo lielāks ķēriens zaglim. Kredītkartes PIN kodus iemācies no galvas vai izdomā, kā tos uzrakstīt šifrēti, piemēram, uzraksti apgrieztā secībā vai pievieno kādu lieku ciparu sākumā vai beigās – to zināsi tikai tu.
    • Ar skaidru naudu – ļoti piesardzīgi! Īpaši jāuzmanās, dodoties prom no bankomāta, kad no tā tikko izņemta nauda. Skaidra nauda zagļiem ir ļoti vērtīgs guvums – daudz vērtīgāks nekā bankas karte. Zagļi mēdz vērot, kur cilvēks noliek no bankomāta izņemto naudu. Ja, piemēram, vīrietis to ieliek bikšu aizmugurējā kabatā, zaglim tas izskatās ļoti vilinoši.
    • Neskrien pakaļ zaglim! Ja saproti, ka tevi apzog vai tikko apzaga, bet nejūties droši, labāk zaglim pakaļ neskrien. Tā vietā centies piesaistīt apkārtējo uzmanību – sauc palīgā un norādi uz zagli, lai viņu pamana iespējami daudz cilvēku. Atceries, kas zaglim mugurā, kā viņš izskatās utt.
    • Meklē palīdzību! Ja tuvumā ir apsardzes vai policijas darbinieki, noteikti ej pie viņiem lūgt palīdzību – izstāsti par notikušo, iespējami sīki raksturojot zagli: dzimumu, apģērbu, iespējamo tautību. Zinot, kā zaglis izskatās, apsardzes vai policijas darbinieki varēs apsekot tuvāko apkārtni un varbūt vainīgo atradīs un aizturēs. Ja tuvumā nav neviena, kas varētu palīdzēt, zvani policijai. Pēc ziņojuma par notikušo zādzību un lietas apstākļu uzklausīšanas policijas pārstāvji, izvērtējuši situāciju, tevi aicinās doties uz tuvāko policijas iecirkni, lai uzrakstītu iesniegumu par notikušo, vai lūgs sagaidīt policijas darbiniekus, kuri dosies uz notikuma vietu.
    • Ziņo policijai jebkurā gadījumā! Ziņo policijai pat tad, ja nevēlies, lai tiek uzsākts kriminālprocess. Ja tev būs nozagti dokumenti, tā pasargāsi sevi no privāto datu nelikumīgas izmantošanas. Ja kāds izmantos tavus dokumentus nelikumīgiem darījumiem, ziņojums policijai būs drošs pierādījums, ka tie nav tavi darījumi, jo dokumenti bija nozagti. Pēc iesnieguma par notikušo zādzību nozagtās mantas izsludina meklēšanā, un brīdī, kad kāds vēlas izmantot svešus datus, šo informāciju fiksē, un policija var atrast zagli.

    Mājoklī

    • Ierīko signalizāciju! Lai arī dzirdēti stāsti, ka zagļi iemanās apzagt pat tās mājas, kurām ir signalizācija, tas tomēr ir viens no pirmajiem šķēršļiem. Dažkārt cilvēki izliek pie mājām novērošanas kameras, kas patiesībā nedarbojas. Pieredzējis zaglis, visticamāk, spēs izšķirt, kas ir īsts un kas butaforija, bet zagli-iesācēju šādas viltības var arī atturēt.
    • Nopērc suni! Arī labs sargsuns ir nopietns šķērslis zaglim. Pat tad, ja tev suņa nav, vērts uzlikt uz vārtiem plāksnīti ar brīdinājumu: Nikns suns!
    • Aizslēdz mājokļa durvis! Zaglis mājoklī var iekļūt, uzlaužot durvju slēdzeni, pielāgojot durvju atslēgu, izsitot loga stiklu vai vienkārši ieejot dzīvoklī pa neaizslēgtām durvīm. Esot mājās, vienmēr noteikti aizslēdz durvis no iekšpuses – zaglis nevarēs tās klusi atvērt un nemanāmi ienākt.
    • Neturi vērtīgas mantas priekšnamā! Somu, maku, telefonu, mašīnas atslēgas noteikti ienes istabā. Zaglis, ieejot dzīvoklī, no koridora var paņemt pirmās vērtīgākās mantas un ātri doties prom – kādu laiku tu, iespējams, pat nenojautīsi par apzagšanu.
    • Noliec kaut ko uz palodzes! Ja zaglis naktī vēlēsies iekļūt mājoklī, atspiežot logu, viņam traucēs viss, kas novietots uz palodzes – puķupodi, suvenīri u. tml. Kad zaglis vērs logu, priekšmeti no palodzes kritīs, radot troksni, un tas viņu var aizbaidīt.
    • Tēlo, ka guli! Ja dzirdi, ka mājoklī kāds ir ielauzies naktī, izliecies par cieši aizmigušu, jo tā pasargāsi sevi: nevar zināt, cik bīstams ir zaglis – iespējams, viņš ir bruņots.
    • Neuzbrūc zaglim! Necenties zagli aizturēt, piemēram, mēģinot viņam uzbrukt. Ja zaglis gūs savainojumus, galu galā var sanākt pat tā, ka tev var iestāties kriminālatbildība. Ja uzbrūk tev, protams, aizstāvies, bet nepārkāpjot aizstāvēšanās robežu.
    • Zvani policijai! Ja konstatē, ka ir uzlauztas dzīvokļa durvis, izsists loga stikls vai ir kādas citas pazīmes, kas norāda, ka kāds mēģinājis iekļūt tavā dzīvoklī, zvani policijai uz tālruni 110. Operators sazināsies ar atbilstošās teritorijas policijas iecirkņa dežūrdaļu. Izstāsti, kas un kur noticis un kas zvana. Nepārtrauc sarunu, pirms to izdara policijas darbinieks, jo tev var tikt uzdoti svarīgi papildjautājumi.
    • Neej iekšā mājoklī! Ja ir aizdomas, ka dzīvoklī joprojām kāds varētu atrasties, neej tajā iekšā. Labāk sagaidi policijas darbiniekus un atkārtoti izstāsti par notikušo, jo telefoniski tu pirms tam sazinājies ar tavai dzīvesvietai piekritīgā iecirkņa dežurantu, kurš informāciju nodod tālāk policijas darbiniekiem, kas izbrauc uz notikuma vietu.
    • Nepieskaries lietām! Centies saglabāt mieru un, ieejot dzīvoklī, rūpīgi apskati apkārtni, vai nav nekas pazudis, bet ar rokām neko neaiztiec. Viena no lielākajām kļūdām, ko cilvēki pieļauj, konstatējot, ka viņu dzīvoklis ir apzagts, ir priekšmetu un lietu pārlikšana no vienas vietas uz otru un pieskaršanās tiem. To nedrīkst darīt! Viss jāatstāj tieši tā, kā bija brīdī, kad ienāci dzīvoklī, lai neiznīcinātu pierādījumus (pirkstu nospiedumus, DNS pēdas u. c.), ko zaglis varēja atstāt.
    • Sniedz informāciju policijai! Uz notikuma vietu atbrauks eksperti, kas kopā ar policijas darbiniekiem savāks lietiskos pierādījumus. Visas nozagtās mantas un to vērtību nosauc policijas darbiniekiem, kā arī norādi, kur mantas atradās pirms zādzības.

    Automašīnā

    • Domā, kur atstāt mašīnu. Jo atklātāka vieta, jo labāk, savukārt – jo tumšāka un šaurāka iela, jo nedrošāk. Ja vien iespējams, liec automašīnu, piemēram, tieši zem laternas, kur tā arī naktī būs apgaismota.
    • Gādā, lai vērtīgās lietas nav redzamas! Neprovocē zagli, atstājot automašīnā redzamā vietā somu, telefonu, portatīvo datoru, dokumentus un citas vērtīgas lietas. Ja automašīnu atstāj uz neilgu laiku stāvlaukumā, nomaskē vērtīgākās mantas – piemēram, paslēp tās zem virsdrēbēm vai ieliec bagāžas nodalījumā.
    • Vērtīgo ņem līdzi! Ja automašīnu atstāsi uz ilgāku laiku, piemēram, uz nakti, visas vērtīgās mantas labāk paņem līdzi.
    • Domā, kur likt lietas! Braucot ar automašīnu, nenovieto vērtīgās mantas uz tukšajiem blakussēdētāja vai aizmugures sēdekļiem – veikls zaglis var pagūt krustojumā stāvošai mašīnai atvērt durvis, paķert mantas un aizmukt.
    • Neatver apzagtās automašīnas durvis! Ja ieraugi, ka automašīnai izsists loga stikls vai kā citādi redzams, ka tajā kāds mēģinājis iekļūt, zvani uz tālruni 110, lai izsauktu policiju. Pirms policijas ierašanās automašīnas durvis never vaļā, jo tā vari iznīcināt svarīgus lietiskos pierādījumus.
    • Neko svešu neaiztiec! Kamēr gaidi policijas darbiniekus, apskaties, vai automašīnas apkārtnē vai tās salonā neatrodas svešas mantas – varbūt zaglis ir kaut ko nejauši aizmirsis. Automašīnas salonā ielūkojies caur loga stiklu. Ja ko svešu atrodi, ar rokām neaiztiec, bet norādi uz to policijai, kad tā ieradīsies notikuma vietā.

    Par zādzību paziņots! Kas tālāk?

    Kad iesniegts iesniegums, policijā izvērtēs saņemto informāciju. Ja noticis noziedzīgs nodarījums, policija sāks kriminālprocesu un par to 10 dienu laikā nosūtīs paziņojumu uz iesniegumā norādīto adresi.

    Ja policijas darbiniekiem rodas jautājumi par zādzību, policija cietušo izsauc uz papildu liecību sniegšanu. Uz šo aicinājumu jāreaģē un jāierodas policijas darbinieku norādītajā laikā un vietā.

    Policijas darbiniekiem nav pienākums cietušajam paziņot, vai ir atrasts un aizturēts vainīgais. Toties cietušajam ir tiesības lūgt, lai par to tiek paziņots.

    Tiklīdz vainīgais atrasts un pierādīta viņa vaina likumā noteiktajā kārtībā, kriminālprocesu nosūta prokuratūrai. Savukārt no prokuratūras lieta nonāk tiesā, tādēļ cietušo var uzaicināt uz tiesu sniegt liecības.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē