• 8 idejas, lai pastaigas nebūtu garlaicīgas

    Veselīgs dzīvesveids
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    15. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kā dažādos veidos atsvaidzināt dienišķo kovidlaika staigāšanu.

    Piemāni smadzenes!

    Iedomājies – pelēka diena, pūš auksts vējš, motivācijas nav nekādas. Lai arī labi saproti – ja iziesi pastaigā, oma noteikti uzlabosies, tomēr saņemties ir tik grūti. Apzinātības gide Aleksa Strausa, kura sarakstījusi grāmatu par apzinātajām pastaigām, iesaka mazliet apmānīt smadzenes. Dari tā: nemaz nemēģini saņemties 40 minūšu pastaigai, bet saki sev, ka iziesi pastaigāties uz 5 minūtītēm. To taču var, vai ne? Mūsu spītnieces smadzenes tik mazam laiciņam parasti nepretojas, un galu galā šīs 5 minūtes gandrīz vienmēr izvēršas par vismaz pusstundu garu izstaigāšanos.

    1. Pamēģini ielēkt apzinātībā

    Apzinātība, beidzamo gadu pasaules modes trends, patiesībā ir gudra un universāla pieeja itin visam – esi šeit un tagad, koncentrējies uz to, ko dari, un neļauj domām kā satrakotiem mērkaķēniem lēkāt no vienas tēmas uz nākamo. Viens no vieglākajiem ceļiem, kā ielēkt apzinātībā, – vienkārši kādu brīdi paklausies savos soļos. Uz pirmajiem četriem soļiem ieelpo, tad četrus soļus (vai tik ilgi, kamēr tas tev ērti) aizturi elpu un visbeidzot uz četriem soļiem izelpo. Vajadzēs mazliet koncentrēties, taču šis nelielais elpošanas vingrinājums izslaucīs no galvas citas uzmācīgās domas un palīdzēs būt šeit un tagad un pa īstam izbaudīt gan apkārtējās ainavas, gan savas sajūtas.

    2. Izseko dzīvo radību gaitas!

    Šis varētu uz pastaigu iekārdināt bērnus – izsekošana, meklēšana, lavīšanās detektīvu manierē… 

    No četrkājainajiem izsekošanai vislabāk derēs kaķi, bet no putnu pasaules – tādi drošāki un nekaunīgāki radījumi kā vārnas, kovārņi, baloži, zvirbuļi, kaijas, zīriņi.

    Te derēs viss – gan viņu paradumi, gan pēdas smiltiņās, gan minējumi par dzīvesvietu un personīgo dzīvi. Piemēram, diez kāpēc Mārupītē dažas pīles sākušas staigāt pa pārīšiem, bet citas aizvainoti uzlaidušās kokos? 

    3. Pēti mazās galaktikas

    Šis mikropiedzīvojums varētu patikt arī bērniem. Uz īstajiem džungļiem vēl kādu brīdi netiksim, bet arī tepat parkos un mežos slēpjas mikroskopiski džunglīši. Nāksies tikai pietupties un tur, lejā, ieraudzīt, piemēram, sūnas un ķērpjus. Tiem ir dažādas sugas un smalki mežģīņoti vijumi – sūnas, kas izskatās kā mazas eglītes vai samta spilventiņi, kladonijas kā Šreka zaļās austiņas vai kā leduspuķes, nokarpavedienu usnejas kā kokos aizmirstas rūķu bārdas. Var apbrīnot skaistumu un pēc noteicējiem meklēt smalkos nosaukumus (ķērpjiem tie ir kā dzeja!), var pavērot mazo pasauli, kurā savās gaitās maldās sīkas vabolītes, zirnekļi un skudras. Lai arī vēl tikai agrs pavasaris, sāk parādīties arī pa kādai sēnei, piemēram, košsarkanam pudeles korķītim līdzīgā agrene vai mistiskās radības sīciņās gļotsēnes.

    Noderēs!

    • www.lvafa.gov.lv – var aplūkot biežāk sastopamās ķērpju sugas.
    • •  www.dziedava.lv – fotogrāfijās iemūžinātas daudzas sūnu, ķērpju, gļotsēņu un sēņu sugas.
    • www.senes.lv – te ir pat nodaļa Agra pavasara sēnes.
    • • Mammadaba lietotne Sēnes Latvijā.
    • • Koku noteikšanai – PlatNet Plant identification; Tree ID (Woodland Trust) vai Latvijas koku noteicējs (grāmatnīcās).

    4. Ņem pastaigā līdzi neatrisinātas problēmas un uzdevumus!

    Īru neirozinātnieks Šeins O’Mara ir sarakstījis grāmatu par staigāšanas ieguvumiem un vispār dzied slavas dziesmas šai nodarbei. Viņš uzskata, ka ikdienas pastaigas ir perfekti piemērotas, lai izsapņotu un izplānotu kaut ko labu un svarīgu savā dzīvē – lai pārdomātu darba vai mācību uzdevumus, atrisinātu problēmas. Izrādās, staigājot prāts kļūst asāks un atraisās radošums.

    5. Kurš kokā kūko?

    Sāk atgriezties gājputni, un pavisam drīz krūmājos, upmalās un parkos ies vaļā putnu mīlas dziesmas. Arī tas var kļūt par pastaigas izaicinājumu – pamanīt, pazīt pēc balss vai pēc mētelīša, ieraudzīt vispār agrāk neredzētus putnus. Var arī sagatavoties un internetā pasekot, kas putnu pasaulē aktuāls, kādu putnu bari atgriežas no siltajām zemēm, kuri paliks pie mums, kuri te ir tikai tranzītā un dosies tālāk. Pavisam interesanti kļūs, ja atradīsies mazs binoklītis.

    Noderēs!

    www.visiputni.lv; www.putni.lv; Letonika.lv (putnu balsis); www.dabasdati.lv; viedtālruņu lietotnes ar putnu balsu identifikatoriem.

    6. Ar soļiem uzzīmē karti! 

    Mums telefonā vai viedpulkstenī aktivēti visvisādi soļu un kilometru skaitītāji. Vienmēr prieks pastaigas beigās ieraudzīt savu veikumu! Nākamais līmenis, kas pastaigu padara vēl interesantāku, ir ļauties, lai mobilais telefons vai viedpulkstenis parāda visu, ko spēj, – uzzīmē noietā maršruta karti, patērētās kalorijas un citas smalkas lietas.

    Un tad var pat paniekoties, pamēģinot ar katras pastaigas maršrutu kaut ko uzzīmēt.

    Piemēram, pavasara pūpolu vai sava vārda pirmo burtu! Tikai jāatrod tev un tavam telefonam piemērotākā lietotne (Runkeeper; Steptracker vai cita).

    7. Meklē sendienu stāstus

    Te nu gan vajadzēs mazliet sagatavoties. Pirmais ceļš – papēti internetā vai vēstures un novadpētniecības grāmatās vēsturi, teikas un nostāstus, apskati senās fotogrāfijas vietnē Zudusī Latvija. Otrs, vienkāršāks, ceļš – izmanto audiogidu. Tādi ir Cēsīs, Jēkabpilī, Rēzeknē, Valmierā, Kuldīgā un citur. Jaunākā ir digitālā stāstu un teiku taka Ķekavā. Informāciju meklē vietējos tūrisma informācijas centros!

    Noderēs!

    www.zudusilatvija.lv; lietotnes Latvia.Travel; Latvia Travel&explore; Dabas tūrisms.

    8. Ej ar karti!

    Arī karte var palīdzēt ierastajā pamanīt neparasto. Ko tik tajās nevar atklāt! Inčīgu ielas vai māju nosaukumu, iepriekš nezināmu upīti vai šķērsieliņu, kurai simtreiz aiziets garām. Un tad arī misija mazajam ikdienas pārgājienam rokā! Eju, piemēram, meklēt Cepurnieka ielu! Un pēc tam varbūt izrādīsies, ka Cepurnieka ielā reiz dzīvojis kungs, kurš darinājis visskaistākās cepures Latvijā vai varbūt nakšņojis Džonijs Deps. Ja ir noskaņojums, vērts arī parunāties ar satiktajiem cilvēkiem. Mēs šopavasar Ikšķilē garāmgājējiem tikai pajautājām par akmeņiem pie kādas mājas – un gan uzzinājām stāstu par akmeņkali Jāni Karlovu un viņa dzimtu, gan varējām aplūkot viņa radinieka zeltkaļa kaltos skaistos laulību gredzenus.

    Bet kādā reizē arī vari noslēpt visas kartes un tīšām apmaldīties. Doties, kur deguns rāda un kur noslēpumaināks ielas pagrieziens. Atpakaļceļa atrašana var izvērsties par īstu piedzīvojumu.
     
    Noderēs!

    Telefona lietotnes Maps.me, Google Maps (laba pilsētā, taču ārpusē var būt diezgan bezzobaina), LVM GEO (Latvijas Valsts mežu kartes pastaigām dabā). Labi, ja karti var lejupielādēt bezsaistē.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē