• Motoreļļas kvalitāte un maiņas biežums – kas par to jāzina

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    23. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Dzinējs izturīgs, tomēr rūpīgi jāseko līdzi zobsiksnas maiņas intervālam
    Foto: Autobild
    Dzinējs izturīgs, tomēr rūpīgi jāseko līdzi zobsiksnas maiņas intervālam
    Dzinēju tilpumu samazināšana ir tendence, ko transportlīdzekļu ražotāji plaši īsteno jau daudzus gadus. Tas ir saistīts ar degvielas patēriņu un vietas optimizāciju zem pārsega, tāpat arī ar nepieciešamību ievērot arvien stingrākus izplūdes gāzu tīrības standartus. Ir vērts padomāt, vai samazināta izmēra dzinējiem ir nepieciešami atšķirīgi noteikumi attiecībā uz motoreļļas kvalitāti un nomaiņas biežumu.

    Pretēji šķietamajam – samazināšanas definīcija nenozīmē uzstādīt “mazus dzinējus lielās automašīnās”. Samazināšana ir lielāka dzinēja aizstāšana ar mazāku, tādējādi efektīvāku dzinēju, kam ir līdzīgi vai labāki jaudas un griezes momenta parametri.

    Šāds dzinējs vienlaikus sasniedz labākus rezultātus degvielas patēriņa un izplūdes gāzu tīrības testos. Taču tas automātiski nenozīmē, ka tas būs mazs dzinējs, proti, tas nebūs 1.6 vai 1.8 litru dzinējs, kas pēc lieluma samazināšanas iegūst jaudu, ko iepriekš attīstīja dzinēji ar trīs litru vai lielāku tilpumu.

    Mūsdienās mērķis ir nodrošināt, lai dzinēji pie zemas slodzes būtu pēc iespējas ekonomiski un tie patērētu maz degvielas pie vidējas slodzes. Protams, samazināšana zināmā mērā ir saistīta arī ar dzinēja fizisko izmēru samazināšanu – vairākas lietas vienkārši tiek “saspiestas” mazākā vietā, kas ir redzams arī pārnesumu izvietojumā. Tas ļauj samazināt dzinēja svaru, kas netieši nozīmē mazāku degvielas patēriņu.

    “Priekšaizdedze pie zemiem dzinēja apgriezieniem var notikt zema darba tilpuma dzinējos, kas aprīkoti ar turbokompresoriem un tiešo iesmidzināšanu (GTDi). Tas ir ļoti bīstami, jo var tikt bojāti gredzeni un virzuļi. Plaši pētījumi daudzos autobūves uzņēmumu pētniecības centros sadarbībā ar eļļu ražotājiem ir pierādījuši, ka atbilstošas kvalitātes, bāzes sastāva un piedevu eļļas izmantošana var samazināt vai pat novērst šo parādību.

    Pareiza eļļas izmantošana ir kļuvusi par galveno faktoru šāda veida dzinēju kalpošanas laikā.

    Jaunie dzinēji ir ir vairāk termiski noslogoti. Tāpēc ir nepieciešams izmantot zemas viskozitātes eļļu, piemēram, 0W-30, 0W-20 vai pat 0W-16,” skaidro Andžejs Hušatinskis (Andrzej Husiatyński), Total Polska tehniskās nodaļas vadītājs.

    Runājot par papildus aprīkojumu, turbokompresors ir plaši izmantota komponente mazlitrāžas dzinējiem. Darbināts ar izplūdes gāzēm, tas palielina gaisa daudzumu, kas tiek piegādāts atsevišķi cilindriem. Pirms tam saspiestais gaiss tiek papildus atdzesēts ar starpdzesētāju. Pateicoties turbokompresoram, ir iespējams palielināt dzinēja jaudu ar mazāku darba tilpumu.

    Tās izmantošanas netiešā ietekme ir piedziņas īpašību izmaiņas, taču rezultātā rodas zemākas izplūdes gāzu emisijas. Turbokompresors tiek ieeļļots ar motoreļļu. Tuirbīnas rotora apgriezieni sasniedz pat 200 000 apgriezienus minūtē. Šī iemesla dēļ turbokompresors ir pakļauts sliktai eļļas kvalitātei, piesārņojumam un pārkaršanai, kas parasti ir eļļas trūkuma (piemēram, eļļas noplūdes) rezultāts.

    Ļoti svarīgi, lai šie dzinēji tiktu regulāri apkopti. Parasti to kalpošanas laiks tiek lēsts līdz 200–300 tūkstošu kilometru nobraukumam, kam papildus vajadzētu veikt regulāru apkopi, tostarp motora stāvokļa pārbaudi un eļļas maiņu. Tāpat ir jāievēro ražotāja norādījumi, ņemot vērā apstākļus, kādos tiek darbināts dzinējs.

    Mūsdienu eļļa ļauj nobraukt vairāk kilometru to nemainot, kas ir saistīts gan ar ekonomiju, gan arī ar ekoloģiju.

    Taču katrs ražotājs transportlīdzekļa rokasgrāmatā norāda, ka tas attiecas uz normāliem ekspluatācijas apstākļiem, piemēram, tā ir vienmērīga braukšana pa šoseju, bez pārmērīgas slodzes. Šādos apstākļos ir nemainīgs spiediens un nemainīga temperatūra. Savukārt smagos darba apstākļos šis nobraukuma intervāls līdz eļļas maiņai ir jāsaīsina. Tāpat svarīgs ir dzinēja iedarbināšanas reižu skaits.

    Gadījumos, kad, piemēram, picu piegādātājam vai kurjeram nākas iedarbināt dzinēju 30–40 reizes dienā, eļļa ir vairāk noslogota. Tāpat ir nelabvēlīgi braukt nelielus attālumus vai stāvēt sastrēgumos, kas neļauj eļļai pareizi uzsilt, tādējādi aktivizējot piedevas un iztvaikojot degvielu,” skaidro Adams Klimeks (Adam Klimek), TotalEnergie” eksperts.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē