• Viņš nolaupīja manu sirdi. Zanes Radzobes rudais skaistulis Rū

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka- Karaļeviča
    19. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personiskā arhīva
    Kad pagājušajā vasarā teātra kritiķe un docente Zane Radzobe nolēma savā mājā ielaist kaķi, viņa pat iedomāties nevarēja, ka šis solis viņas dzīvi mainīs tik ļoti. 

    Runcis no Ziedoņa mājām

    «Tas ir runcītis, aptuveni 10 mēnešus vecs. Precīzu viņa dzimšanas dienu diemžēl nezinu,» iepazīstinot ar savu mīluli, teic teātra zinātniece Zane Radzobe. «Viņš nāk no Imanta Ziedoņa dzimtajām mājām. Tur pieklīdusi ļoti mežonīga kaķene, kuru neviens nevar noķert. Ik pēc pāris mēnešiem viņa labās mājās atnes un atstāj savus pēcnācējus. Kaķīšu daudzums auga ārprātīgā progresijā. Tā kā zinu šīs Ziedoņa mājas, brīdī, kad nolēmu, ka gribu kaķi, braucu uz turieni pēc kaķenītes, kas jau iepriekš bija noskatīta. Taču, kad turp aizbraucu, manu uzmanību piesaistīja šis skaistulis,» par to, kā tikusi pie rudā runča, stāsta Zane. «Viņš bija rotaļīgs, taču, kā jau visi kaķīši, kas nākuši no ielas, arī tramīgs. Kad atvedu runci mājās, pirmo dienu viņš nosēdēja burtiski sienā. Man tur ir atstāts caurums gāzes skaitītājam, un kaķītis aizlīda tam garām. Jau domāju, ka būs jālauž siena, lai dabūtu viņu laukā,» atminas viņa. 

    Pirmās dienas jaunajās mājās rudulis uzvedies piesardzīgi. «Kad viņš izlīda no sienas, es burtiski neelpoju, lai viņu nenobiedētu.

    Pēc trim dienām viņš izlēma, ka būsim draugi, un kopš tā laika kaķis valda pār visu, kur parādās.»

    Aug fanu skaits

    Zane runci nosaukusi par Rū, gluži kā ķengurēnu no stāstiem par Vinniju Pūku. «Rudais runcis Rū – manuprāt, skan jauki,» apmierināta ir viņa. Rū ir Zanes pirmais kaķis. «Taču šie dzīvnieki man vienmēr ir patikuši. Kā jau ar visiem mazajiem – ir aizraujoši skatīties, kā viņi atklāj pasauli, kā viņus viss interesē,» atzīst Rū saimniece. Iespēju sekot līdzi rudā skaistuļa gaitām viņa neliedz arī saviem sekotājiem sociālajos tīklos. «Rū ir nolaupījis manus kontus. Tāpēc, ka viņš ir tik glīts un fotogēnisks, sāka augt fanu skaits. Iespējams, pati nemaz nebūtu apjautusi, cik ārkārtīgi skaists viņš ir, taču tad par viņu sāka sajūsmināties radi un draugi,» atklāj Radzobe. 

    «Brīdī, kad jau biju nolēmusi pasauli vairs neapgrūtināt ar Rū bildēm, man sāka sūtīt jautājumus, kur palicis kaķītis, kas ar viņu noticis? Sapratu, ka viņš iepriecina ne tikai mani, bet arī citus, tāpēc nospriedu – kāpēc lai nedalītos savā priekā?» Rū fotogrāfijas Zane komentē kaķa vārdā un arī Rū ikdienu atstāsta no viņa skatpunkta. «Zanei šodien lekcijas. Es tāpēc staigāju pa dzīvokli un ņaudu, mājās lietas skaļi krīt, ķepiņas skraida pa klaviatūru… Tā nebūs, ka kaut kas būs svarīgāks par kaķīti!» Rū ziņo tviterī. 

    Foto no personiskā arhīva

    Tronī ceļama dievība

    Liela daļa Zanes darbdienas paiet pie datora – vadot sapulces, rakstot –, un vienmēr viņai asistē kaķis. «Arī viņam patīk gan rakstīt, gan lasīt. Kaķa ķepiņas iedarbina tādus īsceļus datorā, par kuriem saimniekam nav bijusi pat nojausma. Mums patīk grauzt arī papīru, un, ja saimniecei ir kādas Zoom tikšanās, kaķītis ir dziļi aizvainots par uzmanības dalīšanu, tāpēc uzskata par pienākumu iebāzt asti kamerā, lai parādītu, kurš šeit ir svarīgākais,» smejas Zane. «Taču viņam ir labs raksturs. Viņš ir dzīvespriecīgs un laipns kaķis. Un intelektuāls. Tāpēc labi sadzīvojam.» 

    No personiskā arhīva

    Ciemiņi runcim ļoti patīk. «Viņš izbauda to, ka viņu dievina. Tviterī viņu reiz nosauca par zeltaino dievību. Arī mani radi un draugi ir pieņēmuši, ka dievība ir ceļama tronī, tāpēc ciemos nāk ar dāvanām Rū, nevis man. Nu jau var teikt, ka es dzīvoju pie kaķa, nevis viņš pie manis. Kas to būtu domājis, ka es tā pazaudēšu raksturu un lutināšu kaķi?» brīnās viņa. Kopš Rū ienākšanas Zanes mājā, viņas ikdiena ir stipri mainījusies. «Kaķis ir neizmērojams dzīvesprieka avots. Rū ir neatkarīga personība, kas nemitīgi pierāda savu vietu uz pasaules. Uz to ir aizraujoši skatīties. Man tiešām prieks, ka esam satikušies,» saka Zane. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē