• Vai ļaut sunim ēst zāli?

    Mājas mīluļi
    Vineta Vizule
    11. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ikviens suņa saimnieks būs novērojis, ka viņa mīlulis reizēm ar gardu muti plūkā zāli kā tāds kazlēns. Kāpēc suns ēd zāli, un vai drīkst ļaut to darīt?

    Gados vecāki ļaudis mēdz teikt, ka suņa kāre uz zaļajiem stiebriem norāda uz drīzu laika apstākļu maiņu – ja suns plūc zāli, tātad gaidāms lietus. Kad un kāpēc šāds pieņēmums radies, nav zināms, taču pētnieki nav atraduši nekādus pierādījumus suņu meteorologu spējām. Iespējams, pirms lietus gaiss kļūst miklāks un zāle tāpēc ir sulīgāka, gardāka.

    Kāpēc atvemj zāli?

    Viens no biežāk dzirdētajiem izskaidrojumiem – ēdot zāli, dzīvnieks cenšas attīrīt kuņģi, līdzīgi kā to dara kaķi. Tiešām, kaķi, saplūkušies zāli, visbiežāk to atvemj, tā atbrīvojot kuņģi no spalvu kumšķiem. Taču suns atšķirībā no kaķa nemēdz mazgāties, cītīgi laizot savu kažociņu un pie reizes saēdoties izkritušās spalvas, kā to dara kaķi.

    Tomēr nereti arī suņi pēc zāles plūkāšanas to atvemj. Teoriju, kas pamato šo parādību, ir ne mazums – sākot ar to, ka zāle palīdz sunim attīrīt deguna ejas, līdz pat konkrētu kuņģa un zarnu trakta slimību diagnožu noteikšanai.

    Populārākais viedoklis – suns šņakā pļaviņu tāpēc, ka cieš no kuņģa gļotādas iekaisuma jeb gastrīta, no atviļņa jeb refluksa un līdzīgām kaitēm.

    Gan jau atsevišķos gadījumos suns ar zāles ēšanu tik tiešām mēģina izraisīt vemšanu, lai novērstu nelabumu, ko rada gremošanas traucējumi. Taču Kalifornijas universitātes 25 studenti pasniedzēju vadībā novēroja savus astainos mīluļus un izdarīja secinājumus, ko vēlāk publicēja žurnālā Applied Animal Behavior Science. Pierādījās, ka visi novērotie suņi reizēm ēd zāli, taču nevienam no tiem nebija konstatēti veselības traucējumi. Tikai astoņi no pētījuma dalībniekiem mēdza zāli atvemt.

    Lai novērojumi būtu respektablāki, studenti pētījumā iesaistīja vēl 47 suņus, kuru saimnieki atzina, ka tikai četriem suņiem konstatēti gremošanas traucējumi, bet zāli atvēma seši suņi. Rezultātā studenti uzkrāja datus par 1571 dzīvnieku, lai izdarītu jau zinātniskus secinājumus. Atklājās, ka tad, ja sunim ir kādas problēmas ar kuņģi, tas mēdz atvemt zāli drīz pēc tās ēšanas. Savukārt īpaši liela kāre uz zaļbarību tika novērota gados jaunākiem suņiem, kuri reti atvēma.

    Vitamīnu trūkums?

    Skaidrojums, ka suns ēd zāli tāpēc, ka viņam organismā trūkst vitamīnu vai minerālvielu, neiztur kritiku, jo zāli vienlīdz kāri ēd gan tie suņi, kas saņem sabalansētu uzturu, gan tie, kuriem barība ir vienveidīgāka.

    Arī teorija, ka suns ēd zāli, lai uzņemtu vērtīgas aminoskābes, nav guvusi zinātnisku pierādījumu. Lai gan suns ir vis­ēdājs un atšķirībā no kaķa varētu arī pilnībā pāriet uz veģetāru uzturu, dzīvnieka kuņģa sulā trūkst fermentu (tāpat kā cilvēkiem), kas sašķeltu zāles šķiedrās esošo celulozi. Ne velti atgremotājiem, piemēram, govīm, kuņģa uzbūve un zaļbarības pārstrādes process ir pavisam atšķirīgs.

    Senču aicinājums?

    Vilki, kas ir suņu priekšteči, medī zālēdājus un maltītē iekļauj arī ar zāli pildīto nomedītā dzīvnieka kuņģi. Veiktās vilku izkārnījumu analīzes apliecinājušas zāles klātbūtni uzturā. Tāpat vilki mēdz ēst zāli, lai tā palīdzētu iztīrīt zarnas no parazītiem. Kaut arī sunim šādu parazītu nav, zāli viņš ēd senu instinktu mudināts. Iespējams, zāle palīdz mainīt izkārnījumu smaržu, lai medījamie dzīvnieki nesaostu apkārtnē esošo plēsēju.

    Ir arī minējums, ka zāles pagaršošana ļaujot sunim noteikt, vai viņa teritorijā nav paviesojies kāds nelūgts viesis – kaķis vai cits suns. Tāpat ir teorija, ka komerciālajai suņu barībai pievieno vielas, kas iegūtas no augu valsts, tāpēc zāle sunim asociējoties ar pusdienu bļodiņu.

    Patīk zāles garša?

    Sunim tīk pakošļāt jaunu, sulīgu, svaigu zāli, jo īpaši vārpatu, turklāt suņi mēdz uzēst arī tad, kad nav izsalkuši. Ja redzat savu mīluli plūkājam zāles stiebrus, ļaujiet viņam to prieku. Vienīgais gadījums, kad to varētu liegt, – ja zāle ir netīra, aug autostrādes malā, tajā kaisīti herbicīdi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē