• Svaigu vai vārītu? Kādu gaļu ieteicams dot kaķim

    Kaķa barošana
    Sallija Krūze
    28. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Kas jāzina, ja baro mīluli ar gaļu.

    Kāda gaļa kaķa organismam labāka?

    Ja kaķi vēlas barot ar gaļu, tad vislabākā viņam būtu tieši jēla gaļa, jo tā visvairāk līdzinātos barībai, no kādas kaķi pārtiek savvaļā. Bet ar nosacījumu, ka mīlulim nav smagu slimību un arī viņa gremošanas trakts ir vesels.

    Vai kaķi drīkst barot tikai ar svaigu gaļu? 

    Gaļai jābūt tiešām svaigai un kvalitatīvai. Ja gaļa gādāta lielveikalā, kur jau kādu laiciņu uzglabāta aukstumvitrīnā, tad jābūt uzmanīgiem. Drošāk var dot jēlu jēra, truša un liellopu gaļu, bet veikalā pirkto putna gaļu tomēr ieteicams termiski apstrādāt, jo uz tās jau būs paspējis savairojies gana daudz mikroorganismu. Savukārt cūkgaļa vienmēr jāizvāra vai jāizsautē, lai izsargātos no trihinelozes. Starp citu, vislabāk uzturvielas saglabājas, gaļu sautējot.

    Un vēl kas jāņem vērā – ja kaķi baro tikai ar gaļu, tai jābūt no dažādām kautķermeņa daļām, pat ja tev šķiet, ka tā ir mazvērtīgāka. Ja kaķi barosi tikai ar vistas fileju, tad ar laiku viņam var rasties minerālvielu – īpaši kalcija – deficīts, jo fileja satur daudz proteīna, bet tajā ir maz minerālvielu un mikroelementu. Tāpēc lieliski būtu ņemt talkā jaudīgu gaļas mašīnu, kurā samalt to, ko kaķis nevar pieveikt ar zobiem, bet kas satur nepieciešamās minerālvielas, piemēram, vistu kakliņus. Šādi uzņemtās vielas organisms vislabāk spēj izmantot. Tas noteikti būtu daudz efektīvāk nekā dot kaķim minerālvielu piedevas tabletēs. Ir arī kaķi, kas labprāt grauž kauliņus un skrimslīšus. Taču atceries – nekādā gadījumā nedrīkst dod vārītus kaulus, jo tie ir trausli, asi un var savainot vai aizsprostot barības traktu.

    Cilvēkiem iesaka nelietot uzturā vairākkārt sasaldētu un atlaidinātu gaļu, bet vai suņiem un kaķiem tādu var dot?

    Noteikti nav pieļaujams mājdzīvniekiem dot atkāroti saldētu gaļu.

    Ir maldīgi iedomāties, ka dzīvniekam var izbarot produktus, kas pastāvējuši un jau sākuši bojāties.

    Uz viņiem attiecas tie paši pārtikas drošuma un nekaitīguma principi, kas uz cilvēkiem. Viņi, tāpat kā cilvēki, var saslimt ar pārtikas infekcijām – salmonelozi, kampilobakteriozi un citām. Sevišķi tas attiecas uz kaķiem, jo šo dzīvnieku organisms ir īpaši jutīgs pret gaļu, kas vairs nav pirmā svaiguma. Vienreiz sasaldēta un atkausēta gaļa ir tūlīt vai nu jādod dzīvniekam apēst vai jāpagatavo, to nedrīkst uzglabāt un atkārtoti sasaldēt. Ja dzīvnieku regulāri baro ar jēlu gaļu un ir iegādāts lielāks daudzums, tas jāsadala un uzreiz jāsasaldē pa porcijām, kuras vēlāk atkausē pirms katras ēdināšanas reizes.

    Kas notiek ar svaigu gaļu, kad to vairākkārt sasaldē un atlaidina?

    Gaļai atkūstot, atbrīvojas daudz ūdens, kā arī šķidrums no šūnām, kas sasaldēšanas procesā jau ir bojātas. Šis šķidrums ir ļoti laba barotne baktērijām, un tās sāk pastiprināti augt. Atkārtoti sasaldējot, ne visas baktērijas aiziet bojā, turklāt ir tādas, kas var vairoties arī aukstumā. Tātad, atkausējot otrreiz saldētu gaļas gabalu, tas saturēs ļoti daudz baktēriju un gaļas kvalitāte, kā arī uzturvērtība būs ārkārtīgi zema.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē