• Suns vemj. Ko darīt?

    Mājas mīluļi
    Ligita Timma
    26. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vemšana suņiem nav reta parādība. Cēloņi tai var būt dažādi, taču vemšana nemēdz būt bez iemesla, tāpēc to nedrīkst atstāt bez ievērības. Kā rīkoties saimniekam? Konsultē veterinārārste Daiga Bokvalde.

    Vemšana ir ļoti nopietna problēma, pret ko vieglprātīgi nevajag izturēties. Sevišķi, ja tā ir kucēniem, jauniem suņiem un mazo šķirņu sunīšiem. Savukārt lielo suņu saimniekiem jāuzmanās, vai mīlulim vemšana nav saistīta ar kuņģa sagriešanos.

    Visbiežākais vemšanas cēlonis

    Viens no biežāk sastopamajiem vemšanas cēloņiem, ko nereti saimnieks var pacensties novērst, ir neēdamu lietu norīšana. Īpaši tas attiecas uz aktīviem jaunuļiem, kas mēdz norīt rotaļlietas. Veterinārārstu praksē tādi gadījumi ir regulāri, taču ne vienmēr dakterim uzreiz izdodas noskaidrot, kas dzīvniekam par vainu. Ja neizmanto diagnostikas iekārtas, tas pat nav iespējams.

    Daiga Bokvalde min piemērus no savas prakses. Reiz kāds suns ar periodisku vemšanu mocījies trīs mēnešus – kādu brīdi dzīvniekam kļuvis labāk, tad atkal slikti. Saimniece mīluli izvadājusi pie vairākiem veterinārārstiem. Viens uzskatījis, ka suns ir nervozs, otrs – ka jāmaina barība, trešais ierosinājis samazināt fizisko slodzi. Bet galu galā noskaidrojies, ka dzīvnieks norijis bumbiņu. Kāds cits suns, kas arī palaikam vēmis, izrādījās, bija apēdis akmeni. Gan bumbiņa, gan akmens, zarnās grozoties un brīžam laižot ēdienu garām, brīžam ne, vairāku mēnešu garumā šiem suņiem ik pa laikam bija radījuši vēderā sastrēgumus, kā dēļ viņi vēma.

    Ja suns izvemjas vienu reizi mēneša laikā, par to vēl varētu nebažīties, bet, ja tas atgadās biežāk, tad vajadzētu kopā ar veterinārārstu izsecināt, kāpēc tas notiek.

    Varbūt mīlulis aiz gara laika grauž, piemēram, malkas pagales un koka šķiedras kairina kaklu, tad sunim nevajag dot koka gabalus vai ļaut tiem piekļūt. Varbūt viņš regulāri norij vēl kādas neēdamas lietas – tad jānoskaidro, kāpēc tā notiek. Vemšana ir mokoša, nevajag to uzskatīt par normālu parādību.

    No kā vēl suns vemj:

    • apēsts ēdiens, ar ko kuņģis nevar tikt galā;
    • zarnu infekcija jeb vēdera gripa
    • parazīti (zarnās rada vieglu gastrītu un nelielu saindēšanos, kas dažkārt izraisa vemšanu vai caureju. Tā var gadīties arī tad, ja sunim regulāri dod prettārpu zāles, jo varbūt deva nav bijusi īstā vai medikaments neiedarbojas uz kādu no parazītu veidiem);
    • kuņģa samešanās (ļoti bīstama situācija – ja saimnieks šādā reizē gaida līdz rītam, tad sunim vairs līdzēt nevarēs nekas);
    • zarnu nosprostojums;
    • pārkaršana saulē;
    • galvas trauma;
    • saindēšanās;
    • šūpošanās (braucot automašīnā vai uz kuģa, tad dzīvnieks arī stipri siekalojas);
    • liels stress;
    • kāda slimība, kuras viena no pazīmēm ir vemšana;
    • uzmācīgs klepus (ilgstoši klepojot, kakla kairinājums var būt tik spēcīgs, ka suns izvemjas. Piemēram, ja suns saslimis ar audzētavu klepu, kaut arī šai slimībai nav raksturīga vemšana).

    Suņiem nav raksturīga vemšana salaizītas vilnas dēļ, lai cik kupla un gara viņam tā būtu. Suns nemēdz vilnu salaizīties tik lielā daudzumā, lai tā kairinātu kuņģi.

    Ko darīt?

    Vemšana nekad nav bez iemesla, un nekad to nevajag atstāt bez uzmanības. Ir tikai viens variants, kad tu par sava mīluļa vemšanu vari nesatraukties – ja skaidri redzams, ka viņš ir izvēmis kādas mantiņas vai kaula gabaliņu vai citu nelielu svešķermeni, un līdz ar to vemšana ir mitējusies un dzīvniekam atgriezusies lieliska pašsajūta. Visos pārējos gadījumos jāsazinās ar veterinārārstu.

    Bet, ja suns pēc vemšanas ir saguris, negrib ēst, tad pie ārsta jādodas nekavējoties. Jābūt ļoti izcilam sava suņa pazinējam un arī ar labām zināšanām veterinārijā, lai varētu atšķirt, kad par vemšanu nav vērts uztraukties. Diemžēl pat ļoti pieredzējušiem saimniekiem mēdz gadīties, ka gaidīšana līdz nākamajam rītam beidzas ar dzīvnieka nāvi.

    Ņem vērā! Lai cik tas būtu nepatīkami, saimniekam jāpaskatās, kāda ir suņa izvemtā masa.

    Dažreiz izvemtā masa var būt saputojusies, taču putas neliecina par smagāku situāciju. Nav arī svarīgi, vai izvemts dzeltens vai zaļš šķidrums, bet, ja kuņģa saturā ir asinis, tad ir jārīkojas nekavējoties ne mirkli, – mīlulis tūliņ pat jānogādā klīnikā. Par asiņu klātbūtni var liecināt arī masa kafijas biezumu krāsā, tā izskatās ilgāku laiku kuņģī stāvējušas asinis.

    Kā mīlulim palīdzēt justies labāk?

    Saimnieki bieži vien veterinārārstam pa telefonu lūdz ieteikt zāles pret vemšanu. Diemžēl iedot tableti, kas apturētu vemšanu, ja tā jau sākusies, ir gandrīz neiespējami, jo suns to tūliņ pat atvems, uzsver Daiga Bokvalde. Palīdzēt var tikai injekcija. Turklāt tās visas ir recepšu zāles, ko saimnieks nevarēs nopirkt, neapmeklējis ārstu.

    Vienīgais, kā vari palīdzēt sunim justies labāk, – iedot padzerties, bet tikai ļoti nedaudz ūdens, jo, izdzerot uzreiz lielāku apjomu, šķidrums radīs jaunu kairinājumu un vemšana atsāksies. Var piedāvāt sunim palaizīt ledu, ja tas ir pieejams.

    Kad suns pats tīra kuņģi

    Suns dažkārt tīšuprāt saēdas zāli, lai pats izraisītu vemšanu, kad viņš sajūt kuņģī ko traucējušu. Taču šāda profilaktiskā kuņģa tīrīšana nenotiek bieži – tikai kādu reizi mēnesī. Tai iemesls var būt tārpi vēderā, iepriekšējā vakarā apēsti kauli, kas joprojām stāv kuņģī, hroniski iekaisis kuņģis, piemēram, kad dzīvniekam ilgstoši doti pretsāpju līdzekļi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē