• Kāpēc suņi ēd kakas

    Mājas mīluļi
    Līva Kalniņa
    16. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Koprofāgija (coprophagia) jeb ekskrementu ēšana ir nejauks un diezgan bieži sastopams suņu ieradums. Suņu saimnieki kaku ēšanā mēdz pieķert visdažādākos suņus: kucēnus, pieaugušus suņus, labi audzinātus, grūsnas kucītes…

    Arī kakas, ko suņi ēd, mēdz būt dažādas izcelsmes. Vieniem piemīt niķis izrakņāt kaķa tualetes kastīti, citi, tikuši klāt, apēd bērna kaku, savukārt vēl citi, pastaigas laikā atraduši sveša suņa kaku, apēd to. Pamatā koprofāgiju dēvē par sliktu ieradumu, bet šo ieradumu var būt izraisījuši trīs iemesli: veselības vai uzvedības problēmas, kā arī nelabvēlīga vide. 

    Ir arī piedevas suņa barībai, lai novērstu vēlmi ēst izkārnījumus. Tā kā tirgū pieejamas dažādas (gan dabiskas, gan ar ķīmiskām sastāvdaļām) barības piedevas, tad pirms pirkuma izdarīšanas noteikti vajadzētu konsultēties ar veterinārārstu!

    Iemesli, kāpēc, suņi ēd kakas:

    1. Pierādījumu slēpšana
      Suns, kuram ir respekts un bijība pret līderi (saimnieku), darīs visu, lai nesadusmotu viņu. Ja suns kaut reizi piedzīvojis tavas dusmas par nokārtošanos istabā un viņam gadījies to izdarīt atkal, apēdot savus izkārnījumus, viņš mēģina noslēpt savu grēka darbu. Tas nozīmē, ka arī, piemēram, parkā ieraugot cita suņa kakas, suns var tās asociēt ar tavu neapmierinātību un apēst, lai to neizraisītu atkal. Rūpējies, lai suns regulāri tiktu izvests ārā nokārtoties un viņam to nevajadzētu izdarīt iekštelpās!
    2. Par maz vai par daudz barības
      Ja suns jūtas nepaēdis vai, tieši pretēji, tiek pārbarots ar treknu, smagu barību, viņš var kompensēt disharmoniju, ēdot kakas. Konsultējies ar veterinārārstu par sava suņa veselības stāvokli, vajadzībām un atbilstošāko diētu!
    3. Par maz ēdienreižu
      Daži suņu saimnieki baro suņus vienreiz dienā. Rezultātā dzīvnieks var pats sākt meklēt, kā ēdienreizes papildināt. Baro suni divas reizes dienā, papildus iekļaujot arī kādu ēdienreizi, kurā tiek pasniegts kārums vai graužamkauls!
    4. Suns pārāk pielāgojies citiem saimniecības iedzīvotājiem
      Suņiem ģenētiski noteikta īpašība ir kopējot pielāgoties citiem sava bara locekļiem. Ja tev ir vairāki suņi un bara līderis ēd kakas, visticamāk, arī pārējie to sāks darīt, imitējot barvedi. Ja tev ir tikai viens suns, redzot, ka tu satīri viņa ekskrementus, viņš var kopēt tavu rīcību – satīrīt pats, kā nu prot. Ja ģimenē dzīvo vairāki suņi, vislielākā uzmanība jāvelta galvenā suņa apmācībai, jo pārējie var sekot viņa paraugam.
    5. Apēd autoritātes kaku
      Suņi, kuru raksturā ir izteikts pazemīgums un padevība, var apēst cita suņa (barveža) izkārnījumus. Dzirdēts arī, ka suns, kuram nekad šāds ieradums nav bijis novērots, pēkšņi pieskrien pie mazuļa podiņa un nozog kaku. Ir ļoti sarežģīti sniegt skaidrojumu, kādēļ tā notiek, bet suņu pazinēji izsaka pieņēmumu, ka tādā veidā dzīvnieks izrāda savu piekrišanu autoritātes varai.
    6. Kaut kas jauns, ko pagaršot
      Kucēni iepazīst pasauli ar visām iespējamām maņām. Zinātkārie un aizkustinoši lempīgie mazuļi nogaršos visu, kas gadās ceļā. Zāli, netīrumus… un kakas.
    7. Tīrības uzturēšana
      Vai esi ievērojis, ka suns nekad nenokārtojas vietā, kur guļ un ēd, bet cenšas to darīt pēc iespējas tālāk? Ja teritorijā, ko viņš uzskata par savu, gadās atrast cita kaku (kaķa kastīte, atvērts bērna podiņš), suns šo vietu var sakopt, šmuci apēdot. Ieteikums mājās uzturēt ideālu tīrību sakopjot un novācot, pirms to izdara suns!
    8. Stress
      Stress dzīvniekam izpaužas tikpat sarežģīti un daudzveidīgi kā cilvēkam. Šī problēma nav viegli atrisināma un prasa ilgāku laiku, lai novērstu to, kas dzīvniekam sagādā diskomfortu.
    9. Parazīti
      Ja sunim vēderā perinās un barojas tārpi vai parazīti, suns var meklēt uzturvielas, kuras viņam nozog liekēži. Attārpo suni!
    10. Uzmanības trūkums
      Tāpat kā bērni dažkārt dara nedarbus, neapzināti cenšoties saņemt no vecākiem vairāk uzmanības, tāpat var rīkoties arī suns. Dzīvnieks iemācās, ka nedalītu uzmanību, rājienu, pārrunas, izvešanu ārā u. c. var saņemt tad, kad ir apēsta kaka. Citādi tu visu laiku pievērsies bērnam (sevišķi zīdainim), citiem ģimenes locekļiem, darbam – visam, izņemot suni, kuram arī vajag savu daļu uzmanības. Pavadi vairāk laika ar suni!
    11. Nešanas instinkts
      Instinkts nest priekšmetus mutē var piemist medību un sporta suņu šķirnēm, piemēram, vācu īsspalvainajam putnusunim, seteram, spanielam, retrīveram, pointeram. Ja suns izkārnījumus nes mutē, bet nemetas apēst, tu vari iemācīt viņam komandu Nomet to!
    12. Garlaicība
      Garlaicība, vienmuļa vide, kurā sunim jāpavada laiks, kamēr gaida mājās cilvēkus. Tas var suni novest pie centieniem sevi izklaidēt – jebkādā veidā. Parūpējies, lai sunim tavas prombūtnes laikā ir, ko darīt!
    13. Kucēnu aizsargāšana
      Kucīte, kurai piedzimuši mazuļi, var apēst savu bērnu izkārnījumus. Savvaļā tā notiek, jo izkārnījumi nodod, kurā vietā tiek turēti neaizsargātie un vārgie jaunās paaudzes pārstāvji. Pat ja jaunā suņu ģimene dzīvo ļoti labos apstākļos un drošībā, dzīvniekam ir instinkts – aizsargāt bērnus no potenciālajām briesmām. Tāpat tā ir tīras guļvietas uzturēšana. Apēdot kucēnu izkārnījumus, kuce tos sargā no slimību attīstīšanās, parazītiem un mušām.
    14. Kakas šķiet garšīgas
      Ja suns vai kaķis tiek barots ar zemas kvalitātes barību, kas neatbilst viņa vajadzībām, barība dzīvnieka organismā var līdz galam nesadalīties. Tāpēc kakas var garšot vai smaržot pēc barības, ko dzīvnieks ēdis. Saskaņā ar dabas likumiem suns vienkārši ēd to, kas šķiet gards un apēdams. Baro savus mājdzīvniekus ar kvalitatīvu barību!

    Pirmie soļi, lai atradinātu no ekskrementu ēšanas

    Saimniekam, kurš ir gatavs pacīnīties, lai suni atbrīvotu no koprofāgijas, sākumā jācenšas novērot un saprast tās iemeslu. Tomēr tas var nebūt ne viegli, ne ātri.

    Novilkt robežu starp fekāliju, maitas un citu netīrību apošņāšanu un apēšanu var kļūt par ilgtermiņa izaicinājumu.

    Koprofāgijas iemesli nav viennozīmīgi, tāpēc, pirms izmēģini rūpnieciski ražotas suņa barības piedevas, ieteicams novērst vismaz tās problēmas, kas saisītas ar nepiemērotu barību un iespējamiem parazītiem. Tāpat ļoti svarīgi suni nodrošināt ar izklaidēm: rotaļlietām, fiziskām aktivitātēm un pozitīvu kontaktu ar cilvēkiem.

    Iemesli, kāpēc kaku ēšana ir bīstama

    • Zarnu nosprostojums, ja suns apēd daudz kaķa vai suņa kaku.
    • Parazīti, apēdot dzīvnieka izkārnījumus, kuros ir parazīti.
    • Svara pieaugums. Ja sunim ir stingra, veterinārārsta noteikta diēta, kalorijas, proteīni un pat minerālvielas un vitamīni, kas var būt izkārnījumos, pieskaitīsies ēdāja kontam.
    • Ķildas ar kaķi. Kaķis ir tīrīgs mājdzīvnieks, kuram ir ļoti svarīgi citiem parādīt savu teritoriju. Ja viņš ievēros, ka suns regulāri izrakņā viņa tualetes kastīti, teritoriāla rakstura skandāli ir garantēti.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē