• Pilsētas papagaiļa krājumi ziemai

    Papagaiļi
    Klēra Liepiņa
    3. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tik mazas un pret ķimikālijām jutīgas radības kā putni ieteicams barot tikai ar bioloģiski tīriem augļiem un dārzeņiem, tāpēc lielveikalu sortiments viņiem nav gluži piemērots. Šajā rakstā apkopoti vairāku augļkopju padomi, kā pilsētas apstākļos (mājās, kurām nav pagraba) pēc iespējas ilgāk saglabāt mūsu vietējās lauku veltes.

    Statistika liecina, ka vairākums papagaiļu tiek turēts Rīgā un citās pilsētās, taču ne visiem pilsētu namiem ir izbūvēti pagrabi, kur ilgāku laiku glabāt tirgū iegādātos vai lauku radu sarūpētos labumus. Savam galdam cilvēks dabas veltes var vārīt un marinēt, bet papagaiļu ziemas krājumiem jābūt svaigiem abās nozīmēs – tādiem kā dabā un bez neviena bojājuma.

    Zaļumi, graudaugi

    Viens no modernākajiem saglabāšanas veidiem ir sasaldēšana, diemžēl augi ar lielu ūdens daudzumu pēc atsaldēšanas pārvēršas pļurā. Ogas vēl spēj saglabāt daļu tvirtuma, bet zaļumi (salāti, spināti, skābenes) kļūst nebaudāmi – svaigus tos nevar iemūžināt nekādā veidā. Zinot, ka putniem garšo mīksti graudiņi, rudenī vēl pļavā, dārzā vai uz lauka var saplūkt graudzāles ar nepārkaltušiem graudiņiem (tikai ne rudzu vārpas – rudzus papagaiļiem dot nedrīkst!) un ielikt saldētavā. Kādu laiku tās saglabās savu sulīgumu.

    Otra lieta, ko vērts darīt, – iegādāties saulespuķu galvas (piemēram, Centrāltirgū tās var nopirkt nakts tirgū) un ziemā, nolaužot pa gabaliņam, ielikt būrī. Putnam būs gan garšīgi, gan interesanti.

    Trešā lieta – tirgū ir diezgan liela kukurūzas izvēle. Var nopirkt saldāko šķirņu vālītes un izkaltēt. Ziemā putnam kukurūzu var dot gan sakaltētu (ja papagailis mazs, graudiņus vēlams sadrupināt ar gaļas āmurīti, pirms tam ieberot auduma maisiņā), gan izmērcētu – mazliet mīkstāku. Saldēšanai kukurūza neder, jo tā satur pārāk daudz cietes, kas neļauj sasalt.

    Un ceturtā lieta – ja papagailim garšo rieksti, rudenī tirgū var lēti iegādāties vietējos lazdu riekstus.

    Āboli

    Vairākumam papagaiļu garšo izteikti saldi un sulīgi āboli, bet, kā apgalvo audzētāji, ziemā netiek smādēta arī Antonovka. Labas ziemas šķirnes ir arī Signe Tillish (bieza miza ar vaska kārtiņu), Auksis, Ilga un Sīpoliņam līdzīgais Zarja Alatau. Pašu cimperlīgāko putnu gardumu topa virsotnē ir Safrāna pepiņš (nelieli tumši sarkani ābolīši). Par laimi, tā ir vēla šķirne, ko tirgū var nopirkt pat decembrī. Ja papagaiļa īpašnieks pats grib sarūpēt ābolu krājumus, jāņem vērā glabāšanas noteikumi.

    • Ābolam jābūt norautam no zara, nevis nokritušam zemē un bez neviena bojājuma. Tam noteikti jābūt ar kātiņu, jo bojāšanās sākas tieši norautā kātiņa vietā. Vākšanas laikā vairākumam ābolu vēl jābūt kokā – ja tie birst, vākšanas laiks jau nokavēts.
    • Ābolus nedrīkst glabāt kopējā pagrabā – jābūt izbūvētam speciālajam ābolu pagrabam, jo āboli izdala etilēnu, kas veicina citu augļu un dārzeņu bojāšanos.
    • Uz balkona ābolus var glabāt gan koka, gan plastmasas kastēs. Tos var katru atsevišķi ietīt papīrā, var likt salmos vai ēveļskaidās. Vēlams, lai ābols pie ābola nepieskartos. Zemākā pieļaujamā gaisa temperatūra ir mīnus 1 grāds. Pret lielāku salu nelīdzēs pat kastu ietīšana segās.

    Bumbieri

    Putnu audzētāji apgalvo, ka papagaiļi nav kāri uz bumbieriem. Bet, ja tomēr šis auglis garšo, tā glabāšanas noteikumi ir līdzīgi kā āboliem. Ir tikai divas atšķirības. Bumbieri ir mazliet izturīgāki pret salu, jo saldāki – labi iepakoti salmos vai skaidās, tie izturēs salu līdz mīnus 10 grādiem. Ziemas bumbierus glabā cietus. Izņem no kastes pāris dienu pirms lietošanas un nogatavina.

    Burkāni, ķirbji, kabači

    Kastē jāieber tīras, mitras baltās vai pelēkās smiltis un tajās kārtām jāliek burkāni, starp kārtām uzberot 2–3 cm biezu smilšu slānīti. Burkānu ideālā uzglabāšanas temperatūra ir nulle grādu, bet nesasals arī pie dažiem mīnusiem. Gaisam jābūt mitram (glabājot istabā, smiltis jāmitrina).

    Savukārt ķirbis un tā radinieki jāuzglabā vēsās, sausās telpās. Šie dārzeņi jātur tādā stāvoklī, kādā tie auguši. Ideālā gaisa temperatūra ir 10–13 grādi.

    Pīlādžogas

    Noteikti jāizmanto izdevība savākt šīs ļoti veselīgās ogas (satur pusi no Mendeļejeva ķīmiskās tabulas elementiem, karotīna tajās vairāk nekā burkānos, daudz C un P vitamīnu), tikai šoreiz no sala nav jābīstas. Dabā ogas kļūst saldas pēc sala, bet tās var savākt arī agrāk un turēt saldētavā (neapsalušas tās ir skābas un sūras). Vien jāatceras, ka pīlādži mīkstina vēdera izeju (putnam nevajag dot daudz). Bet īpaši pīlādžogas ieteicamas tiem putniem, kas ēd lielveikalu salātus, augļus un dārzeņus, jo tās palīdz no organisma izvadīt indes.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē