• Pērku pundurtrusi. Ko ir svarīgi zināt?

    Pundurtruši
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    7. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Ar ko sākt, kad ģimenē ir pieņemts lēmums iegādāties pundurtrusīti, «Astēm» stāsta trušu audzētāja Ina Ladiga.

    Kur pundurtrusi var nopirkt?

    Pundurtruši šobrīd ir ļoti pieprasīti, tāpēc šos dzīvnieciņus var nopirkt teju katrā zooveikalā. Taču visprātīgāk būtu pundurtrusi pirkt no audzētājiem, un pirms truša pirkšanas painteresējies, no kurienes garausis nācis. 

    Nepērc trusīti, kas ir jaunāks par vienu mēnesi, – viņam jābūt vismaz mēnesi vecam vai vecākam.

    Kādu būrīti izvēlēties?

    Vienlaikus ar truša iegādi (vai pat jau agrāk) iegādājies jaunajam ģimenes loceklim būrīti. Pat tad, ja tu plāno ļaut savam trusim bez ierobežojumiem pārvietoties pa dzīvokli, būrītis tik un tā būs nepieciešams. Pērc labāk uzreiz lielāka izmēra būri – pēc pusgada trušuks izaugs un maza izmēra būrītī tam nebūs ērta dzīvošana. Tāpēc, lai nav jātērējas divas reizes, neskopojies un nopērc trusim uzreiz lielu mitekli.

    Pieaugušam trusim nepieciešams būrītis ar plastmasas dibenu, kuras garums ir ne īsāks par 80 cm. Būrīši ar restotu dibenu trusim neder, jo viņa ķepu spilventiņi nav domāti šāda veida grīdai.

    Kādus pakaišus izvēlēties?

    Vislabākie pakaiši trušiem ir zāģu skaidas, siens vai salmi. Lielās granulas neder, jo trusīšiem pa tām grūti staigāt, jo ir cietas un spiež ķepiņas. Vislabāk ieber būrītī skaidas un pa virsu uzliec nedaudz siena. Ar citiem pakaišu veidiem labāk neeksperimentē.

    Kas nepieciešams būrīša iekārtošanai?

    • Novietne sienam
      Pērkot būrīti, paskaties, vai klāt nāk arī novietne sienam. Ja tās nav – obligāti nopērc, citādi siens, kas stāvēs uz būrīša grīdas, ātri vien kļūs barībai nederīgs.
    • Barības trauciņš 
      Trauciņam jābūt smagam (vislabāk keramikas), lai trusītis to nevarētu apgāzt. Nevajadzētu trusīti barot no traukiem, kuros viņš var bez grūtībām iekāpt. Trauciņš vienmēr jānovieto vienā stūrī.
    • Pudelīte
      Ūdens pudelītei truša būrītī jābūt obligāti. Zooveikalos nopērkamas dažādu izmēru un veidu pudelītes, kuras ērti piestiprināmas pie būrīša restēm. Pirmajā dienā papildus pudelītei būrītī ieliec arī ūdens trauciņu, jo trusītis vēl var nemācēt dzert no pudelītes.
      Ūdeni trusim dod parastu – no krāna, filtrētu vai nostādinātu. Vārīts ūdens ir nabadzīgs ar skābekli, kalciju un minerāliem, savukārt minerālūdens no pudelēm ir pārbagāts ar sāļiem un var izraisīt trusim nierakmeņu slimības.
      Ieliec būrītī arī minerālakmeni – nesajauc ar balto sāls akmeni!!! Lai arī trusītis sākumā tam nepievērsīs ne mazāko uzmanību, kad viņam trūks minerālu, viņš varēs daļu no tiem atgūt, pāris reizes nolaizot akmeni.
    • Tualete 
      Plastmasas trijstūra tualete jāliek kādā no būrīša stūriem. Pirmajās dienās to vēl neliec – paskaties, kurā stūrī trušuks kārtojas, un tikai tad liec tajā vietā tualeti.
    • Salmu bumba
      Bumba veidota no ekoloģiski tīriem materiāliem, tāpēc trusīši ar prieku pa to ložņā un slēpjas. Tiesa, pēc kāda laika garausis bumbu liks uz zoba un no tās pāri paliks vien salmu čupiņa.

    Kādu barību iegādāties?

    Truša ēdiena pamatu pamats ir siens – tas nopērkams visos zooveikalos. 

    Truši labprāt mielojas ar granulām, graudiem (mieži, auzas, kvieši, bet ne rudzi), burkāniem, kuri, starp citu, veicina zarnu darbību. Zooveikalos nopērkamas dažnedažādas kompleksās barības, kas domātas tieši pundurtrušiem. Iegādājies divas dažādas, lai redzētu, kura no tām tavam trusim garšo vislabāk.

    Atvedis trusi uz mājām, nesāc uzreiz viņu barot ar visu pēc kārtas. Augļus, dārzeņus un zaļu zāli trusim var sākt dot ne agrāk kā no divu mēnešu vecuma. Radināt pie tās (un arī dārzeņiem) trusi vajag pakāpeniski.

    Kā trusīti atvest mājās?

    Ja tev ir mašīna, lielām problēmām nevajadzētu būt. Ieliec trusīti kādā grozā vai kastē un droši ved uz mājām. Ja trusi no veikala plāno vest ar sabiedrisko transportu, iegādājies pārvadājamo konteineru. Zooveikalos pieejami dažādi izmēri un veidi.

    Kur novietot būrīti?

    Trusīša mājvietai izvēlies tādu vietu, kas neatrodas tiešos saules staros, tuvu pie radiatoriem vai caurvējā. Tikpat kaitīgs šiem dzīvnieciņiem ir liels troksnis – skaļa mūzika u. c. Tāpēc vislabāk būrīti novieto tādā vietā, kur trusīti neviens netraucē.

    Cik bieži jākopj būrītis?

    Būrītis jātīra ne retāk kā divas reizes nedēļā. Ja trusītis dzīvos uz mitriem vai netīriem pakaišiem, viņam var rasties dažādas kuņģa saslimšanas. Truša tualeti būtu vēlams tīrīt ik pārdienas, jo ir truši, kuriem nepatīk apmeklēt netīru kastīti, tāpēc viņi ātri vien ierīkos tualeti sev citā vietā.

    Padoms

    Pirms iegādājies pundurtrusīti, par tā kopšanas īpatnībām der painteresēties pie profesionāla audzētāja vai veterinārārsta.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē