• Kas jāzina par suņu seksu?

    Daba un dzīvnieki
    Ieva Štāle
    25. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Lai kliedētu sabiedrībā valdošos mītus par suņu pārošanos un pasargātu kucīšu saimniekus no raizēm par mīlules neplānotu grūtniecību, «Astes» uz sarunu aicināja veterinārārsti Daigu Bokvaldi.

    Ar kuru vieglāk – ar suni vai kuci?

    Sadzīvē un savstarpējā komunikācijā katram dzimumam ir savas priekšrocības – vienam šķiet vieglāk tikt galā ar suni, bet cits dedzīgi apgalvo – tikai ar kuci. Taču dzīvnieka seksuālo aktivitāšu ierobežošanas iespējas ir atkarīgas vienīgi no paša saimnieka.

    Suns

    Rēķinies, ka, sasniedzot gada vecumu, vīriešu dzimtes pārstāvis būs seksuāli ieinteresēts un aktīvs vienmēr – cauru gadu. Turklāt meklējošos kuci viņš var saost vismaz divu kilometru rādiusā! Tāpēc:

    • suņa audzināšanai un fiziskās slodzes nodrošināšanai ir jāvelta pietiekami daudz laika,
    • ja suņu puika ir seksuāli nevaldāms, vislabāk to kastrēt.

    Kuce

    Izvēloties kuci, rēķinies, ka divreiz gadā suņu meitene meklēsies (ir arī kuces, kas meklējas trīs reizes gadā). Meklēšanās ilgst vidēji 21 vai pat 28 dienas un šajā laikā apmēram nedēļu kucei ir tā saucamais estrus periods, kura laikā viņas organisms gatavojas ovulācijai un tā notiek. Šajā laikā kuce ir seksuāli ļoti aktīva un ovulācijas brīdī ir gatava pāroties.

    Tradicionāli tiek uzskatīts, ka estrus periods ilgst no 9. līdz 15. meklēšanās dienai, taču katrai kucei tas ir individuāls.

    Kā saimnieks to var noteikt?

    Piemēram, pēc izdalījumu krāsas vai kuces uzvedības. Taču patiesībā estrus periodu nekļūdīgi var noteikt tikai ļoti pieredzējis speciālists. Tāpēc saimniekam, kuram nav lielas pieredzes kucīšu turēšanā, vērīga un nopietna kuces pieskatīšana jānodrošina visā apmēram trīs nedēļas garajā meklēšanās periodā.

    Kā nosargāt kucīti?

    • Pastaigājoties kuci ne uz mirkli nedrīkst palaist vaļā no pavadas.
    • Izejot pastaigā, vēlams ierobežot pastaigas laiku un izvēlēties maršrutus, pa kuriem nemēdz staigāt daudz citu suņu.
    • Arī privātmājas teritorijā mīlule drīkst atrasties tikai nepārtrauktā saimnieka uzraudzībā.
    • Šajā laikā kuci nedrīkst nekur atstāt vienu pašu piesietu vai ieslēgtu voljērā (ja nu vienīgi tas patiešām ir īsts cietoksnis ar jumtu un iebetonētu pamatni, kurai nav iespējams parakties apakšā).

    Neticami, bet fakts!

    Meklējošās kuces tuvumā karstasinīgajiem četrkājainajiem pielūdzējiem neviens žogs nav par augstu. Lai piekļūtu suņu meitenei, suņi tiešām ir spējīgi uz Matrosova cienīgu rīcību. Turklāt jāatceras, ka pats pārošanās akts ir īslaicīgs (var ilgt tikai 30 dekundes), tāpēc var palikt izklaidīgāka saimnieka nepamanīts. «Es tikai uz minūti iegāju mājā…», «viņa paspruka…», «tas notika, kamēr runāju pa mobilo telefonu…» Šie ir klasiskie bēdu stāsti, kas veterinārārstam nereti jādzird par it kā nejauši sapārojušos kuci. Patiesībā dabā nekas nav nejaušs. Sugas turpināšanas instinktu vadīti, suņi ar savu seksuālo varēšanu tiešām dažu labu saimnieku spēj pārsteigt.

    Mīts vai patiesība?

    Sabiedrībā joprojām valda ļoti daudz maldīgu priekšstatu par pārošanos, dzīvnieka veselību un suņu seksa tehnikas niansēm. Tā, piemēram:

    • Vienreiz mūžā kucītei jāļauj dzemdēt, lai neveidotos piena dziedzeru, olnīcu un dzemdes iekaisumi un audzēji. Tās ir pilnīgas muļķības! Dzemdības nenovērš risku saslimt ar reproduktīvo orgānu slimībām. Šīs veselību problēmas var novērst, vienīgi kuci sterilizējot.
    • Arī dzīvniekiem ir vajadzīgs sekss. Jā, tāpēc jau arī dzīvniekiem ir dzimumorgāni. Bet vai saimniekam ir vajadzīgas šā seksa sekas – kucēni, kurus nav kur likt un kuri pēc tam tiek atdoti par velti (tāpēc nereti nonāk vieglprātīgu, bezatbildīgu cilvēku rokās un pēc tam – uz ielas vai patversmē), iemidzināti vai, vēl ļaunāk, izmesti atkritumu kastē?
    • Vienreiz sapārotam sunim seksuālā tieksme turpmāk ir izteiktāka. Tā tiešām ir patiesība.
    • Nevar sapāroties dažādu izmēru suņi, piemēram, vācu aitu šķirnes kucīte un taksis. Nevar, ja dzīvnieki atrodas dažādos līmeņos, bet, ja suns ir pietiekami apķērīgs, lai pārošanās brīdī pakāptos, teiksim, uz dīvāna, vai arī kucīte nogultos uz grīdas, sapārošanās iespējama. Nevienā situācijā nedrīkst paļauties uz to, ka suņu meitene kādam lielam kavalierim ir pārāk maza.
    • Nevar sapāroties brālis ar māsu. Var, dzīvnieku pasaulē radniecības pakāpe netiek šķirota.
    • Ja maza auguma kuci apaugļo liels suns, topošajai mammai paredzami sarežģījumi dzemdībās netipiski lielo mazuļu dēļ. Ne vienmēr. Patiesībā auglis veidojas tikai tik liels, cik var izaugt attiecīgās kuces dzemdē.   
    • Ja suņi ir izšķirti, pirms paspējuši sasieties, apaugļošanās nav iespējama. Ja suņa sperma paspējusi nokļūt kuces vagīnā (bet to nevar noteikt neviens), iespēja kucei apbērnoties pastāv tik un tā. Taču pilnīgi droši uz šo jautājumu var atbildēt tikai pēc 25 dienām, pārbaudot kuci ar ultrasonogrāfijas metodi.

    Pārošanās procesa fāzes

    • Flirts. Vispirms suņi iepazīstas. Saošņāšanās un ievada rotaļas laikā noskaidrojas, vai abu starpā iespējams kas nopietnāks. Patiesībā nevis suns, bet kuce ir tā, kas izvēlas partneri.
    • Pārošanās gatavības pārbaude. Ja suns kucei šķiet pieņemams, viņa atliec asti un gaida. Pēc kuces izdalījumu smaržas suns pārbauda noskatītās līgavas pārošanās gatavību. Pārošanās iespējama tikai tad, ja kucei ir pienācis ovulācijas laiks (kuces, kas šim procesam fizioloģiski vēl nav gatavas, parasti sunim uzrūc un dzen to prom).
    • Pāraošanās akts. Ja kuce nav izrādījusi neapmierinātību, suns uzslienas tai mugurā, ar priekškājām aptver kuces vidukli un sāk ritmiski kustināt iegurni. Sēkla izšļācas gandrīz tūlīt pēc akta uzsākšanas. Kuce šajā laikā stāv nekustīgi ar pievērtām acīm. Pārošanās akts var būt arī pavisam īss – tikai pārdesmit sekundes.
    • Sasiešanās. Pēc ejakulācijas suņa dzimumlocekļa pamatnes daļa piebriest, tāpēc partneru ķermeņi paliek savstarpēji savienoti. Vienu no pakaļkājām suns pārceļ pāri kuces ķermenim un pagriežas pret dāmu ar mugurpusi (dabā suņu priekštečiem šāda poza bijusi nepieciešama pašaizsardzībai – lai abi sugas turpinātāji pārredzētu apkārtni gadījumā, ja tiem kāds uzbrūk). Fiziski saistīti abi suņi paliek 10 līdz 60 minūtes.
    • Mazgāšanās. Tiklīdz suņa dzimumlocekļa piebriedums saplok, partneri aiziet katrs uz savu pusi un sāk savu higiēnisko apkopi. Laizīšana samazina iespējamās inficēšanās draudus.

    Nekādā gadījumā nemēģini izšķirt sasējušos kuci un suni! Tas dzīvniekiem ir ļoti sāpīgi, turklāt tādējādi abiem suņiem tiek traumēti dzimumorgāni – savainot var gan suni, gan kuci. Nevēlamas sapārošanās gadījumā atliek vien gaidīt, kad beigsies šis process…

    Raksts publicēts žurnālā «Astes» 2008. gada 1. numurā. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē