• Kaķis izkāris mēli. Kad par to ir jāsatraucas?

    Mājas mīluļi
    Ligita Timma
    4. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Līga Stirna
    Tas, protams, izskatās amizanti un uzjautrinoši, ja kaķis jokaini rāda mēli vai arī izkāris to gluži kā suns. Taču dzīvnieks to noteikti nedara aiz garlaicības vai lai dzītu jokus ar saimnieku. Lielākoties tādai uzvedībai pamatā ir konkrēta problēma, kuru saimniekam svarīgi saprast, jo, iespējams, dzīvniekam nepieciešama steidzama palīdzība. Kam pievērst uzmanību, redzot, ka kaķis mēli netur mutē, skaidro veterinārārsti Agris Ilgažs un Ilmārs Dūrītis.

    Ja tas notiek ļoti reti, visticamāk, kaķis pēc sava kažoka kopšanas vienkārši aizmirsis to ievilkt atpakaļ mutē. Taču ir arī trīs objektīvi ar muti un zobiem saistīti iemesli, kāpēc mēle atrodas šādā stāvoklī.

    1. Statistika rāda, ka 25% šādu gadījumu tā neturas kaķim mutē, jo nav priekšējo zobu. Tos dzīvnieks var zaudēt jau divu triju gadu vecumā. Šis iemesls ir visnekaitīgākais un, ja veterinārārsta apmeklējuma reizē nekāda cita problēma neatklājas, tu vari par savu mīluli nesatraukties.
    2. Otrs tikpat biežs iemesls izbāztai mēlei ir daudz nopietnāks, proti, dzīvniekam mutē ir radies lieks audu veidojums – smaganās ir tūska vai mutē izaudzis kāds jaunveidojums, līdz ar to mēlei it kā pietrūkst vietas.
    3. Trešais iemesls raksturīgs 50 procentiem gadījumu, kad vainīgs zobu aplikums un tā dēļ attīstījusies peridontālā slimība, kuras dēļ smaganas iekaist, un asās mēles pieskaršanās tām ir sāpīga, tāpēc kaķis cenšas mēli nostiept un galiņu izkārt ārpus mutes. Jo ātrāk kaķi aizvedīsi pie zobārsta, jo ātrāk tiks atrisinātas viņa mutes problēmas.

    Kaķis elso un izkar mēli kā suns

    Ņem vērā, ka kaķiem atšķirībā no suņiem tā nav raksturīga uzvedība. Protams, nav runas par atsevišķiem gadījumiem, kad jauns kaķēns tikko pārāk aizrautīgi un enerģiski rotaļājies vai kad dzīvnieks pārdzīvo lielu stresu, piemēram, tiek vests pie ārsta vai uz izstādi. Toties, ja mēles izkāršana notiek bieži – vienu, divas reizes nedēļā vai pat katru dienu un ilgst vismaz minūti un ilgāk – to nekādā gadījumā nedrīkst atstāt bez ievērības.

    Ja kaķis pēkšņi sāk elpot kā sunītis, elso un varbūt pat acīs redzama baiļu izteiksme, nekavējoties jādodas uz klīniku, jo viņš var aiziet bojā. Pievērs uzmanību arī mēles krāsai – ja tā vairs nav rozā, bet tumša, pat zilgana, tas nozīmē, ka kaķim katastrofāli trūkst skābekļa. Var sākties arī smakšana – tad dzīvnieks vairīsies apgulties, centīsies sēdēt, galvu turot uz augšu, izstiepu kaklu.

    Cēloņi, kas izraisa kaķa elpošanu ar atvērtu muti

    • Mutes dobuma ķirurģiskas un cita veida saslimšanas (piemēram, lauzts žoklis, čūla mutē).
    • Nespēja paelpot caur degunu, jo ir radies smags iekaisums – uztūkusi gļotāda vai deguna dobumā izveidojies audzējs.
    • Elpas trūkums jeb aizdusa, ko radījušas dažādas ar sirdi saistītas saslimšanas.
    • Plaušu un pleiras slimības, īpaši, ja kaķis nav vakcinēts.
    • Saindēšanās (piemēram, ar tvana gāzi).
    • Pārkaršana vasarā.
    • Traumas, ko radījis sitiens, piemēram, sadursme ar garāmbraucošu auto. Dažkārt saimnieks pašu negadījumu nemaz nav pamanījis, bet ievēro, ka kaķis sācis savādi elpot.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē