• 9 padomi, kā pasargāt kaķi no pārkaršanas

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    20. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Ilgstošs karstums kaķim ir īstas mokas, īpaši, ja tas dzīvo dzīvoklī. Kaķis kļūst pasīvs un apātisks, siltais kažoks padara ķermeni vēl karstāku, un palielinās risks iegūt karstuma dūrienu.

    Visgrūtāk karstumā klājas garspalvainiem kaķiem un to šķirņu kaķiem, kuriem ir ļoti īss purns (Persijas, britu un citi). Un, protams, grūti ir kaķiem, kuru vecums pārsniedz vidējo.

    Nekādā gadījumā nemērc pārkarsušu kaķi aukstā ūdenī – tas var izraisīt šoku!

    9 padomi, kā kaķi pasargāt no pārmērīga karstuma:

    1. Jāmēģina uzturēt telpās kaķim piemērotu temperatūru – 22–24 grādus. Optimāls risinājums, protams, būtu kondicioniera iegāde, taču ne vienmēr tas ir iespējams. Tad jānopērk vismaz ventilators, uz palodzēm var izkārt mitrus palagus, uz grīdas izklāt samitrinātus dvieļus.
    2. Lielā karstumā kaķis svīst, un tas nozīmē, ka viņš zaudē daudz šķidruma, ko nepieciešams atjaunot. Tāpēc nodrošini kaķim brīvu pieeju svaigam dzeramajam ūdenim. Vislabāk izlikt daudz bļodiņu ar ūdeni pa visu dzīvokli vai arī iegādāties speciāli kaķim paredzētu strūklaciņu.
    3. Ieteicams dzīvnieku nodrošināt ar atvēsinošām ūdens procedūrām. To var izdarīt ar mitra dvieļa palīdzību – vienkārši uz īsu brīdi kaķi tajā ietinot. Vēl arī vajadzētu samērcēt ķepu spilventiņus, vēderu, purniņu.  Kažoka augšējo slāni gan nebūtu vēlams saslapināt, jo tā tu radīsi tikai tvaicējošu efektu zem kažoka, un dzīvniekam būs vēl grūtāk. Ja gribi uzsmidzināt dzīvniekam vēsu ūdeni, pārliecinies, ka ūdens nonāk kontaktā ar ādu, nevis vienkārši notek pa apmatojumu zemē.
    4. Lai atvēsinātu kaķa galvu (īpaši aktuāli tas ir, ja mājdzīvnieks ilgi uzturējies ārā), var uzlikt viņam starp ausīm mitru salveti.
    5. Ja redzi, ka kaķis ir ļoti pārkarsis, būtu vēlams atvēsināt kaķa asinis. Lai to izdarītu, piepildi nelielu pudelīti ar aukstu ūdeni un pieliec to kaķim pie gurnu artērijām, kakla vai padusēm – visur, kur izvietotas lielās artērijas.
    6. Ejot prom no mājas, nekad neaizver vannasistabas durvis. Tur ir vēsāk nekā citās dzīvokļa telpās, turklāt pagulēšana uz aukstām flīzēm ir vēl viens veids, kā kaķis var atvēsināties. Vari kādā stūrī izklāt arī mitru dvieli.
    7. Uzmani, lai tavs kaķis neatrastos tiešos saules staros. Tā mēdz notikt, ja kaķis aizmieg ēnā, bet vēlāk, kad saule pārgājusi citā pusē, jau cepas saulē.
    8. Nevajadzētu kaķi laist pastaigāties viskarstākajā diennakts laikā – no pulksten 12 līdz 16.
    9. Karstā laikā kaķim piemērotāka būs liesa, viegla sausā barība. Ja tavs kaķis ēd tikai mitro barībai, tā jādod nelielām porcijām. Uzmani, lai ēdiens nepaliktu bļodiņā, jo karstā laikā tas ātri bojājas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē