• 12 iemesli, kāpēc melnbaltie kaķi ir īpaši

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    20. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    «Kaķīt’s mans, kaķīt’s mans, melns ar baltām ķepiņām…» Kurš gan bērnībā nav dziedājis šo dziesmiņu. Latviešiem melnbaltie kaķi vienmēr bijuši ļoti tuvi un mīļi un asociējušies ar mājīgumu, siltumu. Un ne velti.

    Ezoteriķi melnbaltos kaķus dēvē par mājas talismanu – tie nodrošina harmoniju, emocionālo līdzsvaru un aizsargā no nelabvēlīgas enerģijas iekļūšanas dzīvojamā telpā.

    Nav divu vienādu

    ASV melnbaltā krāsojuma kaķus dēvē par tuxedo, kas tulkojumā no angļu valodas nozīmē smokings. Acīmredzot amerikāņi saskatīja zināmu līdzību kaķa krāsai un klasiskajam melnajam vīriešu uzvalkam, ko valkā ar baltu kreklu.

    Sākotnēji ar vārdu savienojumu tuxedo cats tika apzīmēti melni kaķi ar baltām krūtīm un baltām zeķītēm. Vēlāk Jaunajā pasaulē tā sāka saukt visus melnbaltos kaķus. Liekot roku uz sirds, var teikt, ka atrast divus pilnīgi identiskus melnbaltus kaķus ir gandrīz neiespējami. Dzīvnieki atšķirsies pēc zīmējuma. Kāds kaķis būs vairāk balts ar melniem plankumiem, kāds melns ar baltām krūtiņām. Variantu ir ļoti daudz.

    No melna un balta – ne vienmēr melnbalts

    Divkrāsu kaķiem nākamajās paaudzēs var dzimt divkrāsu kaķēni, taču, pārojot pilnīgi baltu un pilnīgi melnu kaķi, vēl nevar garantēt, ka piedzims divkrāsu – melnbalti – kaķēni. Tas ir iespējams, ja baltās krāsas partnerim senčos bijuši divkrāsu kaķi un viņš ir mantojis gēnu, kas aktivizējoties nodrošinās divkrāsainu kažociņu arī kādai no savām atvasēm.

    12 fakti, kas liecina, ka kaķi smokingā ir īpaši

    1. Visi melnbaltie kaķēni dzimst ar zilām actiņām. Mēneša vecumā tās transformējas uz zaļām vai zeltainām. Tiesa, arī pieaudzis melnbalts kaķis ar zilām acīm nav nekāds retums. Tuxedo kaķēniem acis atveroties par 24 stundām agrāk nekā cita krāsojuma kaķēniem.
    2. Melnbaltie kaķi murrā visskaļāk. Pasaules rekords murrāšanā pieder melnbaltajai kaķenei Merilinai. Ginesa rekordu grāmatas pārstāvju klātbūtnē kaķenes murrāšanas skaļums sasniedza 67,8 dB, kas ir daudz skaļāk, nekā to dara vidusmēra kaķis.
    3. Pētījumi esot apliecinājuši, ka tuxedo krāsojuma kaķi ir līdz pat divām reizēm atjautīgāki par citiem sugasbrāļiem. Smokingoto kaķu īpašnieki šim apgalvojumam noteikti piekritīs, vai ne? Turklāt šie minči īpaši pieķeroties saimniekam, ja viņš gādā, lai kaķim netrūktu rotaļlietu, un bieži ar viņu spēlējas.
    4. Apstiprinājusies sakritība, ka daudziem cilvēkiem, kam laimējies izvilkt lielo vinnestu loterijā, pieder tuxedo kaķi.
    5. Arī telpaugi cienot šādas krāsas kaķus – mājokļos, kur tie mīt, augi zaļojot uz nebēdu. Bet suņiem šie glīti ģērbtie murrātāji izraisot bailes.
    6. Stāsta, ka ar savu eleganto izskatu kaķi smokingos drīkstot apmeklēt arī Metropolitēna operas pirmizrādes.
    7. Mūzikas stils, ko pazīstam kā blūzu, esot radies melnbalto kaķu kaismīgo pavasara serenāžu iespaidā.
    8. Par to, cik ļoti mākslas pasaules pārstāvji augstu vērtē smokingotos kaķus, liecina fakts, ka melnbalts murrājošs mīlulis bijis gan Šekspīram, gan Bēthovenam. Arī cilvēki ar tehniskas ievirzes prātu nav spējuši turēties pretim tuxedo šarmam – šāds kaķis piederējis arī seram Īzakam Ņūtonam.
    9. Daudziem jaunatklājums būs arī fakts, ka stāsts par slaveno suni Lesiju patiesībā radies, autoram iedvesmojoties no melnbalta kaķa, kurš mērojis lielu ceļu atpakaļ pie saimniekiem.
    10. Vislielāko mantojumu pēc sava saimnieka nāves saņēmis tuxedo kaķis – 6,3 miljonus ASV dolāru. Šī bagātība 1998. gadā nonākusi runča Sparky pārziņā.
    11. Tuxedo var lepoties arī ar olimpisko medaļu, jo 1960. gada ziemas olimpiskajās spēlēs sudraba medaļu izcīnīja šveiciešu bobslejistu komanda, kurā startēja trīs vīri un viens kaķis. Rezultātu gan apstrīdēja komanda no Aļaskas, kurā piedalījās trīs vīri un Aļaskas malamuta šķirnes suns. Aļaskieši uzskatīja, ka kaķa izliektā aste esot veicinājusi vēja plūsmu un tas palīdzējis bobsleja ekipāžai iegūt augstāku rezultātu.
    12. Kaķis Frederiks esot vienīgais dzīvnieks, kurš piedalījies ekspedīcijā uz Everestu. Savukārt kosmosa izpētes NASA speciālisti uzskata, ka tuxedo kaķis būtu vispiemērotākais dzīvnieks misijai uz Marsa. Paredzēts arī izlaist melnbaltu kaķi pastaigā uz Mēness.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē