• 20 interesanti fakti par bifeļiem

    Daba un dzīvnieki
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    16. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Daudzi uzskata, ka bifeļi ir gandrīz tas pats, kas buļļi un govis. Par spīti viņu bioloģiskajām līdzībām, bifeļiem piemīt unikālas iezīmes, kas tos atšķir no viņu radiniekiem.
    1. Bifeļus parasti audzē piena, nevis gaļas dēļ.
    2. Ar milzu ragiem var lepoties tikai tēviņi. Mātītēm tie ir nelieli, bet dažkārt to nav vispār. Tēviņiem ragi var izaugt līdz pat 120–130 centimetriem. Taču, ņemot vērā, ka ragi iekšpusē ir dobi, to svars ir salīdzinoši mazs, tāpēc dzīvniekiem neērtības nerada. Attālums starp ragu galiem var pārsniegt 120 cm.
    3. Vēl nesen Filipīnās savvaļā mita Mindoras bifelis (Tamaraw), kas ārēji līdzinās pundurbifelim. Taču nu šī suga ir apdraudēta. Vienā no Filipīnu dabas parkiem mīt vairāki simti Mindoras bifeļu. Viņi dzīvo tikai tur un vairs nekur citur. Šodien to populācija ir uz izmiršanas robežas.
    4. Āzijas bifeļus sauc par ūdens bifeļiem, jo savvaļā tie visu savu dzīvi pavada ūdenstilpju tuvumā. Bet ūdens augi veido 70 procentus no viņu ēdienkartes.
    5. Bifelis ir daudz lielāks nekā vērsis. Šī dzīvnieka svars ir ap tonnu, viņš ir trīs metrus garš, bet augstumā sasniedz divus metrus.
    6. Āfrikas bifeļi ir mežonīgas dabas, spēcīgi, masīvi un agresīvi, tieši tāpēc viņus līdz pat šai dienai neizdodas pieradināt atšķirībā no Āzijas ūdens bifeļiem.
    7. Bifeļiem izveidojušās labas attiecības ar atsevišķām putnu sugām. Šie putniņi nekad neaizklīst tālu no ganāmpulka, jo barojas galvenokārt ar kukaiņiem, kurus izķeksē no bifeļu ādas krokām. Viņi mierīgi sasēžas bifelim uz muguras vai skausta un ar savu garo knābi attīra tā kažoku no parazītiem. Varenie zālēdāji lieliski satiek ar šiem putniņiem, labi apzinoties, ka viņu draudzība ir izdevīga abām pusēm.
    8. Pasaulslavenais itāļu siers mocarella pēc oriģinālās receptes tiek gatavots tieši no bifeļu piena. Pēc garšas tas līdzinās govs pienam, taču ir daudz treknāks.
    9. Cilvēks nekad nespēs aizbēgt no satracināta bifeļa. Šie dzīvnieki vajadzības gadījumā spējīgi skriet daudz ātrāk nekā mēs, cilvēki, attīstot ātrumu līdz 50 km/h. Ilgi šādā sprinta režīmā viņi nespēs paskriet, taču bifeļi var izturēt pietiekami, lai panāktu un samīdītu pāridarītāju.
    10. Pateicoties savai lieliskajai ožai, viņi vienmēr jūt, vai tiem draud briesmas.
    11. Āfrikas bifeļi ieņem 3. vietu starp savvaļas dzīvniekiem, kas nogalina visvairāk cilvēku Āfrikā. Ne velti Āfrikas bifeli dēvē par melno nāvi. Pirmajā vietā ir krokodili, otro vietu ieņem nīlzirgi. Citi avoti gan liecina, ka nīlzirgi ir bīstamāki par krokodiliem.
    12. Savvaļā bifeļi dzīvo tikai Āfrikā, Āzijā un Austrālijā. Austrālijā tos reiz ieveda no Indijas, un kopš tā laika viņi tur ir ļoti savairojušies.
    13. Grūsnība bifeļiem ilgst aptuveni 10–11 mēnešus. Jaundzimušie mazuļi jau 15 minūtes pēc nākšanas pasaulē var paši nostāvēt kājās.
    14. Bifeļi ir ļoti viltīgi. Gūstot savainojumu, bifelis var izlikties par mirušu, bet pēc tam, kad mednieks (cilvēks vai dzīvnieks) pietuvojas, viņam uzbrūk.
    15. ASV mīt bizoni, kurus pirms vairākiem gadsimtiem bieži dēvēja par bifeļiem, taču tas nav pareizi. Bizoni tik tiešām ir radniecīga suga, taču šī radniecība nav tik tuva kā ar sumbriem.
    16. Visās valstīs, kur savvaļā vēl mīt Āzijas ūdens bifeļi, viņu medības ir stingri aizliegtas. Izņemot Austrāliju, kur šo dzīvnieku populācija ir ļoti liela un medīt tos ir atļauts.
    17. Dienas laikā bifelis var izdzert aptuveni 40 litru ūdens.
    18. Visu diennakts karstāko daļu bifeļi guļ dubļos.
    19. Āfrikas bifeļu tēviņi uz vecumu sāk zaudēt apmatojumu, bet vecāka gadagājuma īpatņi vispār šķiet gandrīz pliki.
    20. Bifeļi ir lieliski peldētāji un labāku ganību meklējumos bieži šķērso dziļus ūdeņus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē