• Kā dzīvosim pēc lokdauna – pasākumi, pulcēšanās, ēdināšana un citi svarīgi jautājumi

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    2. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pēc lokdauna beigām jeb pēc 15.novembra darbam klātienē plānots saglabāt līdzīgas prasības kā pašlaik, Ministru kabineta sēdē pauda veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) padomnieks Kaspars Bērziņš.

    Viņš norādīja, ka tādējādi plānots maksimāli turpināt nodrošināt attālinātā darba iespējas, lietot sejas maskas un lieki nepulcēties.

    Tāpat spēkā paliks prasība, ka no 15.novembra obligāti Covid-19 sertifikātam jābūt publiskā sektora darbiniekiem, valsts un sociālās aprūpes darbiniekiem, kā arī tiem, kuri ir tiešā saskarsmē ar klientiem, lielu cilvēku skaitu.

    Savukārt no 15.decembra Covid-19 sertifikātiem jābūt visiem klātienē strādājošajiem.

    Vienlaikus no jauna varētu pakāpeniski ieviest skrīninga programma ar paštestiem darba vietās, tostarp vakcinētām personām, sākot ar izglītības un publiskā sektora augsta riska jomās.

    Jau vēstīts, ka līdz 15.novembrim Latvijā spēkā ir stingri Covid-19 ierobežojumi.

    Pēc 15.novembra, beidzoties valstī noteiktajai «mājsēdei», iecerēts, ka aizvien spēkā paliks virkne ierobežojumu, tāpat kā pamatā visi pakalpojumi un pasākumi notiks tikai «zaļajā režīmā», valdības sēdē pavēstīja veselības ministra padomnieks Kaspars Bērziņš.

    Viņš skaidroja, ka iecerēts atcelt iepriekšējos izņēmumus, kad pakalpojumus varēja saņemt nevakcinēti klienti gadījumā, ja pakalpojumu saņēmējs bija vakcinēts, kā arī tā dēvētos nedrošos pasākumus varēja sniegt ārtelpās.

    Izņēmumi, kuri aizvien saglabāsies «sarkanajā režīmā», iekļauj pastu, sabiedrisko transportu, finanšu pakalpojumus, fotogrāfijas dokumentiem, dažāda veida remontu, tostarp avāriju novēršanu, publiskos pakalpojumus, ēdināšanas pakalpojumus līdzņemšanai un izmitināšanas pakalpojumus.

    Plānots, ka notiks tikai kultūras pasākumi ar sēdvietām, proti, aizvien nenotiks tādi pasākumi, kuros nav sēdvietu, taču dievkalpojumi varēs notikt klātienē – «zaļajā režīmā».

    Pēc Bērziņa paustā, šie pasākumi vēl nav pieņemti – par tiem vēl nav vienošanās starp ministrijām.

    Iecerēts, ka arī pēc 15.novembra privātā pulcēšanās būs ierobežota līdz desmit cilvēkiem iekštelpās un 20 – ārā. Lai gan mājsēde beigsies, tāpat joprojām pastāvēs darbalaika ierobežojums – no plkst.6 līdz 21.

    Paredzēts, ka tirdzniecības centri nestrādās brīvdienās un svētku dienās, tāpat aizvien būs aizliegta izklaide un atrakcijas iekštelpās. Pakalpojumu sniegšanas gadījumā pastāvēs 15 kvadrātmetru ierobežojums uz vienu cilvēku, kamēr tā dēvētajā «sarkanajā režīmā» tirdzniecībai šī prasība būs 25 kvadrātmetri uz vienu personu.

    Ēdināšanā iecerēts noteikt, ka pie viena galdiņa varēs sēdēt četras personas, kamēr starp galdiņiem ir trīs metru distance.

    Maksimālo cilvēku skaitu pasākumos plānots noteikt 1000 apmērā, taču, ja apmeklētāju skaits pārsniegs 500, būs jāievieš sektori, dalot pa 300 personām katrā. Vienlaikus «zaļā režīma» pasākumos un pakalpojumos – bērni ar pieaugušajiem līdz 12 gadu vecumam varēs izmantot tos bez kontroles, savukārt no 12 gadu vecuma – ar skolas testu vai sertifikātu.

    Pašvaldībām ar stabilu Covid-19 situāciju pēc 15.novembra varētu noteikt atsevišķus atvieglojumus epidemioloģiskajos ierobežojumos.

    Bērziņš norādīja, ka atvieglojumus varētu noteikt, piemērojot mazākus drošības pasākumus interešu izglītībā un atvieglotas prasības pakalpojumiem.

    Lai šādus atvieglojumus piemērotu, pašvaldībās jābūt augstai riska grupu vakcinācijas aptvere, augstai kopējai vakcinācijas aptverei, kā arī zemam Covid-19 hospitalizēto īpatsvaram.

    Pēc mājsēdes beigām nedrošajā vidē varētu strādāt tikai nelielas pirmās nepieciešamības preču tirdzniecības vietas.

    Viņš skaidroja, ka pašlaik tiek diskutēts par piedāvājumu, ka no novembra vidus visa tirdzniecība notiek epidemioloģiski drošajā vidē, izņemot pirmās nepieciešamības preču tirdzniecību nelielās tirdzniecības vietās, ja tirdzniecības vieta ir mazāka par 1500 kvadrātmetriem un ar atsevišķu ieeju.

    Šādi varētu strādāt nelieli pārtikas, higiēnas preču veikali, medicīnas preču tirdzniecības vietas, aptiekas, optikas preču veikali, degvielas uzpildes stacijas, dzīvnieku barības veikali un preses tirdzniecības vietas.

    «Līdz ar to mēs novēršam visas jokainās lentas un drošības problēmas, kas bija saistītas ar tirdzniecības centriem,» atzina Bērziņš.

    Tāpat tirdzniecības vietās, kas strādās «sarkanajā» režīmā, vienam apmeklētājam būs jānodrošina 25 kvadrātmetru platība. Citviet, kur pakalpojumus nodrošinās «zaļajā» režīmā, vienam klientam jānodrošina 15 kvadrātmetru platība.

    Plānots, ka tirdzniecības centri nestrādās brīvdienās un svētku dienās.

    Pašlaik, «lokdauna» laikā, klātienē strādā pārtikas, higiēnas preču veikali, aptiekas, optikas veikali, degvielas uzpildes stacijas, dzīvnieku barības veikali un veterinārās aptiekas, preses tirdzniecības vietas, grāmatnīcas, informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju preču un pakalpojumu vietas, ziedu tirdzniecības vietas, kā arī autoostu un dzelzceļa biļešu tirdzniecības kases.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē