• Sniegs uz melnā džemperīša

    Skaistumkopšana
    Līga Greiškane
    2. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Jā, ir patīkami, kad mīļotais vīrietis vakarā tev lēni ķemmē matus vai pamasē galvu. Taču tagad tu no šā maiguma izvairies, saki stingru: nē! Jo kauns no tā, kas notiek matos… Ko darīt šādos gadījumos? Konsultē Dr. med. SANITA ŽĪGURE – Dermatoveneroloģe Veselības centra 4 filiālē Estētiskās dermatoloģijas un ķirurģijas klīnika. Eksperte uzskata, ka cilvēkam jābūt tik sakārtotam, lai gribētos pašam sev no rīta uzsmaidīt spogulī.

    1. SITUĀCIJA. Galva niez, un tu kasi!

    Citreiz tā ir: satraukumā vai aizdomājoties mazliet jāpakasa galva ar pildspalvu vai adāmadatu. Bet citreiz pat bez iemesla galva niez tā, ka grūti nosēdēt krēslā un miera nav, kamēr āda izkasīta līdz jēlumam un sāk sūrstēt.

    Ko tu vari darīt PATI?

    Varbūt niezēšanu izraisa jaunais šampūns, ar ko beidzamajā laikā esi iesākusi mazgāt matus? Turpmāk noteikti piedomā par šampūna izvēli, priekšroku dodot aptiekā nopērkamajiem līdzekļiem, kas paredzēti sausai un jutīgai galvas ādai. Tie nekairinās ādu un ļaus jau esošajām brūcēm sadzīt.

    Ja esi no sievietēm, kurām stresa apstākļos tīk palaist nadziņus tā, ka pēc galvas kasīšanas ir kreveles, tevi glābs tikai rakstura stingrība vai kāda nomierinoša tabletīte.

    Sakairinātai, niezošai galvas ādai labāk patiks, ja matus mazgāsi un skalosi vēsākā ūdenī un nefēnosi ar karstu gaisu uzreiz pēc mazgāšanas. Ja vien iespējams, labāk ļauj tiem izžūt pašiem.

    Niezes mazināšanai (tikai ne uz pušumiem!) var pamēģināt līdzekļus, ko smērē uz odu sakostas ādas.

    Ja galvas niezēšana ir sākusies pēkšņi, paanalizē savu dzīvesveidu. Iespējams, to izraisa asu ēdienu vai jaunu medikamentu lietošana, varbūt tā ir reakcija pēc nepatīkama pārdzīvojuma.

    Pievērs uzmanību, ar ko tu beidzamajā laikā esi krāsojusi matus, jo arī matu krāsas var izraisīt alerģiskas reakcijas. Ne vienmēr to pamana uzreiz. Citreiz tikai pēc nedēļas, kad matu krāsa no ādas nomazgājusies, tās vietā parādās sarkani plankumi, ādas lobīšanās, kreveles.

    Pirmā pazīme, ka alerģija ir no matu krāsas, – sapampuši plakstiņi.

    Ko darīt? Paturi vēsas tējas kompreses uz piepampušajiem plakstiņiem, ja tās nepalīdz, dodies pie ārsta pēc padoma. Un nākamreiz pirms matu krāsošanas rūpīgi izlasi, kas rakstīts uz matu krāsas kastītes par krāsvielu sastāvu, – izvēlies saudzīgāko!

    Tāpat nepatīkamo niezi un kreveles var izraisīt ādas slimības. Viena no tām ir niezulis – neciešama ādas nieze bez kāda redzama iemesla (tā pēdas gan varēs pamanīt arī citviet uz ķermeņa). Arī atopiskais dermatīts var izpausties kā galvas ādas nieze un iekaisums, arī psoriāze dažkārt norit tāpat. Kas izraisa šādas kaites?

    Visbiežāk tās ir gēnu noteiktas ādas iekaisuma pārmaiņas, taču, vai slimība dzīves laikā izpaudīsies, to nosaka imūnsistēma, kas reaģē uz dažādiem ārējiem faktoriem. Piemēram, ja tavs uzturs ir nepietiekams, ja guli tikai pāris stundu, daudz strādā un atpūties pārāk maz, drīz vien tavai sliktajai pašsajūtai var sekot līdzi ādas nieze un iekaisums.

    Tāpēc visprātīgākais tomēr būtu savu niezošo galvas ādu parādīt ārstam.

    Sliktākais scenārijs: nieze un kreveles uz ādas ir tikai aizkars, aiz kura slēpjas ļoti nopietnas kaites – cukura diabēts, problēmas ar nierēm, aknām vai vairogdziedzeri.

    2. SITUĀCIJA. Kreveles galvā ir, bet – neniez.

    Var būt arī tā, ka galvas āda nav iekaisusi, nav apsārtusi, āda neniez, taču sausas zvīņu plēksnes salipušas pie matu saknēm kaudzēs un, pieliecot galvu vai izķemmējot matus, celiņā tās var pamanīt. Vai arī – tu pārbrauc ar roku matiem un jūti, ka vietām ir zvīņaini uzkalni…

    Šie sabiezējumi veidojas, jo matu virsējais slānis kaut kādu iemeslu dēļ atjaunojas daudz žiglāk, nekā tam normāli vajadzētu notikt. Šādu ādas uzvedību var sekmēt dažādas situācijas.

    • Pirmkārt, nepareiza rūpēšanās par matiem un galvas ādu – jau pieminētā matu fēnošana ar karstu gaisu uzreiz pēc izmazgāšanas. Lai āda mazāk ciestu no karstā gaisa iedarbības, tā cenšas uzaudzēt pēc iespējas biezāku aizsargslāni. Īpaši slikti, ja pēc matu izžāvēšanas ar karsta gaisa fēnu tūlīt ej ārā aukstumā ar pliku galvu. Temperatūras svārstības ir ļoti lielas, un galvas ādai tas nepatīk. Tāpēc zvīņu kreveļu veidošanās daudz intensīvāk notiek tieši ziemā.
    • Otrkārt, galvas āda biežāk zvīņojas sievietēm, kam ir sausa ķermeņa āda, jo tai trūkst nepiesātinātās taukskābes. Tāpat šādu reakciju var izraisīt medikamentu lietošana, stress vai neveselīgs dzīvesveids.
    • Treškārt, ādas zvīņošanās cēlonis ir dažādas iekšķīgas slimības, iekaisumi. Sēnīšu infekcija, psoriāze, sarkanā vilkēde vai kāda seksuāli transmisīva slimība… Rezultātā sākas arī pastiprināta matu izkrišana, jo galvas āda ir pārklāta ar zvīņām, tā vairs neelpo, un mati, nesaņemot skābekli, iet bojā un izkrīt.

    Ko tu vari darīt PATI?

    Nekādā ziņā šīs zvīņainās kreveles necenties izkasīt ar nagiem vai kādu asu priekšmetu. Tā tu galvas ādu tikai traumēsi, un pēc pāris dienām krevele būs vecajā vietā.

    Kasīšanās vietā labāk nomaini šampūnu un balzamu, izvēloties tos, kas piemēroti sausu matu kopšanai.

    Papildus noteikti parūpējies par galvas ādas mitrināšanu. Iezied to ar matiem domātām eļļiņām, vari arī izlīdzēties ar labu olīveļļu. Protams, ar ieeļļotiem un ietaukotiem matiem ikdienā nestaigāsi. Taču to var darīt brīvdienās! Kaut gan… var arī gadīties, ka ar šiem brīvdienu pasākumiem ir krietni par maz, lai zvīņainās kreveles galvas ādā vairs neveidotos.

    Ja nekas no šiem vienkāršajiem līdzekļiem nelīdz un kreveles matos ir un ir, noteikti apmeklē ādas ārstu. Dakteris palīdzēs noskaidrot problēmas cēloni (varbūt pie vainas kāda iekšķīga slimība) un izrakstīs preparātus, kas mazina zvīņošanos.

    Tu jau saprati, āda nav tikai sedziņa, kas piesedz mūsu ķermeni, tā ir nopietns imūns orgāns, ar kuru nedrīkst nerēķināties.

    Tipiskas KĻŪDAS matu kopšanā

    • Savam matu tipam neatbilstoša šampūna izvēle.
    • Pārāk bieža matu mazgāšana.
    • Šampūna un balzama skalošana ar karstu ūdeni.
    • Matu žāvēšana ar karstā gaisa fēnu uzreiz pēc izmazgāšanas.

    VĒL palīdzēs, ja ir sausa āda

    – A vitamīns

    – Naktssveces eļļa

    – Zivju eļļa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē