• Lai nomaksātu 10 800 eiro sodu, Arvīds Ulme tirgo Triju Zvaigžņu ordeni

    Naudas sods
    Anastasija Kuzminova
    21. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Foto F64
    Vides aizsardzības kluba prezidents ir izmisis – par Tautas sapulces organizēšanu un vairākiem pārkāpumiem tajā viņam piemēroti iespaidīgi sodi.

    Bijušais Latvijai Republikas Augstākās padomes un divu Saeimas sasaukumu deputāts Arvīds Ulme, kurš ir arī Vides aizsardzības kluba (VAK) prezidents, pērn, 12. decembrī, Tautas sapulcē krastmalā pulcēja tos, kas nav mierā ar valstī notiekošo. Tolaik piketos bija ļauts pulcēties 25 cilvēkiem, bet VAK organizētajā sanāksmē bija ap 400 dalībnieku. Tika uzsākti divi administratīvie procesi.

    VAK tika sodīts ar pieciem tūkstošiem eiro, un tikpat lielu sodu saņēma kluba prezidents. Noteikts arī 250 eiro sods par divu metru distances neievērošanu, 500 eiro sods par nepaklausību un vēl viens sods 50 eiro apmērā. Kopsummā – 10 800 eiro. 300 eiro Ulme jau esot samaksājis, taču gan Ulmes, gan VAK bankas konts tika bloķēts, lietu pārņēma tiesu izpildītāji, un soda apmērs ar katru dienu pieaug.

    Aizvadītajā nedēļā pensionārs Ulme pieņēma radikāli lēmumu – par 5962 eiro pārdot vienu no diviem viņam piešķirtajiem Triju Zvaigžņu ordeņiem.

    Piektās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni Ulme saņēma 1995. gadā, bet 2000. gadā viņam pasniedza trešās šķiras ordeni.

    «Sods šobrīd ir jau ir pāri sešiem tūkstošiem,» sarunā ar PDz apmaksai nepieciešamo summu precizēja Ulme.

    Viņš cer, ka kolekcionārus uzrunās iespēja savā īpašumā gūt vēsturisko relikviju ar kārtas skaitli 23. «Nav tā, ka man ļoti gribas šķirties no ordeņa, bet situācija ir diezgan dramatiska,» pauda viņš, piebilstot – šādu soli sper, lai, pirmkārt, spētu saglabāt paša vadīto klubu. «Ordeņa pārdošana zināmā mērā ir arī protests, lai pievērstu sabiedrības uzmanību, kā izrēķinās ar tiem, kas domā citādāk,» atzīst Ulme.

    Daudzi gan pauduši nosodījumu par šādu Ulmes ideju. Piemēram, viņa organizācijas biedre Lelde Stumbre sacījusi – ja Arvīds ordeni pārdos, Lelde no kluba izstāsies. «Viņasprāt, ar šo žestu es gribu noniecināt valsts simbolu,» teic Arvīds.

    Taču 74 gadus vecais politiķis citu iespēju neredz.

    Jā, esmu kaut ko pārkāpis tajā pasākumā. Bet 10 tūkstoš eiro sods ir murgs!

    Jāpieskaita arī samaksa advokātam. Ja visu summu nenomaksāšu, tiesu izpildītāji ķersies klāt īpašumiem, piemēram, auto,» saka Ulme, kurš dzīvojot ar krāsni apkurināmā īres dzīvoklī. Turklāt vēl VAK Vides izglītības centrs un VAK Zaļās Atmodas muzejs pa šo laiku esot izlikts no telpām.

    «Tā ir Vides aizsardzības kluba iznīcināšana un iebaidīšana, nevis sodīšana. Kā var valdīt tāda nežēlība? Nebūtu tie gadi, kas veltīti demokrātijai un brīvai Latvijai, tad man arī nebūtu tādas smeldzes par notiekošo. Mēs nebijām uzaicināti uz tiesu aizstāvēties, nevarējām pat iepīkstēties. Sakarā ar kovidu viss notika rakstiski,» nopūšas Arvīds.

    «Man negribas karot ar valdību,» piebilst viņš.

    Ar domubiedru atbalstu Arvīdam Ulmem nesen jau izdevās samaksāt vienu viņam piespriesto sodu, un vēlreiz izsludināt ziedojumu vākšanas kampaņu viņš negrib. «Man ir neērti atkal lūgt palīdzību. Nezinu, kurš sponsors man varētu iedot nepieciešamo naudu. Pagaidām tāds miljonārs vēl nav uzradies. Man vienam nav reāli samaksāt sodu,» izmisis ir viņš un atzīst – iespēju lūgt ziedojumus apsvērs tikai tad, ja ordenim pircēju neatradīs.

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē