• «Viņš bija ļoti izdēdējis…» Dziedātājs Jānis Sproģis aiziet nedēļu pirms 78. dzimšanas dienas

    Slavenības
    11. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Jānis Sproģis
    Foto: F64
    Jānis Sproģis
    Šonedēļ Jānis Sproģis būtu svinējis dzimšanas dienu, bet pagājušās sestdienas rīts nesa sēru vēsti.

    Nedēļu pirms 78. dzimšanas dienas mūžībā devās operdziedātājs tenors Jānis Sproģis. Ilgu laiku viņš cīnījās ar veselības problēmām. Pēdējos dzīves gados bija zaudējis 50 kilogramus svara. Žultsakmeņu dēļ tenoram bija zudusi apetīte, un viņš vairs nebija tas raženais vīrs, kādu pazinām viņa slavas gados. «Pēdējo reizi Sproģi redzēju pirms diviem gadiem, un viņš bija tik ļoti izdēdējis…» tagad atminas Siguldas Opermūzikas svētku organizators Dainis Kalns.  «Ciešu kontaktu pēdējos gados neuzturējām, taču viņš man vienmēr paliks spilgtā atmiņā kā lieliskais Lielvārdis rokoperā Lāčplēsis,» PDz teic komponists Zigmars Liepiņš. Šo lomu Sproģis Liepiņa rokoperā ar Māras Zālītes libretu spoži nodziedāja pirms vairāk nekā 30 gadiem. «Nu viņš ir pievienojies Koknesim Aivaram Brīzem un Dīteriham Nikam Matvejevam. Tagad viņi atkal var uzdziedāt kopā,» saka Zigmars.

    Dziedātājs Uģis Roze vienmēr Sproģi sauks par savu skolotāju: «Viņš septiņus gadus bija mans vokālais skolotājs. Bija man līdzās no pirmās dienas, kad ienācu Latvijas Konservatorijā. Vēl pirms pusgada sazvanījāmies, mums bija doma par koncertu ar viņa solodziesmām.

    Sproģis teica, ka cienot mani kā skolnieku, gribētu koncertu taisīt tieši ar mani. Diemžēl neizdevās, un tagad es to šausmīgi nožēloju.

     Nezinu nianses, kā viņš aizgāja, bet varu teikt – Sproģis bija ļoti patiess. Iespējams, viņš nespēja pieņemt pasauli, kas nebija gluži tāda, kā viņš to bija iedomājies. Ja cilvēks nevar sasniegt savus mērķus un padarīt šo pasauli tādu, kādu to grib redzēt, rodas emocionālas problēmas, kurām seko fiziskās. Jānis nespēja samierināties ar to, kas notiek Operā un Latvijas kultūras dzīvē kopumā. Viņš uzstājās pasaulslavenos operas teātros ar slaveniem diriģentiem. Pasaulē viņu atzina, bet savā zemē līdz galam nepieņēma. Iespējams tādēļ, ka vienmēr visiem acīs teica to, ko domā.»

    Vairāk lasiet žurnāla «Privātā Dzīve» jaunākajā numurā!

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē