• TV seja Uģis Joksts ārkārtas situācijas laikā atjauno vecos ābeļdārzus

    Slavenības
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    16. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: FOTO FACEBOOK, TWITTER UN NO IZDEVNIECĪBAS ŽURNĀLS SANTA ARHĪVA
    LTV sporta žurnālists un erudīcijas spēles V.I.P. vadītājs ārkārtējos apstākļus valstī izmanto lietderīgi – bauda saules peldes un sakopj vecus ābeļdārzus.

    Ābeles atjaunošana prasa vairākus gadus

    Uģa pirmā profesija nebūt nav žurnālistika, bet gan dārzkopība. Savulaik Bulduru dārzkopības vidusskolā iegūtās prasmes viņam lieti noder arī šodien.

    «Jau vairākus gadus restaurēju vecus ābeļdārzus. Ir gan jauni dārzi, kas jāsakopj, gan vecie jāpieslīpē. Šobrīd tam ir ļoti pateicīgs laiks gan klimatisko, gan arī mentālo apstākļu dēļ. Cilvēki, kuri dažādu iemeslu dēļ nav aizņemti darbā vai neslimo, ar prieku iesaistās šajā procesā, dodas man līdzi un apgūst ko jaunu,» PDz stāsta Uģis.

    Lai ābeles labi ražotu un izskatītos, tās ir jākopj – jāizzāģē liekie un sausie zari.

    «Bieži vien restaurācija prasa pat piecus gadus, jo nevar ierasties dārzā un uzreiz nogriezt pusi ābeles. Tāda ābele ziemu pēc tam var neizturēt, un es taču negribu nobeigt koku, bet padarīt to labāku un veselīgāku, lai tam ir vieglāk,» augļkopības nianses skaidro Uģis.

    Darbs, kas izvēdina galvu

    Vispār jau kokkopja darbs Uģi fascinējis vienmēr, jo, viņaprāt, nav foršāka kā sēdēt 20 metru augstā kokā un pārdomāt dzīvi. «Man tomēr ir cits pamatdarbs, tāpēc pievērsos vismaz ābeļu restaurācijai, kurai veltu pāris mēnešu gadā. Ar ābelēm varu strādāt arī viens, jo tur nevajag palīgu, kā tas ir kokkopja profesijā.»

    Nu jau ir septiņi gadi pagājuši, kopš Uģis no televīzijas brīvo laiku velta ābelēm.

    «Ne brīdi nenožēloju! Esmu sapratis, ka tas man padodas, daudz šajā lietā zinu, regulāri eju uz meistarklasēm un mācos vēl. Vai es varētu to darīt katru dienu? Nē! Man patīk svaigs gaiss un iespēja uz kādu laiku atslēgt smadzenes no visa pārējā, kas ir apkārt.

    Ābeļu restaurācija to ļauj. Nedomāju, ka es varētu no visa pārējā tik ļoti norobežoties. Šobrīd tās ir divas trīs dienas nedēļā. Un man jau uz priekšu ir saplānots vismaz mēnesis,» atzīst Uģis Joksts.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē