• TV personība Salmiņa atrod padomju laika brīnumu: Nedomāju, ka mūsdienās to varētu lietot

    Vēsture un leģendas
    Anastasija Kuzminova
    11. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Instagram
    LTV1 laika ziņu diktori, veicot revīziju savās mājās, pārsteidza neparasts atradums – padomju laika kvarca lampa Saule, kādas staros savulaik gozējās bērndārznieki.

    Laika ziņu diktore mājsēdes laiku izmanto lietderīgi – veic revīziju savā dzīvoklī un atbrīvojas no visa liekā. Starp vēl neizkravātām mantām viņa uzgājusi īstu padomju laika brīnumu – kvarca lampu, dēvētu par kalnu saulīti. Savulaik tādu izmantoja bērnudārzos, lai sintezētu D vitamīnu un nogalinātu mikroorganismus. Taču vēlāk tās lietderība un labā ietekme uz veselību tika apšaubīta, un to pārstāja izmantot.  «Ieraugot šo lampu, es biju šokā – kādreiz tādu mājās tiešām izmantoja. Un vēl nosaukums tāds smieklīgs – Saule,» atklāj Ramona.

    Saule nākusi mantojumā no viņas dzīvesbiedra Artūra mammas, un ģimenē par šādu ierīci bija piemirsts. Pēdējo reizi tā, visticamāk, tika darbināta pagājušā gadsimta 70. gados, bet, vai vēl aizvien ir lietošanas kārtībā, Ramona nezina.

    «Drošības dēļ nemēģināju ieslēgt. Ja nu uzsprāgst kāda lampa?

    Nedomāju, ka mūsdienās to varētu lietot,» spriež televīzijas darbiniece.

    Kad Ramona savu atradumu Sauli atrādīja sociālajos tīklos, vairāki ļaudis dalījās atmiņās, ka arī viņu mājās šī ierīce tikusi darbināta. «Cilvēki rakstīja, ka ar Sauli bija jāuzmanās, jo varēja arī apdedzināties. Visticamāk, tolaik ierīces nebija tik augstā līmenī kā šobrīd,» saka viņa. Taču Sauli Ramona neizmeta, bet noglabāja noliktavā, jo ir senu mantu cienītāja. Viņas dzīvoklī ir vieta arī plašu atskaņotājam un senlaicīgam pulkstenim, lai gan šīs lietas nav darba kārtībā un vēl gaida brīdi, kad tiks restaurētas.

    «Man ir arī pavisam jaunas kafijas dzirnaviņas Straume, kas kādreiz bija ļoti populāras. Domāju, kādā brīdī tās būs ļoti vērtīgas. Mūsdienās esam pieraduši – ja kaut kas salūst, tūdaļ metam to laukā. Kādreiz cilvēki tā nedarīja, īpaši ar lietām, kuras nebija viegli dabūjamas. Tam, kas tika saglabāts līdz mūsdienām, ir liela vērtība. Turklāt lietas, kas kādreiz bija modē, atgriežas,» stāsta viņa.

    Ramona uzsver – viņa nav antīku lietu meklētāja, bet priecājas par senlaicīgām lietām, kas tiek atrastas pašas mājās. «Par daudzām lietām ir aizmirsts, un šādi atradumi ikreiz ir patīkams pārsteigums. Atliek vien pabrīnīties – no kurienes tā vai cita manta uzradusies? Pēc gadiem ieraugi un saproti – bezmaz vai uz muzeju var nest!» teic Ramona.

    Pēdējo reizi šis padomju laika izgudrojums ticis izmantots pirms pusgadsimta.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē