• Rakstnieces Noras Ikstenas krustmeitai mūziķes karjera Anglijā

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    4. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: FOTO NO PRIVĀTĀ ARHĪVA
    Uz Angliju jaunā mūziķe devās pirms pieciem gadiem, lai studētu Populārās mūzikas akadēmijā Gilfordā. Pandēmija nav šķērslis, lai radoši izpaustos – tagad viņa tiešsaistē pasniedz mūziku, komponē un ieraksta savu pirmo albumu.

    Skan latviešu un britu radiostacijās

    Aivara Vilipsōna sievas Indras Rubenes-Vilipsones meita no pirmās laulības ir nosaukta tāpat kā viņas slavenā krustmāte – mammas māsa rakstniece Nora Ikstena. Lai gan literatūra Norai Annai ir tuva, viņa izvēlējās veidot karjeru mūzikas pasaulē.

    Kā jau daudziem jauniešiem, viņai bija vēlme padzīvot jaunā vidē un izglītoties ārzemēs, tāpēc pirms nepilniem pieciem gadiem par savu mītnes vietu meitene izvēlējās Lielbritāniju. Tur viņa dzīvo un attīsta savus talantus arī pašlaik.

    Ar mammu Indru Rubeni-Vilipsoni un krustmāti Noru Ikstenu
    Ar mammu Indru Rubeni-Vilipsoni un krustmāti Noru Ikstenu

    Par muzikālo karjeru Lielbritānijā Nora Anna PDz stāsta: «Pēc Populārās mūzikas akadēmijas beigšanas sāku nopietnāk strādāt pie oriģinālmūzikas rakstīšanas. Līdztekus sāku strādāt arī par dziedāšanas un klavierspēles privātskolotāju, kā arī bērnu un pieaugušo koru vadītāju. Tā kā man bija vēl nedaudz brīvā laika, ko aizpildīt, izdomāju, ka varētu arī pamēģināt darboties filmu industrijā.» Viņa filmējusies masu skatos tādos slavenos kinodarbos kā Bohēmista rapsodija (2018), Greed (2019) un Misbehaviour (2020).

    Noras Annas mūzika skan arī radiostacijās. «Šogad Valentīndienā laidu klajā savu jaunāko singlu Be Patient. Kad aizsūtīju to uz pāris angļu radiostacijām, nemaz necerēju saņemt atbildi, bet pēc pāris dienām saņēmu e-pastu, ka mana dziesma tiks spēlēta Eagle Radio. Nesen saņēmu ziņu no Latvijas Radio 5, ka arī viņi vēlētos spēlēt Be Patient, par to man jāsaka liels paldies mūzikas pētniekam Klāsam Vāverem, kurš šo dziesmu nošēroja feisbukā, un tur to pamanīja dīdžejs Toms Grēviņš. Par šo dziesmu saņēmu labas atasauksmes no vairākiem mūzikas blogeriem Anglijā un Amerikā,» priecājas rakstnieces krustmeita.

    Īpaši mīļš Norai Annai ir džezs.

    «Neuzskatu sevi par džeza dziedātāju, bet, kad studēju, tieši uz šo mūzikas žanru koncentrējos visvairāk. Lai manā dzīvē būtu kaut nedaudz džeza, izdomāju, ka mums ar ģitāristu Vilu Lūmu varētu būt divi projekti – oriģinālmūzikas un džeza duets. Ar džeza duetu The Breeze Acoustic Duo uzstājamies kāzās, korporatīvajos pasākumos un restorānos. Katru vasaru šis džeza duets pārtop par kvartetu, un mēs ar dziedātāju Olīviju Kīstu  un ģitāristu Džeimsu Šenonu uzstājamies Dienvidfrancijas vīna dārzos, jo Vils uzauga Francijas dienvidos un savulaik tur ir muzicējis,» tā Sabīne.

    Veltījums bērnības atmiņām

    «Pagājušā gada vasarā laidu klajā savu pirmo singlu Over The Moon, kuram bija ļoti labas atsauksmes. Priecājos, ka klausītāju skaits vietnē Spotify aug. Šī dziesma ir par manu bērnību. Kaut to rakstīju angļu valodā, tai ir cieša saistība ar Latviju.

    Dziesmā pieminu, ka mans vārds ir Anna Zuzanna un es gribu iepeldēt atpakaļ savā bērnībā.

    Kad biju maza, man ļoti patika peldēt un vienmēr mammai dīcu braukt uz jūru vai baseinu. Es atceros, ka mamma un krustmāte mani sauca par Peldētāju Zuzannu – tas nāk no Andreja Upīša 1922. gada lugas. Pēc tam uzzināju, ka mans opis tā saucis arī manu mammu un krustmāti bērnībā. Jāmēģina to saglabāt kā ģimenes tradīciju,» pasmaida Nora Anna.

    Pēc singla iznākšanas viņai bija iespēja piedalīties divos Anglijas festivālos Weyfest un Staycation un uzstāties ar savu pirmo koncertu Londonā. Pagājušajā vasarā viņa ar pirmo oriģinālmūzikas koncertu uzstājās arī Latvijā koncertsērijas Dzīvās ceturtdienas Autentikā noslēguma koncertā.

    Pašizolācijā spēlē saksofonu

    Vaicāta, kā patlaban Londonā sadzīvo ar pandēmijas laika ierobežojumiem, Nora Anna stāsta: «Ar grupu pirms tam strādāju pie mana pirmā albuma ieraksta. Dzīvoju kopā ar ģitāristu Vilu Lūmu, un karantīnas sākumā uztaisījām nelielu koncertu interneta tiešraidē. To joprojām var noskatīties feisbukā, tikko pamanīju, ka tam jau ir 1500 skatījumu. Šajā laikā pamanījos arī iefilmēt mājās veidotu mūzikas video savai dziesmai Be Patient, kas skatāms YouTube.

    Turpinu arī pasniegt dziedāšanas un klavieru stundas tiešsaistē, strādāju pie jaunu dziesmu rakstīšanas un jaunu prasmju apgūšanas. Esmu sākusi spēlēt saksofonu, zīmēt, padziļināti apgūstu amerikāņu literatūru, un mana pirmā lasāmviela ir Mobijs Diks. Vai izlasīšu, atkarīgs no tā, cik ilgi vēl būsim šādā režīmā,» PDz saka jauniete.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē