• Oļega Fiļa un Kristīnes Jelinskas rudens romantika Nurmuižas pilī

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    10. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Jau 15 gadu bijušais ABLV Bank valdes priekšsēdētājs Oļegs Fiļs renovē savu īpašumu – Nurmuižas pili. Pils vēl atgūst savu seno dienu spozmi, bet tās dārzā baņķieris un viņa mīļotā sieviete Kristīne Jelinska šoruden jau nobaudīja pirmo vīnogu ražu.

    «Decembrī būs tieši 15 gadi, kopš iegādājos un sāku renovācijas darbus 16. gadsimta vidū celtajā Nurmuižas pilī,» PDz stāsta bijušais baņķieris Oļegs Fiļs. «Kad sāku interesēties par vēstures pieminekļiem un daudz runāju ar Rundāles pils toreizējo saimnieku Imantu Lancmani, man radās ideja – kāpēc es pats nevarētu kaut ko atjaunot un parūpēties par kādu vēsturisku objektu? Tā man tika parādīta šī pils, un es sapratu, ka tā iet postā. Nākamajā reizē atbraucot, pa īstam ieraudzīju, ka šis ir milzīgs komplekss ar pussabrukušām ēkām. Taču tas neatturēja mani no lēmuma to iegādāties. Lielu zināšanu man šajā jomā nebija. Uzaicināju arhitektu Ēriku Cērpiņu, kurš teica:

    «Tagad trīs gadus visu, kas vēl glābjams, konservēsim, pēc tam veiksim ģenerāltīrīšanu!»,» atceras viņš. 

    Lai atjaunotu visas 32 ēkas, kas atrodas uz vairāk nekā 50 hektāru zemes, vajadzīgi vēl ilgi gadi, taču jau tagad interesentiem apskatei pieejams garšvielu dārzs, vīnogulāji, oranžērijas, dārznieka māja, ratnīca un stallis, kura atjaunošanā izmantoti laukakmeņi no sabrukušajām ēkām, kā arī teritorijā ir prāvs aitu ganāmpulks. Vienā no ēkām drīzumā plāno atvērt restorānu, bet nākamajā vasarā – arī viesnīcu. Šovasar oranžērijā jau tika svinētas kāzas. Šeit svinētas arī Laucienas pagasta dienas, un svētku viesi atzinuši – pils teritorijā jutušies gluži kā citā pasaulē.

    Nurmuižā viesojušies arī bijušā pils saimnieka Otto Firka radinieki, kas ieradušies no dažādām pasaules malām. Viņi pauda pateicību Oļegam par ieguldīto darbu. Pils kompleksa pieci objekti ir valsts nozīmes arhitektūras pieminekļi, tādēļ renovācijas darbi rit lēnāk – ir nemitīga būvatļauju saskaņošana ar Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldi.

     

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē