• Miljonu vērti izjūtu krāsojumi — Lienes Šomases gleznām pircēju netrūkstot

    Slavenības
    Anastasija Kuzminova
    20. janvāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: DMITRIJS SUĻŽICS (F64)
    Beidzamos gadus dziedātāja Liene Šomase aizrāvusies ar pašizziņu, un viens no veidiem, kā labāk iepazīt sevi, ir darbošanās ar krāsām. Savus darbus viņa sauc par izjūtu krāsošanu.

    «Neesmu nekāda gleznotāja, bet cilvēks, kas vadās pēc izjūtām. Tādēļ šie ir izjūtu krāsojumi,» rādot savus darbus, PDz stāsta dziedātāja Liene Šomase. Viņa ir pārliecināta – nodarbošanās ar vizuālo mākslu ir svētīga ikvienam radošam cilvēkam. «Ņemot vērā, ka radoši esam mēs visi, uzskatu, ka katram būtu jāzīmē vai jāglezno. Iesākumā tā var būt gleznošana ar pirkstiem – pirkstu spilventiņus mērc krāsā un izmanto tos kā instrumentu. Tieši to es sāku darīt pirms gada,» saka Liene.

    Viņas darbos dominē punktiņi. Vaicāta par to nozīmi, Liene piemin dievietes, kuras krāsoja punktiņus – īpašās zīmes – uz sejas. Bieži viņas izjūtu krāsojumos parādās acs simbols. «Varbūt tādēļ, ka daudz vēroju pasauli sev apkārt,» skaidro dziedātāja.

    «Uzgleznojot kaut ko, rodas vieglums. Vieni iet pie psihoterapeita, citi katru dienu apmeklē sporta zāli, bet Šomase – krāso,» smaidot secina Liene. «Vislabākais ir tas, ka, sākot gleznot, tev jau ir azarts. Gribas redzēt, kas beigās sanāks. Taču šajā meditācijā ir jāiemācās atslēgt prātu. Kad turi rokās otu, nedomā, kādu krāsu ņemsi. Tāpat nevajag domāt, ko tieši zīmēsi,» pamāca Liene.

    Saviem darbiem dziedātāja izmanto sienas krāsas, jo tām ir spilgts pigments, kas tik ātri neizbalo. Audeklu viņa iegādājas veikalā Depo.

    Tā kā Lienes darbi ir abstrakti, paveras plašas interpretācijas iespējas. Gaišreģi viņas darbos redzot izteiktu radošumu un iedvesmu.

    Savu jaunradi Šomase izstādījusi arī cēliem mērķiem. «Latvijā bērnus ar autismu mēdz uzskatīt par slimiem, bet man viņi ir veseli, un es viņus saucu par kristāliskajiem bērniem. Kad vēlējos savus darbus parādīt labdarības izstādē, vaicāju viņiem, kādu cenu tiem likt. Vienai bērni piedāvāja uzlikt 500 000 eiro, bet pārējām cenas bija miljonos. Bērni nedomā centos, viņi domā un dzīvo ar vērienu, un tā tam arī vajadzētu būt,» uzskata Šomase.

    Viņas darbiem pircēju netrūkstot.

    Pagaidām vislielākā summa, par kādu iegādāta Lienes glezna, bijusi 250 eiro. «12 gadu laikā esmu palīdzējusi 582 bērniem. Iegūtie līdzekļi izmantoti, lai bērni varētu nākt uz manu radošo studiju un attīstīt savus talantus,» skaidro māksliniece.

    Viņa iesaka – krāsu terapija ir arī ļoti iedarbīga, ja mākslas radīšanā var iesaistīt arī citus, piemēram, padodot pa apli audeklu, uz kura katrs kaut ko uzglezno. Šāda nodarbe saliedējot ģimeni.

    Darbojoties ar krāsām, Liene nonāk arī pie drosmīgām idejām. «Lai gan draugi saka, ka es esot galīgi traka, manī ir apņēmība uzbūvēt savu radošo enerģijas elpošanas centru Pierīgā, turklāt – izdarīt to bez kredītiem! Vēlos dalīties ar to, ko astoņu gadu garumā esmu pētījusi un iemācījusies. Zinu, viss notiks īstajā brīdī,» pārliecināta ir viņa.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē