• Mākslinieki Helēna un Ivars Heinrihsoni kopā jau 50 gadus: Mēs ignorējam nepatīkamās tēmas

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    Edgars Orlovs
    Edgars Orlovs
    Gita Vīksne
    11. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: NO IZDEVNIECĪBAS ŽURNĀLS SANTA ARHĪVA
    Mākslinieku pāris allaž diskutējuši par saviem mākslas darbiem, bet sadzīviskus strīdus apiet. Viņi saka – par laimi, abiem nekad nav nācies būt divatā noslēgtā telpā. Būt zināmā attālumā vienam no otra ir viņu veiksmīgas kopdzīves atslēga.

    «Mēs ļoti maz pārrunājam problēmas un cenšamies ievērot principu – jo lielāka problēma, jo mazāk par to runāt. Jo katrs pateiktais vārds var atstāt lielu iespaidu, un ne vienmēr var atrast pareizos vārdus, tāpēc jābūt ļoti uzmanīgiem. Bieži arī neklausāmies viens otrā, un ignorējam netīkamās tēmas. Mums tas veiksmīgi izdevies piecdesmit gadu garumā,» sarunā ar PDz neslēpj māksliniece Helēna Heinrihsone.

    Šogad Heinrihsoni nosvinēja zelta kāzas.

    Atceroties iepazīšanos ar savu vīru, Helēna ir stāstījusi – Ivars viņai šķitis ļoti skaists, taču līdz ar šo patikšanu bijusi arī kopēja patikšana uz mākslu. Tieši tā viņus savienojusi uz mūžu un vijusies cauri viņu dzīvei. Tāpēc arī tagad gleznotāja uzsver – viņas un Ivara kopdzīvē visi strīdi un diskusijas ir tikai par viņu dzīves galveno sirdslietu – mākslu.

    «Daudz pārrunājam savas gleznas, kad mēs viens otru kritizējam vai slavējam. Par laimi, visu dzīvi mūsu dzīvojamā platība gan Rīgā, gan laukos ļauj ik pa laikam fiziski būt attālāk vienam no otra. Iedomājos, būt visu laiku kopā šaurībā, mazā dzīvoklītī ir ir milzīgs pārbaudījums. Tam tā nevajadzētu būt, tādēļ nav jau brīnums, ka daudzi pāri to neiztur. Domāju, arī būvējot māju, ierīkot virtuvi, kamīnu un viesistabu vienā telpā ir liela kļūda. Būtiski, lai katram būtu sava telpa,» spriež māksliniece.

    «Mēs viens otru respektējam. Savos uzskatos esmu ļoti vecmodīga – sievietei jādara sieviešu darbi, bet vīrietim – vīriešu. Sievietei nav jābūt traktoram,» uzsver Helēna Heinrihsone.

    Viņa stāsta, ka ilgus gadus dzīvesbiedrus cieši vieno kopējais dārzs Saunagā. «Kopā priecājamies par ziediem,» teic māksliniece.

    «Nesen K.K. fon Stricka villas skatlogā bija izstādīta glezna, kur es it kā cērtu ar cirvi sev mugurā, un mūsu abu kāzu bilde. Tas nebija domāts kā kas krimināls, tur bija pausta atziņa – ja ko sliktu izdari citam, tas nozīmē, ka patiesībā tu sliktu izdari pats sev,» skaidro viņa.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē