• Maigura Strīķa pirmā intervija pēc sievas Jutas nāves: Mums bija laimīga laulība

    Intervijas
    Marta Kalniņa
    12. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: NO IZDEVNIECĪBAS ŽURNĀLS SANTA ARHĪVA (MATĪSS MARKOVSKIS)
    Pavasarī viņš zaudēja savu tuvāko cilvēku – sievu politiķi Jutu Strīķi. Ilgus gadus viņš labprātāk izvēlējās palikt ēnā un intervijas medijiem nesniedza.

    Maijā bijušais SAB un Militārās izlūkošanas un drošības dienesta augsta ranga darbinieks Maigurs Strīķis pārsteidza daudzus, publiski veltot asu kritiku citai slepenai struktūrai – Valsts drošības dienestam – gan par zemo izmeklēšanas kvalitāti, gan gadiem ilgo darbošanos Aivara Lemberga interesēs. Viņš to darījis sirdsapziņas un pāragri aizgājušās sievas Jutas Strīķes piemiņas dēļ.

    Žurnāla KLUBS jaunākajā numurā Strīķis beidzot runā – ne tikai par darbu, bet arī par savu aizsaulē aizgājušo dzīvesbiedri. Bijusī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietniece un politiķe Juta Strīķe zemes klēpī tika guldīta martā vien 49 gadu vecumā. Viņas pēkšņā nāve pārsteidza daudzus, jo par smago slimību, kas izrādījās neuzvarama, Juta Strīķe apkārtējiem neļāva nojaust. To zināja vien paši tuvākie kolēģi.

    Sarunā ar žurnāla galveno redaktoru Aivaru Pastalnieku Maigurs Strīķis atklāj, kā iepazinies ar Jutu. Tas noticis izmeklēšanas pārvaldē Stabu ielā. «Tas bija kāds 1993. vai 1994. gads. Mēs bijām dažādās nodaļās. (..) Juta jau tajā laikā bija ļoti enerģiska, viņa ne no kā nebijās. Gāja un darīja. Bieži ir tā, ka izmeklētājs, kurš tikko sācis strādāt, jūtas kā dzīves pabērns ar vēlmi skatīties kādam mutē. Jutai respekts pret uzplečiem nekad nav piemitis,» viņš stāstīja.

    Atbildot uz jautājumu, kādēļ viņam Juta iekritusi sirdī, Maiguram acīs bija asaras.

    «Viņai bija iedzimta taisnīguma izjūta. Tā, protams, ir liela ilūzija, ka izmeklētājs var kaut ko fundamentāli mainīt sabiedrības dzīvē. Mēs visi jau kaut kādas ilūzijas esam izslimojuši.»

    Viņš arī noliedza runas, ka sieva būtu mainījusi savu vārdu: «Esmu pārliecināts, ka nē. Vārds Juta dots pēc tēva – Jurijs – un mātes – Taiga. Jutai dokumentos kā tautība bija ierakstīta – krieviete, bet tēvs speciāli gāja, lai meitu piereģistrē kā latvieti.»

    Maigurs sacīja – viņiem bijusi laimīga laulība. «Nevienā jautājumā, izņemot sadzīviskus sīkumus, mums nebija viedokļa atšķirību.»

    Strīķis uzsvēra – laulības krīžu viņiem ar Jutu nav bijis nekad.

    «Ja ir nemitīgi apdraudējumi no ārpuses, par krīzēm nav laika domāt. Apdraudējuma sajūta ir bijusi nemitīgi. Vēl pirms dažiem gadiem Juta vakarā brauca ar autobusu, bet blakus piesēdās džeks. Neko sliktu nedarīja, tikai izvilka īlenu un sāka to uzmanīgi aplūkot.»

    Viņš neslēpa – pēdējā laikā sācis smēķēt. Alkoholu gan nelieto. «Zinu, ka alkohols neko nepalīdz. Tieši otrādi – tas padara visas lietas daudz sliktākas,» sacīja viņš. Par savu dzīvi pēc sievas nāves Maigurs runā nelabprāt: «Es strādāju fiziski. Zemgalē dziļos laukos veidoju parku, stādu kociņus. Man ir vistu saime, divas zosis. Vairāk uzturos tur.»

    Interviju ar Maiguru Strīķi lasiet žurnāla KLUBS jūlija numurā!

    • Bijušais Militārās izlūkošanas un drošības dienesta priekšnieka vietnieks Maigurs Strīķis: «Ļoti ceru, ka pienāks laiks, kad Maizītis, attīrot savu sirdsapziņu, izstāstīs godīgi par nosacījumiem, kuriem viņš piekrita, lai saglabātu amatu un līdz ar to arī algu.»
    • Ralfs Eilands. Strīdīgs, skaļš, neērts – Eiropas gada cilvēks.
    • KLUBS nogriež sešgadīgu bārdu ar stāstu.   
    • Doties pasaulē un sakaut sevi. Mūsdienu Sprīdīša versija.
    • Divi kolekcionāri un 20 naži.
    • Bokss Latvijā – no bandītu pažobelēm līdz arēnas starmešiem.
    • Kristīne – konkursa KLUBA meitene 2019 uzvarētāja – lauž stereotipus.
    Klubs №07

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē