• Kropu sezonālais ģimenes bizness — no TV ekrāna uz sparģeļu lauku

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    13. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    LTV raidījuma Izziņas impulss un Latvijas Radio raidījuma Zināmais nezināmajā vadītāja un viņas brālis Swedbank mediju speciālists zina, kā tikt pie vissulīgākajiem sparģeļiem. Viņi šo gardēžu delikatesi audzē jau piekto pavasari.

    Pavasarī brīvos brīžus brālis un māsa – Sandra un Jānis Kropi, kurus savulaik iepazinām kā LTV raidījuma Ceturtā studija vadītājus, aktīvi iesaistās ģimenes biznesā – sparģeļu audzēšanā. Pirmie Kropu izlolotie Mazzaru sparģeļi bija nopērkami Salacgrīvas tirdziņā, bet nu jau tie atrodami arī lielveikalu stendos.

    Ideja audzēt veselīgos un nu jau vairākus gadus arī modīgos pavasara kraukšķus radusies Sandras un Jāņa māsai mikrobioloģei Mārai Kropai-Rusovičai un viņas vīram Vladislavam, kurš kādu laiku bija dzīvojis Vācijā.

    «Tur, kā zināms, ir pat sparģeļu festivāli un karnevāli, un maijs izsludināts par sparģeļu mēnesi,» stāsta Jānis. Klausoties stāstos par vāciešu mīlestību uz šiem augiem, Kropi nolēmuši izmēģināt sparģeļu audzēšanu Latvijā. Sparģeļiem atvēlēts pāris hektāru liels lauks Svētciema Mazzaros, kas ir Kropu ģimenes īpašums.

    «Bija doma, ka kaut kas ar zemi jādara. Nav jēgas vienkārši to turēt un kādam maksāt par pļaušanu,» teic Jānis.

    «Ieskaitot stādīšanu, sparģeļus audzējam jau piecus gadus,» atklāj Sandra. Paralēli kopā ar brāli radītā radioraidījuma Izziņas vertikāle veidošanai, viņa tagad aktīvi nododas lauku darbiem.

    «Piedalījāmies stādīšanā, kad dziļi vagās tiek stādīti sparģeļu ceri ar saknēm. Sparģeļi ir daudzgadīgi, tāpēc katru gadu nav jāstāda, bet pirmais gads paiet, kamēr tie ieaugas. Tagad ik pavasari nedēļas nogalēs esam kāt sparģeļu griešanā. Ir arī citi darbi – ravēšana, mēslošana, frēzēšana. Taču pats karstākais darba laiks ir no aprīļa beigām līdz jūnija sākumam,» stāsta viņa. «Brīvdienās strādājam uz maiņām, jo sparģeļi jānogriež un jāsašķiro pa kastēm. Pēc tam liekam ledusskapī, atvedam uz Rīgu un sadalām pa veikaliem, tirdziņiem un nogādājam arī internetveikalam,» turpina Jānis.

    Sandra Kropa pati arī mēdz tirgot sparģeļus. Liela interese par tiem bijusi pagājušajā vasarā Salacgrības "Reņģēdāju festivālā".
    Sandra Kropa pati arī mēdz tirgot sparģeļus. Liela interese par tiem bijusi pagājušajā vasarā Salacgrības "Reņģēdāju festivālā".

    Sandra un Jānis saka – lai gan viņu ģimenes produkcijai nav bioloģiski audzētajiem produktiem nepieciešamā sertifikāta, tomēr sparģeļu audzēšanai nekādi pesticīdi uz lauka netiekot izmantoti.

    Kropi atzīst, ka Latvijā sparģeļi kļūst arvien populārāki, un viņi paši daudziem ir skaidrojuši, kas tad īsti ir šis veselīgais pavasara augs. Arī ģimenes galdā pašu audzētā produkcija tiek celta itin bieži. Sandra atklāj savas iemīļotākās receptes: «Noblanšētus sparģeļus lieku salātos vai arī aptinu ar prošuto un cepu uz pannas. Citreiz vienkārši uzcepu ar sviestu un ķiplokiem.»

    Savukārt Jānim vislabāk garšo uz pannas apcepti sparģeļi, kuriem tiek pārkaisīts sarīvēts siers. Lieliski esot arī cepeškrāsnī pagatavoti sparģeļi, kurus tad ēd ar zilā siera mērci. «Tos var grauzt arī svaigus. Sparģeļi ļoti labi iedarbina vielmaiņu, tādēļ pēc to ēšanas gribas dzert,» brīdina Jānis.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē