• Krīzes laika stila pērles — kas bija modē 2008. un 2009. gadā?

    Slavenības
    Anastasija Kuzminova
    20. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64, NO IZDEVNIECĪBAS ŽURNĀLS SANTA ARHĪVA
    Krīze liek pārvērtēt savus ieradumus un tēriņus. Taču arī 2008. un 2009. gadā, kad Latvija piedzīvoja pamatīgu ekonomisko krīzi un Parex bankas krahu, interese par modi nezuda. PDz pētīja, kā tolaik stiloja mūsu valsts slavenības.

    Repše ādas uzvalkā

    Toreizējais finanšu ministrs EINARS REPŠE 2009. gada rudenī pārsteidza tautu, uz darbu dodoties dabiskas ādas kostīmā. Šo šedevru darināja modes mākslinieks Aleksandrs Pavlovs, tagad arī TV šova Stilistu kaujas eksperts.

    «Man patīk āda kā materiāls. Sākumā šķita, ka klasisks uzvalks, kas labi un lietišķi izskatītos, nav iespējams, bet dizainers to paveica,» priecājās Repše.

    «Daži saka, ka politiķim tas ir par traku, bet es tā nedomāju,» tolaik komentēja Pavlovs. Tagad, atceroties slaveno uzvalku, modes mākslinieks teic: «Repše ir īpašs cilvēks ar īpašām vēlmēm. Toreiz viņam izdevās izprovocēt sabiedrību ar savu izskatu. Šāds kostīms parāda valkātāja greznumu, statusu, varu. Tas bija vēstījums par uzvaru.

    Man ļoti patika šis uzvalks, kaut darināts no ādas, tas bija tumši zilā krāsā – lietišķā etiķete šajā ziņā nebija pārkāpta. Repšem tolaik bija vēlme pēc kaut kā jauna. Domāju, ka tagad cilvēki, kas savā dzīvē piedzīvojuši vairākas krīzes, būs piesardzīgāki un neliks uzsvaru uz savas turības izrādīšanu. Mūsdienās tas nebūtu pareizs vēstījums no politiķiem,» uzskata dizainers.

    Pirmais dižojās ar iPhone

    Eksbaņķieris VALĒRIJS KARGINS kādā ballītē demonstrēja tolaik daudziem vēl nezināma zīmola mobilo tālruni. Latvijā iPhone tirdzniecība tika uzsākta vien 2008. gada septembrī, un Kargins bija viens no pirmajiem valstī, kas tika pie šī dārguma. Toreiz tā bija luksusa lieta.

    Sākās vintāžas uzvaras gājiens

    2008. gadā modes dizainere ŠEILA PDz atklāja, ka viņas apakšsvārki šūti no tirgū pirktiem virtuves aizkariem. «Tos ieraudzīju tirgus būdiņā un nevarēju atraut no tiem skatu. Palūdzu, lai noņem.

    Savukārt humpalās pirktie 42. izmēra vīriešu zābaki ir mans lozungs par ērtiem apaviem,» neslēpa viņa. Vēl tagad Šeilai ir cieņā vintāžas lietas, kuras iemīļojušas arī pasaules zvaigznes.

    «Vintāžas veikalu peļņa šobrīd ir lielāka nekā ātrās modes ķēžu veikalos,» zina stāstīt viņa.

    «Tagad ir labais tonis rakņāties humpalu veikalos, meklēt pērles izsolēs. Modē ir minimālisms. Es pārtraucu aktīvi iepirkties, iztieku ar to, kas bija radīts vai nopirkts senāk,» saka viņa.

    Patlaban Šeila vada divus veselīgas ēšanas restorānus un apģērbu radīšanai neatliek laika. Taču viņa plāno nākotnē izveidot tērpus jogas nodarbībām un austrumnieciskas kleitas, kuras pārdos vienā no saviem restorāniem.

    Pirmo reizi nodzina matus

    Tolaik dziedātāja LIENE GREIFĀNE redzējusi zīmīgu sapni par izrautiem zobiem un nosprieda, ka tā ir zīme.

    «Varbūt tas jātulko, ka man jāattīra dvēsele no iekrātām negatīvām enerģijām. Sapratu, ka man ir jāattīrās, un matu nogriešana ir savdabīgs žests. Ieraugot sevi bez matiem, jutu, ka no manis novēlies smagums,» PDz toreiz klāstīja viņa.

    Tagad, atminoties pirms 12 gadiem piedzīvotās vizuālās pārvērtības, Liene teic: «Pēc 2008. gada tā attīrījos vēl divreiz! Pēdējo reizi nodzinu matus, kad nomira mans brālis. Ceru, ka šādu pārdzīvojumu manā dzīvē kādu laiku vairs nebūs.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē