• Jaunais Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks — ekonomists ar prāvām parādsaistībām

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    Edgars Orlovs
    Edgars Orlovs
    31. decembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Pagājušā gada decembrī par jauno Latvijas Bankas prezidentu tika ievēlēts Mārtiņš Kazāks. Privātā Dzīve noskaidroja, ka amatā iecelts ekonomists ar prāvām parādsaistībām.

    Koalīcijai viens kandidāts

    Reālākais kandidāts uz augsto amatu bija valdošās koalīcijas virzītais Latvijas Bankas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks. Iepriekš koalīcija sprieda par četriem iespējamiem kandidātiem – Kazāku, bijušo Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāju Uldi Cērpu, kurš savulaik pastrādāja Zviedrijas finanšu uzraudzības iestādē un nu jau pāris gadu ir Apvienoto Arābu Emirātu Centrālās bankas darbinieks, Altum vadītāju Reini Bērziņu un Fiskālās disciplīnas padomes locekli Innu Šteinbuku.

    Sākumā no pretendentu loka tika izslēgti Šteinbuka un Bērziņš, turklāt Altum vadītājs tika kritizēts par iespējamu saistību ar bijušo ekspremjeru, par oligarhu dēvēto Andri Šķēli. Pēcāk jau no diviem kandidātiem par kompromisa figūru, kuru virzīs uz vakanto Latvijas Bankas prezidenta amatu, tika izvēlēts Kazāks.

    Ar izcilību beidzis slavenas skolas

    Ilmāra Rimšēviča darba turpinātājs Latvijas Universitātē ieguvis bakalaura grādu ekonomikā. Viņš mācījies arī Kembridžas Universitātē un 1997. gadā Karalienes Mērijas Londonas Universitātē ieguva ar izcilību maģistra grādu ekonomikā. Jau 2005. gadā turpat tika pie doktora grāda ekonomikā.

    Kazāks savulaik neilgi strādāja Finanšu ministrijā, bet no 2005. gada nogales līdz pagājušā gada augustam bijis Hansabankas (vēlāk Swedbank – PDz) Latvijas filiāles galvenais ekonomists. No 2014. gada janvāra līdz 2018. gada augustam viņš strādāja arī Fiskālās disciplīnas padomē. Pērn jūnijā Saeima apstiprināja Mārtiņu Kazāku darbam Latvijas Bankas padomē, kur to uzsāka 1. augustā.

    Pelnīja ap 170 000 gadā, tagad saņems mazāk

    Pērn iesniegtajā valsts amatpersonas deklarācijā Mārtiņš Kazāks uzrādījis, ka viņam ir teju vai 137 000 eiro lielas parādsaistības. Īpašumā Kazākam ir zeme un ēka Rīgā. Aizpērn ir iegādāta 2006. gadā ražota vieglā automašīna Honda CRV un valdījumā – 2013. gada ražojuma Volvo XC90.

    Kazākam saglabājušies 33,65 privatizācijas sertifikāti, kā arī pieder kapitāldaļas uzņēmumos Dānijā (Pandora akcijas 14 591,50 dāņu kronu vērtībā), Zviedrijā (Fingerprint Cards AB akcijas 5063 zviedru kronu vērtībā) un Luksemburgā (Subsea 7 S.A. akcijas 22 334,20 Norvēģijas kronu vērtībā). Viņam ir arī 18 obligācijas 18 958,92 eiro vērtībā.

    Bankās Kazāks glabā 6642 britu sterliņu mārciņas, 141 275 zviedru kronas un 57 244 eiro. 2018. gadā viņš pārdevis vērtspapīrus par 12 538 eiro un 96 360 zviedru kronām, kā arī dividendēs un atalgojumā saņēmis aptuveni 170 000 eiro. Salīdzinājumam – līdzšinējā Latvijas Bankas vadītāja atalgojums ir aptuveni 144 000 eiro gadā.  

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē