• Pierobežas novados 21. jūnijā aicina uz akciju Izgaismo Latviju

    Izklaide
    Santa.lv
    Santa.lv
    18. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Jau otro gadu pēc kārtas, 21. jūnijā, saulgriežu dienā, Imanta Ziedoņa muzejs aicina ikvienu Latvijas iedzīvotājus piedalīties akcijā Izgaismo Latviju un noiet savu Sirdskilometru – paša izvēlētu viena kilometra maršrutu Latvijas pierobežā, lai pēc tam pulcētos pašvaldību organizētajās ugunskuru vietās.

    Akcijā Izgaismo Latviju šogad ar plašu kultūras programmu piedalās vairāk nekā 20 pierobežas novada pašvaldības — notiks koncerti, mākslas priekšnesumi, kā arī dažādas saulgriežu dienai veltītas aktivitātes Kolkā, Ziemupē, Aknīstē un citos novados. 

    “Mēs aicinām šajā skaistajā un simboliskajā akcijā iesaistīties ikvienu Latvijas iedzīvotāju un izvēlēties jebkuru vietu Latvijas pierobežā – tepat Jūrmalā vai citur Baltijas jūras piekrastē vai attālākajos Latvijas nostūros. Notikuma mērķis ir mudināt cilvēkus iet un ieraudzīt skaisto, iepazīt krāšņo Latvijas pierobežas dabu un paviesoties mūsu pierobežas novados, kuri 21. jūnija vakaram sagatavojuši īpašu kultūras programmu. Pie ugunskuriem tiks dziedātas spēka dziesmas Latvijai, būs priekšnesumi un visdažādākās saulgriežu aktivitātes,” stāsta Maija Jaunzeme, Imanta Ziedoņa muzeja projektu vadītāja.

    Akcijas dalībnieki aicināti pieteikties gājienam pasākuma vietnē internetā, kur interaktīvā kartē var simboliski reģistrēt uz savu Sirdskilometru kādā no pierobežas posmiem. Kā arī gājēji tiek mudināti savu ceļu iemūžināt fotogrāfijās. “Mēs aicinām katru akcijas dalībnieku parādīt, kas viņam šķitis  skaists vai neparasts Latvijas pierobežā – iesūtīt foto, kurā notverta ainava, cilvēki vai lieta, kas īpaši pārsteidza un aizkustināja. Šīs bildes pēc akcijas būs pieejamas apskatei vietnē izgaismolatviju.lv, kā arī nonāks Imanta Ziedoņa muzeja arhīvā kā vēstures liecība par Latvijas pierobežu un tās cilvēkiem,” stāsta Maija Jaunzeme.

    Sekojot Imanta Ziedoņa rakstītajam, 2015. gadā uzsākts Latvijas simtgades projekts, kura mērķis bija kopā ar pašvaldībām, tūrisma informācijas centriem, vietējiem iedzīvotājiem un citiem interesentiem izveidot tūrisma ceļu apkārt Latvijas sauszemes robežai, ko var mērot gājēji, velosipēdisti, motociklisti un autobraucēji. Pērn akcijā Izgaismo Latviju pie vairāk nekā 130 ugunskuriem 43 Latvijas novados pulcējās tūkstošiem iedzīvotāju. Vairāk nekā 2000 brīvprātīgajiem noejot savu Sirdskilometru valsts pierobežā, Latvija kļuva par pirmo valsti pasaulē, kuras iedzīvotāji valsts simtgadei par godu mērojuši ceļu apkārt savai valstij un izgaismojuši tās robežu ar ugunskuriem.

    Pērn, atskatoties uz akciju un ceļa apkārt Latvijai tapšanu, tika izveidota ceļojošā izstāde un filma Izgaismot Latviju, kas 2019. gada sākumā viesojusies vairāk nekā desmit pierobežas pašvaldībās. Imanta Ziedoņa muzejs šajā ceļā uzņēmies tālāk attīstīt tūrisma maršrutu Latvijas-Lietuvas pierobežā – Leišmalītē. Patlaban darbu tūrisma maršruta iezīmēšanas kartē uzsākušas Sēlijas pašvaldības.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē