• Intars Rešetins par cīņu ar pabalstiem: Šī nav ballīte, tā ir izdzīvošana!

    Slavenības
    Gita Vīksne
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    12. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Intars Rešetins
    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Intars Rešetins
    Daudzi šajās nedēļās piedzīvojuši smagu vilšanos – solītie dīkstāves pabalsti netiek visiem. «Tikko saņēmu dīkstāves pabalstu 40,57 eiro,» aprīļa vidū atklāja režisors Intars Rešetins, bet jau pēc nedēļas paziņoja, ka situācija ir mainījusies.

    «Man kā pašnodarbinātajam par pirmo ceturksni VID jāmaksā 414,75 eiro. Tikko saņēmu dīkstāves pabalstu 40,57 eiro,» aprīlī paziņoja Intars Rešetins. Jau pēc neilga laika viņš informēja par pozitīvu pavērsienu.

    «Pirms nedēļas mākoņi bija savilkušies ap manu galvu drūmi un biezi, taču šobrīd varu teikt – pateicoties rūpīgai Kultūras ministrijas un Valsts ieņēmuma dienesta sadarbībai, esmu saņēmis dīkstāves pabalstu pieklājīgā apjomā. Esam pacietīgi, saule iespīdēs arī pie jums,» uzmundrināja Intars.

    «Ja godīgi, tad jau biju samierinājies ar sākotnēji aprēķināto summu,» PDz atzina Rešetins.

    «Nedomāju, ka pabalsta palielinājumu saņēmu tikai, pateicoties savam ierakstam tviterī. Turklāt ātri vien izlēmu tvītu izdzēst, jo saņēmu pārmetumus no sērijas – baltrocīt, sāc taču beidzot strādāt! Sociālā vide šobrīd ir pārāk nokaitēta, un māksliniekus vairākums neuztver par īsta darba darītājiem,» pauda viņš.

    «Tāpat kā daudzi citi mana amata brāļi, es nedzīvoju valsts maizē. Esmu pašnodarbinātais. Godprātīgi no visiem saviem autoratlīdzības līgumiem nomaksāju iedzīvotāju ienākumu nodokli un regulāri veicu sociālās iemaksas. Cenšos būt lojāls valstij, iespējams, tādēļ arī šobrīd saņemu atbalstu.

    Man tiešām sākumā ieskaitīja tikai 40 eiro, bet jāsaprot, ka valdība šobrīd daudzus likumus attīsta un maina.

    Pieļauju, ka daļai mākslinieku, kas šobrīd ir satraukušies, viss vēl būs kārtībā. Vienkārši jāpaciešas. Vai arī jāzvana Valsts ieņēmumu dienestam un jāskaidro situācija, jo profesiju atalgojuma saņemšanas specifika ir dažāda. Ja ir traki, nevajag klusēt,» ieteica Intars.

    «2008. gada krīze daudziem ir iemācījusi, ka nekas nav mūžīgs un šādas lietas var atkārtoties. Cilvēki izveidojuši drošības spilvenu, taču tas nav bezizmēra. Laikā, kad manā jomā pilnīgi viss ir apstājies, esmu pateicīgs arī par šo gandrīz 700 eiro lielo atbalstu. Tas dod iespēju kaut daļēji segt obligātos maksājumus, kurus neviens nav atcēlis. Tomēr tas ir tikai ielāps. Un šī nav ballīte, tā ir izdzīvošana,» atzīst Rešetins, kas nākotnē raugās ar bažām.

    «Sekoju līdzi pandēmijas tendencēm pasaulē un Latvijā. Pulcēšanās ierobežojumu atcelšanas gadījumā, manuprāt, tuvākajā nākotnē šajā jomā nekas dižs diemžēl nespīd.»

    Materiāls publicēts žurnālā Privātā Dzīve, Nr.17

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē