• Gaileņu sezona rit pilnā sparā — slavenības devušās sēņu medībās

    Slavenības
    Gita Vīksne
    31. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva
    Laikā, kad tirdziņos gailenes nopērkamas pat par 12 eiro kilogramā, čaklākie pie gardajām sēnēm tiek par baltu velti, dodoties mežā gaileņu medībās.

    Artis Šimpermanis

    Sēņot dodas pat labradors

    «Mēs esam aktīvi sēņotāji – braucam uz mežu kopā ar sieviņu Kristīni, mūsu trīs bērniem un suņupuiku Fargo,» PDz stāsta ansambļa Rumbas kvartets solists Artis Šimpermanis. «Šogad gailenēm ir labvēlīgi laikapstākļi – lietus un silts,» atzīst mūziķis, kuram izdevies tikt pie bagātīga guvuma.

    «Gaileņu mērci ēdam ar jaunajiem kartupeļiem un mazsālītiem gurķīšiem – dievīgi! Drīz gailenes būs pīķī un sanāks arī sasaldēt ziemai, apceptas sviestā. Sēņošana ir viena no manām iemīļotajām nodarbēm uzreiz pēc makšķerēšanas. Lielisks veids, kā pavadīt laiku svaigā gaisā, un neizpaliek arī gastronomiskā bauda. Smejoties sievai teicu, ka būs jāapmāca mūsu labradors Fargo sēņu meklēšanā,» saka Rumbas kvartets līderis.

    Agnese Vārpiņa

    Noder tēta mežsarga zināšanas

    «Gailenes ir manas ģimenes iecienītākās sēnes, un šovasar, tāpat kā citus gadus, bija īpaši gaidītas,» PDz saka bijusī TV3 ziņu moderatore, tagad vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomniece komunikācijas un sabiedrisko attiecību jautājumos Agnese Vārpiņa.

    «Mans vectēvs un tētis bija mežsargi, tāpēc mūsu ģimenes iecienītākās sēņošanas un ogošanas vietas ir Nītaures pusē – kādreizējā mežsargu Vārpiņu mežā. Tur ir gan gaileņu un baraviku vietas, gan lāceņu purviņš. Lai arī šobrīd, dzīvojot Pierīgā pie meža, varu iet sēņot arī tepat, tomēr, dodoties uz mežu, kur savulaik tēvs un vectēvs bija mežsargi, sēņotprieks ir vēl lielāks gan man, gan bērniem. Katrs brauciens raisa arī lieliskas atmiņas un stāstus,» stāsta Agnese.

    «Kur lieku gailenes? Protams, sēņu mērcē, jo tā ir klasika. Gatavoju uz rupjās rīves smalcinātu kartupeļu pankūkas, kas pārlietas ar smalki sagrieztu, apceptu vistas fileju un gailenēm saldā krējuma mērcē. Gatavoju arī gaileņu zupu, jo tā man garšo visvairāk,» atklāj viņa.

    Artūrs Reiniks

    Salasīja rūķīša devu

    «Man patīk dalīties ar bildēm, kurām ir neliela humora piedeva,» PDz pavēsta mūziķis Artūrs Reiniks, kurš neslēpj – viņa uzņemtajā fotogrāfijā redzamais no reālā pamatīgi atšķiroties. «Foto ar gailenēm tapa, izmantojot ļoti labu telefona fotokameru. Tai ir pat 100 reižu liela pietuvināšanas spēja, tas ļauj saskatīt to, kas reālajā dzīvē knapi saredzams. Sēņu patiesais lielums manā saujā ir labi ja pieci milimetri,» smej mūziķis un atklāj – pavarda turētāja sieva Dace šo gaileņu saujiņu ģimenes katlam esot noraidījusi.

    «Uz draugu teikto – o, forši, Arčiņ, tev tagad sanāks laba mērcīte – atbildēju – jā, varbūt Tērvetes meža vismazākajam rūķītim.»

    «Mana labākā gailenīšu vieta ir slavenā Kaupēna grava, kas ir starp Zaļeniekiem un Tērveti. Šobrīd gan pie tās var sastapt daudzas automašīnas ar lietuviešu numuriem…» atklāj Artūrs. «Sēnes mežos jau ir, tikai mūsu pusē nav lijis pietiekami daudz lietus, tāpēc gailenes vēl paslēpušās zem sūnām. Ja paveicas ieraudzīt gailenes maliņu, sāc kašāt sūnas un vari atklāt zem tām milzīgas sēņu kolonijas.

    Šogad arī koronas dēļ daudziem cilvēkiem ar darbiem ir, kā ir un daļai sēņu lasīšana ir bizness. Kā viena draudzene man atklāja – aizbraukusi jau pussešos no rīta uz mežu, lai salasītu gailenes, bet priekšā pilns ar mašīnām,» stāsta mūziķis.

    Jānis Geste

    Piepildījis jau trīs grozus

    «Mežs pagaidām ir devīgs. Šogad pilnu gaileņu grozu salasīju jau trīs reizes,» stāsta Latvijas Televīzijas raidījuma Panorāma vadītājs Jānis Geste, kurš draugiem esot parādījis tikai daļu no sava guvuma. «Nevēlos nevienu kaitināt,» nosmej Jānis.

    Viņam esot savas īpašās sēņu vietas. «Īsts sēņotājs par savām sēņu vietām nevienam nestāsta, patur noslēpumā. Varu pateikt tikai to, ka man ir noteiktas vietas mežos, kur katru gadu staigāju. Tās uztveru kā savus mazos sēņu dārziņus, kur mazākās gailenītes mēdzu atstāt, jo esmu drošs, ka, ejot nākamajā reizē uz šo vietu, tās būs paaugušās un vēl aizvien turpat,» stāsta Jānis.

    «Agrāk man patika staigāt pa mežu un meklēt sēnes, taču pašam tās diez ko negaršoja. Sēnes man iegaršojās tikai beidzamajos gados. Mēdzu salasītās gailenes sacept sviestā un sasaldēt ziemai,» tā Geste.

    Ieva Sutugova

    Sacep sviestā un saglabā ziemai

    «Pati aktīvi sēņoju jau otro gadu. Agrāk devos uz mežu tikai kopā ar vecākiem,» PDz atklāj dziedātāja Ieva Sutugova, kas jau paspējusi izmēģināt spēkus gaileņu meklēšanā.

    «Šogad mežs mani nav lutinājis. Iespējams tāpēc, ka dodos uz vietām, kas sēņotāju vidū ir diezgan populāras. Jo parasti gailenes kāds ir nogriezis jau krietnu laiku pirms manis. Tikko biju devusies lūkoties sēnes stipri tālāk no galvaspilsētas – piejūras zonā –, un tur to bija patiešām daudz. Tādēļ jau rīt pat esmu ieplānojusi doties uzbrukumā gailenēm,» paziņo dziedātāja.

    «Mežā māku atpazīt ne tikai gailenes, bet arī baravikas, bērzlapes un citas sēnes. Parasti gan sev paturu tikai gailenes un baravikas, bet citas sēnes atdodu vecākiem. Apmierinu pirmo kāri pēc gaileņu mērcītes, pārējās gatavoju ziemai – sacepu sviestiņā un sasaldēju.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē