• FOTO: Jāņa Paukštello neaizmirstamās brīvdienas Šveicē

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    3. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva
    Aktieris Jānis Paukštello ar sievu un ģimenes draugiem šoruden devās kopējā ceļojumā uz Šveici. Viņi baudīja pastkaršu cienīgas ainavas un iepazina vietas, kur daudzus gadus dzīvojusi un darbojusies viena no iedvesmojošākajām personībām latviešu literatūrā.

    Mauriņu Šveicē zina visi

    Jānis un Elīna Paukštello sadraudzējušies ar Jāņa kolēģa Gunāra Placēna dēlu filozofu Edgaru Mucenieku un viņa sievu Pārslu, un nereti visi četri bauda interesantas sarunas un dodas nelielos ceļojumos pa Latviju, Igauniju vai Lietuvu, kur ir aktiera tēva dzimtene. Pērn draugi bijuši Jāņa sapņu pilsētā Krakovā Polijā, bet šogad Mucenieki piedāvājuši doties kopējā ceļojumā uz Šveici. «Beidzot neesmu atkarīgs no izrāžu grafikiem, tāpēc varu plānot savu laiku un doties ceļojumā,» nopriecājās aktieris un tūdaļ piekritis.

    «Šveicē varējām sazināties vācu valodā, kurā runā lielākā daļa valsts iedzīvotāju un kuru lieliski prot Elīna un mūsu ģimenes draudzene Pārsla. Interesantākais ir tas, ka mūsu draugi Šveicē pirms tam viesojās saistībā ar darbu. Proti, Edgars pētījis rakstnieces Zentas Mauriņas dzīvi un darba gaitas Šveices pierobežā Vācijā un Šveicē, kur viņa lasījusi lekcijas. Turklāt vēl ir dzīva Mauriņas draudzene Anna, un mēs Šveicē dzīvojām pie viņas meitas Kristīnes,» stāsta aktieris. 

    «Pati Mauriņas draudzene tagad dzīvo pansijā ļoti komfortablos apstākļos, kas pienākas jebkuram šveicietim pensijas vecumā. Visi šveicieši, ar kuriem tikāmies, zināja Zentu Mauriņu. Turklāt viņai Šveices valdība savulaik piešķīra Goda krustu par sasniegumiem un ieguldījumu kultūrizglītības veicināšanā.» Aktieris stāsta, ka iepazinies arī ar cilvēkiem, kuri strādā ar bērniem ar īpašām vajadzībām, līdzīgi kā ar Paukštello dēlu Dāvidu. Tāpēc viņiem raisījušās sirsnīgas sarunas.

    «Mūsu jauniegūtie šveiciešu draugi bija tik sirsnīgi un atklāti un prata priecāties un smieties kā bērni,» gandarīts par jauniegūtiem paziņām ir aktieris.

    Vietā, kur miris Šerloks Holms

    Jānis zināja, ka Šveice ir dārga valsts, taču viņiem paveicās ar viesmīlīgajiem paziņām, kas gan izguldīja, gan paēdināja ceļotājus. «Par naudu, kas būtu jātērē viesnīcai, varējām, piemēram, atļauties nopirkt biļeti pacēlājam un uzbraukt kalnos. Biļete vienam cilvēkam, lai uzbrauktu Pilāta kalnā, maksā 65 eiro, turklāt tās rezervējām internetā jau iepriekš,» stāsta aktieris. «Bijām skaistā ciematiņā Mirenā, no kura var redzēt sniegotās Alpu virsotnes. Skats uz kalnu galotnēm parasti ir dūmakains, bet mums paveicās ar trim saulainām dienām,» atceras Jāņa Paukštello sieva.

    «Izbraukājām pa kalnu ceļiem, lai redzētu īsto, kalnaino Šveici ar tās skaistajiem ezeriem. Pa Tūnas ezeru braucām ar kuģīti. Ievērojām – katrā mazā kalnu ciematā ir pa baznīcai un skoliņai. Šveicē mazās skoliņas nelikvidē, kā tas notiek pie mums,» stāsta Jānis.

    «Bijām arī Lucernā, kur gājām pa seno, 14. gadsimtā būvēto Kapelas tiltu, un Pilātā kalnā, kas ir netālu no Lucernas.

    Pie Bernes izpeldējāmies arī aukstajā kalnu upē Ārē, laižoties pa straumi lejup. Fantastiskas bija pastaigas pa klintīs izcirstām tūristu takām, kur var vērot upes plūdumu aizā.» Elīna stāsta, ka izstaigājuši arī Bernes vecpilsētu, kur upes krastā dzīvo lāči. Pārsteigums ceļotājiem bija Reihenbahas ūdenskritums. To slavenu padarīja rakstnieks Arturs Konans-Doils, aprakstīdams, kā tur gāja bojā Šerloks Holmss.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē