• Dzintara Rasnača dēls spēlē geju un grib iet politikā

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    26. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva
    Bijušā tieslietu ministra Dzintara Rasnača dēls nofilmējies jauniešu seriālā un sper pirmos soļus politikā. Jēkabs atzīst – viņa politiskie uzskati ir pavisam citādi nekā viņa slavenajam tēvam.

    Jauniešu seriālā tēlo geju

    Žurnālistes Antras Krastiņas un bijušā tieslietu minitra Dzintara Rasnača dēls Jēkabs Rasnačs ir 22 gadus vecs politoloģijas students. Nesen viņš piedzīvoja debiju kā aktieris – nofilmējās Unas Rozenbaumas seriālā Paliec negatīvs!. «Aktiermāksla man vienmēr bijusi sirdī, bet nekad to tā oficiāli nebiju izpaudis. Jaunā režisore Una Rozenbauma man deva šādu iespēju. Viņai vajadzēja ekspresīvu jaunieti, kurš varētu notēlot netradicionāli orientētu puisi. Domāju, kāpēc gan nepamēģināt? Pieņēmu izaicinājumu un iejutos Bendži lomā,» PDz atklāj Jēkabs.

    «Ievērojot visus piesardzības pasākumus, novembrī filmējāmies Krimuldas muižā. Stāsts ir par nometni, kur palikuši puišu muzikantu grupa un meiteņu volejbola komanda. Savstarpējas simpātijas, kašķi. Mans varonis bija tas atšķirīgais, sievišķīgais tipāžs – puisis, kuram patīk kosmētika un mode un kurš meitenēm atklāj, ka ir gejs,» stāsta Rasnačs.

    «Manuprāt, sižets parāda jauniešu auditorijai, cik cilvēki var būt dažādi. Tā man bija lieliska pieredze un labs aktierisko prasmju treniņš, kas noderēs nākotnē. Kaut vai disciplīnas un garīgās kapacitātes ziņā. Izkopu arī daiļrunu un sajutu, kā ir sevi disciplinēt kameru priekšā. Šādas lietas man palīdzēs, uzstājoties publiski,» spriež Jēkabs.

    Seriālā apskatītā tēma – citādības pieņemšana un akceptēšana – Rasnačam šķiet ļoti aktuāla, jo pašam problēmu ar to nekad nav bijis. Viņam ir plašs draugu loks, par kuru Jēkabs teic: «Viņi ir ļoti dažādi – gan dažādu rasu, gan dažādu seksuālo minoritāšu pārstāvji, arī transpersonas. Uzskatu, ka sabiedrībā ir pārāk stigmatizēta attieksme pret šādiem cilvēkiem. Īpaši tiem, kuriem patīk sava dzimuma cilvēki. Uzskatu, ka izglītības sistēmā vajadzētu iekļaut noteiktu domāšanas pavedienu, lai jaunieši saprastu, ka līdzās ir dažādi cilvēki, un izturētos pret viņiem līdzvērtīgi.»

    Par abortiem un kopdzīves likumu

    Ikdienā Jēkabs ir  Attīstībai/Par! deputātu Vitas Annas Tēraudas un Mārtiņa Šteina palīgs. «Esmu pilsoniski aktīvs, organizēju piketus pret klimata pārmaņām. Ļoti labi, ka mūsdienās ar mediju palīdzību tiek runāts par vides aizsardzību, atkritumu šķirošanu, elektroautomobiļu ietekmi un plastmasas ietekmi ikdienā.

    Mani ļoti uztrauc dezinformācija, kas mūsdienās ir ļoti lielos apjomos un lielākoties nāk no autoratitīvās kaimiņvalsts Krievijas,» saka Rasnačs, kurš radis brīvi paust viedokli arī par jūtīgām tēmām.

    «Nesen Polijā tika lemts par aborta aizliegšanu arī tad, ja ir konstatēts augļa defekts.

    Es atbalstu sieviešu tiesības, ka abortam jābūt pieejamam vienmēr,» uzsver jaunietis.

    Savs viedoklis viņam ir arī par kopdzīves likumu: «Uzskatu, ka valstī jābūt ģimeņu tiesiskajai aizsardzībai, to skaitā arī viendzimumu pāriem. Ne visi grib realizēt laulības institūciju.» Lai ietekmētu procesus un mainītu pasauli, nedrīkst palikt malā. Tāpēc viņš skaidri zina – nākotnē darbosies politikā. «Sekoju līdzi visiem procesiem, kas valsts pārvaldē notiek ikdienā, un esmu no tiem cilvēkiem, kuru interesē dažādas politiskās idejas. Lasu Aristoteļa, Monteskjē, klasiskā liberālisma aizsācēja un britu filozofa Milla darbus,» stāsta viņš.

    «Uzkatu, ka Latvija ļoti attīstās, to var nojaust pēc jaunās paaudzes optimisma. Domāju, ka sociālajā jomā un ekonomikā pēc gadiem desmit mēs varētu būt līdzvērtīgi citām Rietumeiropas valstīm,» tā Jēkabs.

    Atšķirīgas vērtības nekā tēvam

    Vaicāts, vai tā, ka viņš interesējas par politiku, ir tēva bijušā tieslietu ministra Dzintara Rasanača ietekme, Jēkabs atbild: «Dzīvoju patstāvīgi, un ar savām domām vienmēr esmu gājis savu ceļu. Esmu ar citām vērtībām saistītā partijā nekā tēvs, kura paustās vērtības balstās uz zinātnē pārbaudītiem faktiem un, kā lieliski sacīja Satversmes tiesas priekšsēdētāja Sanita Osipova, sociālo realitāti.»

    Jēkaba tēvs ir bijis vairāku Saeimu deputāts un pārstāv Nacionālo apvienību Visu Latvijai! – Tēvzemei un Brīvībai/LNNK.

    «Neesmu piederošs konservatīvi domājošu partiju pārstāvjiem.

    Varbūt mazotnē tam bija kāda ietekme, vērojot, kā tēvs darbojas politikā, bet nopietni par politiku sāku interesēties kopš vidusskolas sākuma. Kā politiska figūra mani fascinēja bijušā ASV prezidenta Bila Klintona sieva Hilarija Klintone,» akcentē eksministra atvase.

    «Dzīvoju pagaidām viens, jo esmu aizņemts ar studijām un darbu. Daudz lasu internetā grāmatas angliski. Galvenā manis interesējošā tēma – kā atšķit dezinformāciju no patiesas informācijas. Tāpat arī ētika un populisma apkarošana žurnālistikā,» saka Jēkabs. No studijām un sabiedriskajām aktivitātēm brīvajā laikā viņa vaļasprieki ir telpaugu kolekcionēšana, iešana pirtī, ziemas peldes āliņģī un pastaigas pa dabas takām.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē