• Dziedātājai Asnatei Rancānei šausmas ārsta kabinetā liek pārdomāt dzīvi

    Slavenības
    Gita Vīksne
    30. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: NO IZDEVNIECĪBAS ŽURNĀLS SANTA ARHĪVA, INSTAGRAM
    «Viss sākās ar tirpoņu pirkstos,» – to, kā sākās dīvainas veselības problēmas, kas mainīja ierasto dzīves ritmu un domāšanu, atceras grupas Tautumeitas dalībniece Asnate Rancāne.

    «Tieši vakar skatījos Privātās Dzīves fotosesijas bildes un nodomāju – bāc! – un jau nedēļu vēlāk es nonācu slimnīcā,» saka grupas Tautumeitas dalībniece Asnate Rancāne. Janvāra beigās Asnate piedalījās PDz fotostāstā, kur dzīvespriecīgi pozēja dažādos tērpos.

    «Fotografēšanās laikā jutu rokā pamatīgu tirpoņu, taču saņēmos,» tagad atzīstas viņa.

    Dīvainas izjūtas pirmo reizi viņu piemeklēja uzreiz pēc gadumijas. «Pamodos ar vieglu tirpoņu divos labās rokas pirkstos. Pēc pāris dienām jau tirpa visi pirksti, pēc nedēļas – visa plauksta,» atceras viņa. Asnate sākusi interesēties, kas tirpoņu varētu izraisīt, un uzzināja – tas var būt arī stress vai savilkti plecu muskuļi.

    «Sāku masēties un staipīties. Gāja laiks, bet uzlabojumu nebija. Tirpa jau visa roka,» atceras Asnate. Taču viņa vēl aizvien to norakstīja uz stresu.

    «Visu vasaru ar Tautumeitām uzstājāmies pilsētas svētkos, septembrī un oktobrī bija koncertturneja, novembrī vairāki valsts svētku koncerti, bet decembrī – intensīva Ziemassvētku koncertturneja. Kad pārējās grupas meitenes 1. februārī kāpa uz skatuves Muzikālajā bankā Daugavpilī, es jau biju slimnīcā. Vispirms piecas dienas Stradiņos, pēc tam septiņas dienas Gaiļezerā,» atceras dziedātāja.

    Sākumā Asnate tika nosūtīta uz magnētisko rezonansi. «To dienu atcerēšos līdz mūža galam,» stāsta dziedātāja.

    Izmeklējuma laikā māsiņa mani izvelk ārā no aparāta un jautā, vai piekrītu, ka man vēnā tiek ielaista kontrastviela, jo ir pamanītas izmaiņas muguras smadzenēs. Man sākās panika,» atceras viņa. Pēc negulētas un noraudātas nakts Asnate devās pie ārsta.

    «Izrādās, manās muguras smadzenēs redzami iekaisuma perēkļi. Tie ēd nost manas nervu šūnas, kas atbild par ķermeņa jutību un kustībām. Es centos varonīgi klausīties, bet pēc brīža atjēdzos uz kušetes ar ožamo spirtu pie deguna.

    Tās pašas dienas vakarā neirologs man skaidroja, ka ir aizdomas par multiplo sklerozi, izstāstīja turpmāko izmeklējumu un terapijas gaitu, kā arī kategoriski aizliedza kaut ko meklēt internetā,» piedzīvoto atceras Asnate.

    Jau nākamajā dienā viņa devusies uz slimnīcu, kur uzsāka steroīdu terapiju. «Iepazinu slimnīcu sistēmu, kas ir pilnīgi cita pasaule, cita realitāte. Apbrīnoju medmāsiņu pašaizliedzīgo darbu – tiešām paldies viņām! Iepazinu palātas biedrus, audzināju raksturu, paļaušanos, jo sapratu, ka absolūti neko nevaru ietekmēt,» stāsta grupas Tautumeitas dalībniece.

    «Tagad jau esmu rehabilitācijas posmā. Atgriežos ierastajā dzīvē, taču katru dienu mācos klausīties sevī. Diagnozi man nenoteica, vairākas analīzes bija negatīvas. Paldies Dievam!

    Taču tā ir liela mācība – būt stiprai ir bīstami.

    Mēs pat neapzināmies, cik ļoti ar savu gribasspēku, mērķtiecību, varonīgumu un darbaspējām varam sev nodarīt pāri.

    Dažreiz man šķiet, ka viss šis ārprāts ar Covid-19 un ārkārtējo situāciju valstī un pasaulē notiek arī manis dēļ – lai es iemācītos dzīvot mierīgi. Es zinu, ka daudz ir tādu kā es. Mēs visi esam pelnījuši atpūtu no saviem pienākumiem un atbildībām,» uzsver Asnate.

    Vaicāta, vai ir sapratusi savas slimības cēloni, Asnate saka: «Izskaidrojums tam ir tikai aptuvens. Pirmkārt, hroniska stresa un noguruma sekas. Iespējams, arī D vitamīna trūkums organismā. Vēl pastāv versija, ka tas saistīts ar kādu sen iestaigātu vīrusu, kas aizgājis dziļāk ķermenī un atradis, kur ieperināties.»

    Asnate neslēpj – šis notikums licis padomāt, cik daudz viņa sev darījusi pāri. «Šobrīd dzīvošana mājās man sagādā lielu baudu. Esmu pārvākusies uz dzīvi savā vasarnīcā Zvejniekciemā pie upes. Nodarbojos ar dārza darbiem, apzināti esmu samazinājusi slodzi. Darba pienākumus Saulkrastu novadu domē, kur strādāju par sabiedrisko attiecību speciālisti, šobrīd veicu attālināti.» No muzicēšanas veselības likstu dēļ viņa nav atteikusies.

    «Manuprāt, dziedāšana ir dziedējoša. Sadziedāšanās ar meitenēm, izmantojot digitālā laikmeta iespējas, man sagādā lielu prieku,» teic Asnate.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē