• Divas spožas pašmāju debijas – talantīgās dāmas izbauda stāvovācijas!

    Slavenības
    Gita Vīksne
    Evija Kalnbērza
    1. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: DMITRIJS SUĻŽICS, KASPARS KRAFTS (F64)
    Divas talantīgas sievietes pirms divām nedēļām piedzīvoja stāvovācijas. Aktrise Dita Lūriņa-Egliena nodemonstrēja režisores talantu, bet režisore Dace Pūce izrādīja savu pirmo pilnmetrāžas filmu.

    Režisores Daces Pūces filma Bedre jau ir plūkusi laurus kinofestivālos Vācijā un Krievijā, un tagad skatāma arī mājās Latvijā.

    Nepamanāmie dublieri

    Ieraugot filmas Bedre pirmizrādē titros, ka viņam bijis dublieris, Roberta lomas atveidotājs EGONS DOMBROVSKIS bija ļoti pārsteigts. «Krācu pats, situ pats, arī ar auto braucu pats! Man nav ne jausmas, kurā brīdī manu varoni spēlēja dublieris,» nesaprašanā bija aktieris.

    «Tā ir intriga, Egon,» smaidīja režisore DACE PŪCE. «Vairākiem varoņiem filmā bija dublieri. Egonam tas bija vienā nenozīmīgā kadrā, kur viņa varonis redzams pie auto stūres. Galvenajam varonim – 10 gadus vecajam Markusam – bija pat veseli divi dublieri. Viens bija līdzās viņam visas filmēšanas dienas, bet otrs bija kaskadieris, kas aktiera vietā krita riteņbraukšanas ainās,» skaidrību ieviesa režisore.

    Sēdēju ar kamolu kaklā

    «No filmas vidus līdz pat beigām sēdēju ar kamolu kaklā un pa muguru skrēja skudriņas,» atzinās filmas mūzikas autors, režisores dēls un grupas Dagamba mūziķis VALTERS PŪCE. «Man ir milzīgs prieks par mammu. Uzskatu, ka viņa ir paveikusi izcilu darbu. Šī ir viena no labākajām Latvijā radītajām filmām,» uzskata Valters.

    Rozes no bērnības drauga

    «Daci pazīstu jau kopš bērna kājas,» sveicot filmas režisori ar rozēm, atzina Latvijas kultūras ministrs NAURIS PUNTULIS. «Ar Daci esam skolasbiedri. Biju pirmais solists grupā Marana, kurā reiz dziedāja arī viņa. Dace vienmēr ir bijusi apburoša savā sievišķībā un ekstravaganta savā radošumā. Vienmēr mācējusi pārsteigt, bet ne tik ļoti kā šodien. Viņas pirmā filma ir izcila.»

    Filmas beigās raud abas

    «Filmu noskatījos ar aizturētu elpu un beigās sāku piņņāt tā, ka maz neliekas,» atzinās Liepājas teātra aktrise INESE KUČINSKA, kura arī redzama šajā filmā. «Man kā četru bērnu mammai ieraudzīt šo pasauli caur bērna prizmu bija sāpīgi. Visu bēdīgo, kas ir šajā filmā, tās fināls gan padara ļoti gaišu. Infantili laimīga dzīve nevienam neko nedod. Mēs augam tikai caur to, ka pakrītam un pieceļamies,» sacīja Inese.

    «Arī man šis stāsts trāpīja pa visām jūtīgajām vietām tā, ka beigās pār vaigiem lija asaras,» piebilda dziedātāja AIJA ANDREJEVA.

    Mīlasstāsts ar akrobātiskiem elementiem

    Latvijas Nacionālā teātra 103. sezonu atklāja aktrises Ditas Lūriņas-Eglienas režisētā izrāde Ferdinands un Luīze, kur par viņas aktieri kļuva arī pašas vīrs.

    Dita: Vīram pienākas ordenis!

    DITA LŪRIŅA-EGLIENA pirmizrādi vēroja skatītāju zālē, lai labāk justu publikas reakciju. «Gribēju just, vai mana humora izjūta sakrīt ar publikas, un sapratu, ka tajā neesmu gluži vientuļa. Fridriha Šillera darbs ir klasika, un izrādē asi un precīzi tiek runāts par to, kas ir aktuāls šodien,» sacīja Dita, kas režijas gudrības sasmēlusies gan Maskavā, gan Vācijā.

    Šī bija pirmā reize, kad viņas izrādē spēlē aktrises vīrs Mārtiņš Egliens. «Mārtiņam jāpiešķir ordenis, jo viņam bija trubulta slodze – kā aktierim, vīram un tēvam. Pārnākot mājās pēc mēģinājumiem, teicu: «Tagad tu esi mans vīrs, nevis aktieris un paklausies manī tā. Taču viņš sāka aizstāvēt aktiera pozīciju, vakars beidzās ar kašķi, un mēs vairs nesarunājāmies. Kā sievas un mammas manis šo laiku mājās reāli nebija,» neslēpa viņa.

    Dombrovskas mūziku slavē pat Vasks

    Aktrise un mūziķe ZANE DOMBROVSKA ir izrādes komponiste un mūzikas režisore. Viņas veikums izpelnījās atzinību pat no pasaulē atzītā komponista Pētera Vaska. Zane PDz atklāja, ka šobrīd studē Tallinas Teātra un mūzikas akadēmijā audiovizuālo kompozīciju. «Šai izrādei bija nopietns sagatavošanās process, programmēšana. Izrādē nav dzīvās mūzikas, bet viss bija jārada tā, lai mūzika būtu dzīva un elpotu kopā ar aktieriem. Es to rakstīju saviem kolēģiem, ar kuriem daudz esmu bijusi kopā uz skatuves. Tajā ieausta baroka laika un arī mūsdienīgāki elementi. Tas bija ļoti radošs process,» gandarīta bija Zane.

    Viņa darīs lielas lietas!

    Aktrise DIĀNA KRISTA STAFECKA uz skatuves izpildīja galvu reibinošus akrobātiskos elementus. «Galvenais ir pārvarēt bailes,» PDz atzina viņa. Ar Diānas veikumu lepojās viņas draugs un kursabiedrs KĀRLIS DZINTARS ZAHOVSKIS: «Diāna ir talantīga. Viņa dara un vēl darīs lielas lietas!» Viņi abi ir jaunie Valmieras Drāmas teātra aktieri.

    Talantīgs aktieris un lielisks tētis

    Aktieri RAIMONDU CELMU, kurš iejutās Ferdinanda lomā, pēc pirmizrādes sagaidīja viņa draudzene PAULA PĒRKONE. Abi pirms trim mēnešiem kļuva par vecākiem dēlam Vilim. Paula PDz sacīja, ka ļoti lepojas ar Raimonda panākumiem teātrī un kino. «Vakaros Raimonds mājās ir vēlu, toties no rītiem ļauj man pagulēt un ir pilna laika tētis mūsu dēliņam – spēlējas un maina pamperus. Viņš arī Vilim dzied dziesmiņas, un dēlam tās ļoti patīk,» pastāstīja Paula. Ar Raimondu kopā Paula ir jau trīs gadus un atzīst – labi saprot viņu kā skatuves cilvēku, jo pati ir dejotāja. «Mēs sadejojāmies festivālā Sudmaliņas Liepājā, kur Raimonds bija vadītājs, bet pēc tam bija saviesīgs pasākums,» atklāja viņa.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē