• Aktieris Jānis Jarāns atkarīgs no golfa: Tā dēļ daudzi pat zaudē darbu un ģimenes

    Slavenības
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    2. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Facebook
    Kopš 2000. gada, kad viņu ar šo aristokrātisko spēli iepazīstināja draugs, tautā iemīļotais aktieris kļuvis par īstu golfa entuziastu.

    Āķis lūpā

    Lai arī golfa spēlētāju skaits Latvijā ar katru gadu aug, daudziem joprojām šķiet, ka tas ir elitārs sporta veids, kurš pa kabatai tikai izredzētajiem. Sarunā ar PDz aktieris Jānis Jarāns saka: «Kad sāku spēlēt golfu, pie mums šis sporta veids tikai sāka uzņemt apgriezienus. Mani ar šo spēli iepazīstināja mans labākais draugs, diemžēl jau nelaiķis dakteris Voldemārs Lejiņš.

    Kādreiz mēs aktīvi kopā spēlējām tenisu, tad viņš pēkšņi sāka kavēt treniņus. Kad jautāju, kas par lietu, viņš atbildēja, ka bijis golfā. Pārsteigts jautāju – kādā vēl golfā?

    Tā bija spēle, kuru tolaik biju redzējis tikai televīzijā. Man šķita – kaut kāda pensionāru spēle, pilnīgs murgs. Tenisā tomēr tu esi izskrējies, nosportojies, bet golfā staigā pa pļavu kā tādā ekskursijā,» smejas Jarāns. Tomēr draugs pierunāja Jāni pamēģināt. «Kā viņš mani uzveda uz laukuma, tā viss – āķis bija lūpā. Golfs tā ir kā slimība, gluži tāpat kā makšķerēšana. Ja ar pirmo reizi sanāk sitiens – viss, tu esi pazudis,» smej aktieris.

    Vienīgais aktieris golfā

    Jarāns atklāj, ka visus šos 20 gadus viņš ir vienīgais aktieris, kurš regulāri spēlē golfu. «Simtprocentīgi gan to nevaru apgalvot. Redzi, visiem normāliem aktierim ir jāstrādā, nemitīgi no rītiem ir mēģinājumi, brīvdienās ir izrādes, dažkārt pat divas dienā. Es esmu brīvmākslinieks, pats sev noteicējs, direktors, grāmatvedis un aktieris. Mani neviens nekomandē. Tāpēc varu atļauties laiku plānot tā, lai golfa spēle neciestu,» stāsta viņš.

    Jarāns teic, ka golfa spēle nemaz nav tik dārga, kā varētu šķist. «Tas ir tikpat dārgi kā slēpošana. Latvieši taču beidzamos gadus ir baigie kalnu slēpotāji, kaut nekādu kalnu mums nav. Un nauda braucieniem vienmēr atrodas, jo galvenais ir vēlēšanās.

    Golfu var iemācīties spēlēt arī bez tūkstošiem vērta inventāra.

    Tas ir tāpat kā ar mašīnu. Nav taču obligāti uzreiz jāpērk mersedess, jo iemācīties braukt vari arī ar mazo golfiņu. Ar gadiem, augot prasmēm, var nopirkt arvien labāku un labāku mašīnu. Tāpat arī golfā. Iemācīties spēlēt var ar lietotām nūjām, aizņemties no kāda kolēģa vai drauga. Bet pēc laika nopirkt savu komplektu,» iesaka Jarāns.

    Tāpat kā iekarot jaunu dāmu

    Aktieris gan brīdina, ka golfs ievelk gluži kā purvā. «Kad tevi ir pārņēmis azarts, par golfu vien domā. Tikko esi beidzis spēli, jau plāno nākamo. Jā, golfs ir nežēlīgs sporta veids. Tā dēļ daudzi pat zaudē darbu un ģimenes, jo tas tik ļoti ievelk savos valgos, ka pat to nemani.

    Golfs ir ārkārtīgi azartisks, jūs pat iedomāties nevarat, cik! Ne velti miljoniem cilvēku visā pasaulē to spēlē un arī pelna miljonus.

    Golfs ir kā kāršu spēle darbdienās. Ir forša kompānija, četratā staigā, neviens tev nemāca, kā dzīvot, veči mierīgi sarunājas savā starpā. Kaifs!» atzīst aktieris. «Ja paskatās, kas notiek Ozo laukumā pulksten deviņos no rīta, tad tur ir pilns ar mašīnām. Droši vien cilvēki atprasās no darba, lai tikai varētu golfu uzspēlēt,» spriež viņš.

    Jānis ir spēlējis dažādos golfa laukumos gan Latvijā, gan ārvalstīs. «Ja visu laiku spēlē uz viena laukuma, nav tā azarta, jo pārzini katru vietiņu. Ja visu laiku dzīvo ar vienu sievieti, tev taču arī kļūst garlaicīgi, gribas izmēģināt kaut ko jaunu. Līdzīgi ir ar golfu. Nemitīgi gribas kaut kur aizbraukt, iekarot kādu jaunu golfa laukumu. Jo tu nezini, kur ir tās bedrītes, kur dīķi sarakti, kur tie slazdi salikti. Tas ir gluži kā iekarot jaunu, nepazīstamu dāmu. Jo grūtāk, jo interesantāk,» skaidro aktieris.

    Jo ilgāk trenējies, jo sliktāk iet

    Jarāns ar smaidu atceras pirmos soļus golfā. «Man šķita, ka esmu dzimis golferis. Man ļoti labi gāja! Taču, jo ilgāk trenējies, jo sliktāk pēc tam iet. Tā ir likumsakarība. Arī golfā ir tā saucamā iesācēju veiksme. Pirmajā gadā dabūju daudz kausu, visu laiku uzvarēju, bet pēc tam progress apstājās, tālāk vairs netiku, bija jātrenējas. Tas ir kā ar klavierēm – ja gribi labāk iemācīties spēlēt, ir nepārtraukti jātrenējas,» saka viņš.

    Kopumā Jarānam mājās ir astoņi kausi. «Esmu spēlējis Latvijas čempionātos kādus 15 gadus, taču beidzamos trīs tik aktīvi golfu vairs nespēlēju. Esmu mediju līgā, spēlēju kopā ar televīzijas žurnālistiem.

    Apskatījos pasē vienreiz netīšām, cik man gadu.

    Golfā tomēr ir tā kārtīgi jāsit pa bumbiņu, nav vairs man tās jaudas, lai piedalītos nopietnās sacensībās,» nopūšas aktieris.

    Jāņa ģimene pret viņa aizraušanos ar golfu izturas saprotoši. «Pirmkārt, golfa spēle atstāj brīnišķīgu iespaidu uz veselību. Spēles laikā trīsarpus stundās nostaigāju aptuveni 15 kilometrus. Ne velti uz golfa laukuma tiek apspriesti visi nozīmīgākie biznesa darījumi,» atklāj Jarāns. Viņš iesaka ikvienam kaut reizi mūžā izmēģināt šo spēli.

    «Esmu daudzus uzsēdinājis uz golfa adatas. Mani nereti pieaicina kā kediju – tas ir cilvēks, kurš palīdz golfa spēlētājam laukumā nest nūju somu un dod padomus. Drīkstu uzvest jauniņo uz laukuma, parādīt, kā viss notiek. Ļoti daudz kas atkarīgs no tā, kurš tev šo spēli ierāda, cik saistoši izstāsta. Es domāju, tas man sanāk ļoti labi,» lepns ir Jānis.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē