• Psihologi aicina respektēt viendzimuma partneru bērnu labākās intereses

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    4. decembris, 2020
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Ilustratīvs foto
    Foto: Pixabay
    Ilustratīvs foto
    Latvijas psihologu iniciatīva Par tiesiskumu bērnu un ģimeņu aizstāvībai aicina Saeimu ņemt vērā viendzimuma partneru bērnu labākās intereses, iedzīvinot likumos Satversmes tiesas spriedumu par nepilnībām Darba likumā. Tāpat būtiski ir vadīties saskaņā ar bērna vislabākajām interesēm veicot izmaiņas arī citos nepieciešamajos normatīvajos aktos, lai nodrošinātu līdzvērtīgus tiesiskos apstākļus ikvienam Latvijas bērnam un ģimenei.

    Jau ziņots, ka novembrī ST par neatbilstošu Satversmei atzina likuma norma, kas viendzimuma pāriem pēc bērna dzimšanas neparedz tiesības uz atvaļinājumu.

    Vēstulē Saeimai, kuru parakstījuši kopumā 60 psihologi, tiek uzsvērts, ka ir būtiski vadīties saskaņā ar bērna vislabākajām interesēm, veicot izmaiņas arī citos nepieciešamajos normatīvajos aktos, lai nodrošinātu līdzvērtīgus tiesiskos apstākļus ikvienam Latvijas bērnam un ģimenei.

    «Pētījumi liecina, ka viena no būtiskajām bērnu interesēm ir attīstīt spēju izjust empātiju un kopības sajūtu ar cilvēku kopienu, sadarbību un interesi par cilvēces labklājību. Šīs spējas veidojas, bērnam augot ģimenē, neatkarīgi no tā, vai vecāki ir homoseksuāli vai heteroseksuāli,» teikts vēstulē.

    Šīs spējas izjust empātiju un kopības sajūtu sauc par bērna sociālo interesi, un tās ir būtiskas cilvēka psiholoģiskajai veselībai, aizsargājot no nepilnvērtības izjūtas un veicinot labāku spēju pārvarēt stresu pieaugušā vecumā, skaidro psihologi. Viņi tostarp norāda, ka sociālā interese ir labāka tiem bērniem, kuru vecākiem ir savstarpēji izpalīdzošas un atbalstošas, saliedētas attiecības, spējot izvairīties no pārmērīgas konfliktēšanas. Tātad, vadoties pēc psihologu paustā, būtiskas ir abu vecāku pilnvērtīgas iespējas būt līdzvērtīgiem gan emocionāli, gan likuma priekšā.

    «Būtiski, lai attiecībās abi vecāki ir vienojušies, ka ir vienlīdzīgi. Ļoti svarīgi, lai mātes partneris vai partnere būtu kopā ar bērna māti pirmajās nedēļās pēc bērna piedzimšanas un tā nodrošinātu mieru un emocionālu stabilitāti, uz kuru zīdainis reaģē ļoti jūtīgi,» pauž psiholoģijas zinātņu doktore klīniskajā psiholoģijā Diāna Zande.

    Vēstulē tostarp tiek apgalvots, ka patlaban tā vietā, lai iestātos par bērnu interesēm, «vairākas amatpersonas un politiskie spēki aicina rīkot referendumu, lai turpinātu diskriminēt daļu Latvijas bērnu un ģimeņu, lai gan patiesībā būtu svarīgi rūpēties par bērnu labākajām interesēm».

    Kā piemērs vēstulē tiek minēta labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV), kura ir paudusi viedokli, ka ģimenes jēdziens ir jānosargā it kā tā «tradicionālajā izpratnē», taču vēstules autoru ieskatā politiķe «aicina to darīt, diskriminējot citas ģimenes un nerespektējot tajās augošo bērnu intereses».

    Tādējādi autori vērš uzmanību, ka mazākuma tiesību aizsardzību nav iespējams īstenot, balstoties tikai uz vairākuma viedokli. «Tādēļ referenduma rīkošana, lai lemtu par viendzimuma ģimeņu tiesībām, kuras ir mazākumā, nav ētiska, aizskar šo ģimeņu un bērnu cieņu un nerespektē vajadzības – ja viedoklis dominē un ir primārs pār cieņu, tas nav savienojams ar iekļaujošas sabiedrības ideju,» skaidrots vēstulē.

    Labklājības ministre un vairākas nevalstiskās organizācijas publiski norādījušas, ka ST spriedums un likumu izmaiņas apdraud ģimenes, «taču šiem argumentiem trūkst zinātniska pamatojuma un netiek izskaidrots, kādā veidā citas ģimenes varētu tikt apdraudētas», apgalvo psihologi, piebilstot, ka šāda veida argumentācija tipiski tiek izmantota maldinošas informācijas veidošanā.

    Psihologi skaidro, ka homoseksualitāte ir dabiska un sastopama ne tikai cilvēku vidū, bet arī ir raksturīga dažādām dzīvības formām. Cilvēku vēlme pēc bērniem ir dabiska vajadzība gan vīriešiem, gan sievietēm, neatkarīgi no viņu seksuālās orientācijas. Tādēļ ir pilnībā pieņemami, ka geju un lesbiešu ģimenēs ne tikai pagātnē un patlaban, bet arī nākotnē augs bērni, un viņu veselīgai attīstībai ir būtiskas vienlīdzīgas tiesības ar heteroseksuālu pāru bērniem, norādīts vēstulē.

    Vadoties pēc vēstules autoru paustā, homoseksuālās partnerattiecībās esoši vecāki ikdienā sastopas ar daudziem juridiskiem ierobežojumiem, un tie ietekmē arī sadarbību, kļūstot par psihologu klientiem.

    «Piemēram, vecāks, kurš par tādu netiek juridiski atzīts, nedrīkst parakstīt piekrišanu psihologa darbam ar bērnu, un likuma priekšā nav uzskatāms par vecāku.»

    «No vienas puses psihologu profesionālā darbība ir reglamentēta ar likumu, tomēr no otras puses pašreizējie Latvijas likumi ir pretrunā ar psiholoģijas zinātnes atziņām un vispārpieņemtajām psihologa profesionālās darbības standartiem,» klāstīts vēstulē.

    Vienlaikus, kā skaidro vēstules autori, psihologa konsultēšanas procesā būtiski ir gan formālās prasības, gan emocionālie aspekti, kas nosaka konsultēšanas vai psiholoģiskās izpētes kvalitāti. Līdz ar to homoseksuālu vecāku ģimenes varot nonākt pretrunīgā situācijā, tomēr bērna intereses ir gan augt, gan arī bērna vecākiem būt emocionāli veselīgos apstākļos.

    Psihologi atgādina politiķiem būt atbildīgiem un lēmumu pieņemšanā ņemt vērā profesionāļu, psihologu un juristu paustos argumentus, «nevis pakļauties emocionāliem, nepārdomātiem vēstījumiem un populismam vai personiskajām pārliecībām, kurām iztrūkst zinātniska pamatojuma».

    Ikvienas amatpersonas uzdevums ir pieņemt izsvērtus lēmumus, ieklausoties un ņemot vērā nozares ekspertu atziņas, un tā tam vajadzētu būt arī attiecībā uz geju un lesbiešu partnerattiecībām un bērniem tajās, uzskata vēstules autori.

    Jau ziņots, ka pēc ST sprieduma 40 nevalstisko organizāciju pārstāvji ir apvienojušies kopīgā domnīcā un piesaistījuši ekspertus, lai sagatavotu priekšlikumu pilsoņu parakstu vākšanai un referendumam par «ģimenes institūta stiprināšanu likumos».

    Viņuprāt, Latvijas iedzīvotāju vairākums ir šokēti par šo pēdējā laika ""uzbrukumu" Satversmei, dabiskajām tiesībām un veselajam saprātam, un noteikti vēlas paust savu gribu šajā jautājumā".

    Tāpat vēstīts, ka oktobrī piketā pie Saeimas par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību pulcējās aptuveni 100 cilvēki. Piketa organizētāju pārstāvis Kirils Ķirsis aģentūrai LETA iepriekš teica, ka akcija tiek organizēta, jo Saeimā jau vairākkārt ir noraidītas likumdošanas iniciatīvas neprecētu pāru kopdzīves regulācijai.

    2018.gada martā Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija noraidīja iniciatīvu par Kopdzīves likumu, ko bija parakstījuši 10 276 cilvēki, kā arī 2019.gada jūnijā Saeima noraidīja partiju apvienību «Attīstībai/Par!» un «Jaunā Vienotība» iesniegto Dzīvesbiedru likumprojektu.

    Tāpat arī šī gada 30.septembrī Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lēma nevirzīt tālāk izskatīšanai 10 392 Latvijas pilsoņu parakstīto iniciatīvu par Viendzimuma partneru reģistrēšanu.

    1 komentārs

    Eduards Vasiļevskis
    Lai psihologi aicina eksperementēt ar savām atvasēm. Kādas "labākās intereses" var uzņemt ar ,,mātes pienu" divu tēvaiņu vai homosexuālu mātīšu audzināmais bērns, kurš caur plastelīna lipināšanu atpazīst vecāku pielūdzamā karoga krāsas un vēl neapzinātā vecumā nodos savas viendzimuma ģimenes tradīcijas attiecību formas, saviem vienaudžiem.

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē