• Bērniņam divi mēneši. Varam plānot nākamo?

    Attiecības
    Santa.lv
    Santa.lv
    27. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    «Mūsu mazulītim ir divi mēneši, bet sapnis vienmēr ir bijis par diviem bērniņiem, tāpēc jau tagad domājam par nākamo.» Komentē Sandra Lase, Latvijas Zīdīšanas veicināšanas asociācijas vadītāja.

    Nākamo mazuli plānojam, kad pirmajam būs astoņi mēneši. Cik labi vai slikti ir barot ar krūti un būt grūtniecei?

    Zīdīšana grūtniecībai netraucē, tāpat arī grūtniecība ļoti minimāli ietekmē piena daudzumu. Piena var būt mazāk, taču zinu mammas, kas turpina zīdīt visu grūtniecības laiku, bet pēc tam zīda abus bērniņus kopā. Un, kad pēc otrā bērna piedzimšanas krūtīs strauji sariešas piens, vecākais bērns var palīdzēt krūtis iztukšot. Svarīgāki ir citi aspekti. Grūtniecība prasa papildu resursus ķermenim, un, piemēram, dzelzs pēc iepriekšējās grūtniecības atjaunojas aptuveni divu gadu laikā. Konferencē par priekšlaikus dzimušiem bērniem kā vienu no riska faktoriem minēja to, ka netiek ievērots reproduktīvais cikls un sievietēm pārāk ātri iestājas jauna grūtniecība. Protams, ja bērniņš ir pieteicies, tad tas ir noticis. Bet, ja runājam par apzinātu plānošanu, steigties nav vērts.

    Domājot par mammas reproduktīvo ciklu, optimālais laiks nākamajam bērniņam ir trīs līdz četri gadi. Galu galā arī menstruālais cikls var neatjaunoties līdz pat diviem gadiem.

    Paļauties uz to, ka sievietes organisms ir gana gudrs, lai pats zinātu, kad ir gatavs jaunai grūtniecībai, nevajadzētu. Ne velti agrāk, kad sievietes dzemdēja gandrīz katru gadu, bija augsta zīdaiņu un pašu sieviešu mirstība.

    Vai bērniem ar mazu vecuma starpību vienmēr ir ciešas attiecības? Mums šķiet, ka viņiem ir interesantāk, jo ir, ar ko spēlēties.

    Neliela vecuma starpība pati par sevi to negarantē. Ir piemēri, kad ļoti tuvas un labas attiecības izveidojas bērniem ar sešu, astoņu gadu starpību, tāpat ir gadījumi, kad dvīņi nedraudzējas viens ar otru. Līdz trim gadiem bērns ir ļoti atkarīgs no pieaugušajiem. Viņš vēl nav gatavs tam, ka mammas uzmanība pārslēgsies uz citu bērniņu. Tāpēc bieži gadās, ka pēc jaunākā piedzimšanas vecākajam bērnam sākas regress. Piemēram, bērns jau sācis patstāvīgi iet uz podiņu, bet pēkšņi vairs to nedara. Tas ir veids, kā viņš saviem vecākiem rāda: es arī vēl esmu maziņš, man arī vajag jūsu uzmanību. Tāpēc, ja starpība ir tikai pusotra vai divi gadi, mammai bērni būtu jāaudzina kā dvīņi, bet psiholoģiski mēs tam visbiežāk neesam gatavi, jo lielais bērns jau šķiet liels, kaut gan patiesībā vēl nav gatavs lielā bērna lomai.

    Līdz triju gadu vecumam bērna smadzenes aktīvi aug. Tas nosaka arī bērna psiholoģiskās un intelektuālās attīstības tempu, un mēs nevaram pārlēkt pāri šim posmam.

    Līdz diviem gadiem mamma visu dara bērna vietā. Bērns kā švammīte uzsūc vārdus, komunikācijas scenārijus un divu gadu vecumā ir gatavs runāt un aktīvi veidot  attiecības ar citiem. Trijos gados viņš jau ir apguvis socializēšanās pamata iemaņas un ir gatavs pārslēgt savu uzmanību no mammas uz citiem bērniem.  

    Domājam, vai mēs paši būsim gatavi nākamajai grūtniecībai. Varbūt ar otro mazuli labāk nesteigties?

    Divi mēneši vēl ir pārāk mazs laiks, lai mamma un tētis varētu spriest, vai paši emocionāli būs gatavi otram bērniņam jau tik drīz. Turklāt jāņem vērā, ka katrs bērniņš ir pilnīgi atšķirīgs. Tas, ka pirmais bērniņš ir ļoti mierīgs, vēl nenozīmē, ka tāds pats temperaments būs arī otrajam bērniņam. Ir bērni, kas viegli pieņem mazo brāli vai māsu un sāk par viņu rūpēties. Bet ir tādi, kas konkurē, un te nav nozīmes bērna dzimumam.

    Reāli viņi sāk veidot attiecības tikai tad, kad jau ir apzinātā vecumā, un mammai un tētim vajag ļoti lielu pacietību, lai to izturētu.

    Protams, dzīve ir dzīve un mēdz notikt visādi. Un ir ne mazums veiksmīgu piemēru bērniem ar gada, pusotra vai divu gadu starpību. Bet ir svarīgi, pieņemot šo nopietno lēmumu, apsvērt visus par un pret.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē