• Cīņa ar lapām – vai ir jēga pirkt lapu pūtēju?

    Atbild speciālists
    Indra Ozoliņa
    27. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vieni saka – tiešām noder! Otri raugās ar skepsi: neticu, ka no putēja būs liela jēga… ​​​​​​​Vairāk stāsta Kellijs Ševels, mehāniķis uzņēmuma Ginalas Latvijas pārstāvniecībā.

    Ja tev patīk grābt lapas un baudīt rudeni, turpini to darīt, taču, ja tava teritorija ir paliela, ar pūtēju lapas savāksi ievērojami ātrāk nekā ar grābekli vai slotu, un tas būs mazāk nogurdinoši. Ej tik uz priekšu, sapūt lapas kaudzē un savāc vai arī – sasūc maisā un samal. Tas noderēs arī, lai aizpūstu no bruģa nopļauto zālīti, lai tā nesāk ieaugt šuvēs.

    Ko pūtīsi?

    Pūtēju jauda ir tik liela, ka spēcīgākie aparāti spēj izkustināt no vietas pat palielus akmeņus. Jaudīgus pūtējus ar vairāk nekā 12 metru gaisa strūklu izmanto sūnas nopūšanai pēc aerācijas veikšanas un dažas firmas izmanto akmeņu un gružu nopūšanai no kuģu klājiem…

    Bet nu par to, kas varētu interesēt tos, kam ir piemājas košumdārzs vai lauku teritorija! Pūtējus var iedalīt četrās grupās: ar akumulatoru darbināmi, benzīna, elektriskie ar vadu un sūcēji-smalcinātāji. Izvēle atkarīga no budžeta un vajadzībām. Jāapsver, cik liela ir tava teritorija, cik daudz tajā koku, vai ziemā gribēsi to izmantot arī sniega pūšanai. Tas gan nenozīmē, ka varēsi iztikt bez sniega lāpstas. Pūtējs nopūtīs tikai mīkstu, tikko uzsnigušu, pūkainu sniedziņu – paliks vien kaķu iemītās pēdiņas.

    Pūtējs palīdzēs izpūst lapas no stūrīšiem un krūmiem, kuros nevari iekļūt ar grābekli.

    Iespēju un cenu amplitūda ir visai plaša – no aptuveni 100 līdz 800 un vairāk eiro. Visniknāko modeļu jauda ir vairāk nekā 2000 kubikmetru stundā (m3/h). Diez vai tik spēcīgu tev vajadzēs, jo arī daudz zemākas jaudas – ap 1400 m3/h – modeļi spēj velt uz priekšu trīsmetrīgu lapu kalnu.

    Ja vēlies nopūst bruģa celiņus un no dobēm izpūst mazas lapiņas, pietiks ar pašu vājāko pūtēju. Bet, ja tavā piemājas teritorijā ir daudz priežu un egļu, kuras birdina skujas un čiekuri, kā arī mēdz būt gara, nepļauta zāle, nepieciešams jaudīgs pūtējs.

    Elektriskais – ne visai ērts

    Vislētāk, par apmēram 100 eiro, vari tikt pie elektriskā lapu pūtēja, taču tad būs jāpērk arī pagarinātājs, lai vari pilnvērtīgi strādāt. Kvalitatīvs 50 metru pagarinātājs izmaksās gandrīz tikpat, un beigās sanāks akumulatora pūtējam līdzvērtīga cena. Arī jauda līdzinās pašam lētākajam akumulatoru pūtējam – ap 800 kubikmetru stundā. Sākot darbu, pagarinātājs jāizrullē, tas nedrīkst palikt satīts, jo veidojas indukcija un vads uzkarst. Diez vai tev patiks staipīt līdzi vadu un piņķerēties. Taču, ja nav paredzēti lieli darbi un varbūt vēlies tikai nopūst lapas no terases, arī elektriskais pūtējs būs ideāls palīgs.

    Benzīna pūtējs – vīru lieta

    Benzīna pūtējus ir vērts iegādāties plašai teritorijai, kā arī profesionālām vajadzībām, jo tie ir īpaši jaudīgi, taču dāmām tas nebūs vislabākais variants. Lielākie pūtēji nav viegli, un to iedarbināšana nepieredzējušiem lietotājiem var būt apgrūtinoša. Tas ir ķēpīgi, jo benzīna pūtējam atšķirībā no akumulatora un elektriskā pūtēja degviela pirms pildīšanas tvertnē jāsajauc ar eļļu un ir nepieciešamas ikgadējas apkopes servisā.

    Ja benzīna pūtēju lietosi retu reizi, tas aparātam nenāks par labu.

    Ja atstāsi iekšā degvielu, var sabojāties degvielas filtri, šļaukas, karburatoru membrānas, un nāksies nest pūtēju uz remontu. Reizi sezonā ieteicams mainīt degvielas un gaisa filtrus, sveces, vest uz apkopi. Savlaicīgi veikta apkope benzīna pūtējam izmaksās daudzreiz lētāk nekā remonts, ja tas vairs nedarbosies. Un zinoši servisa meistari spēs arī palīdzēt ar padomiem, ja agregāts gadījumā būs bijis nepareizi lietots.

    Vismazākais benzīna pūtējs sver vairākus kilogramus. Nešanai rokās tas ir pietiekami liels svars, kas noslogo plecus un muguru, jo gaisa strūkla spiež roku atpakaļ. Ergonomiskāks ir mugursomas pūtējs, jo tad slodze vienmērīgi izlīdzinās uz abiem pleciem, roka nevis nostiepta taisni uz leju, bet 45 grādu leņķī, un līdz ar to sanāk dabiski pretoties pūtienam, ko rada spēcīgā plūsma.

    Uz bieži uzdoto jautājumu par benzīna patēriņu īsti nevarēs atbildēt neviens. Tas atkarīgs no aparāta slodzes, degvielas kvalitātes, gaisa filtru stāvokļa, no tā, vai tiek izmantota pilna jauda, un vēl daudziem citiem faktoriem. Benzīna tvertnes ietilpība svārstās no 0,4 līdz pat 2 litriem. Ar mazajiem pūtējiem var strādāt aptuveni stundu, taču ar profesionālajiem – krietni ilgāk. Četrtaktu motori patērē par 20 procentiem mazāk degvielas nekā divtaktu motori, un līdz ar to aparāti ir vieglāki. Profesionālie pūtēji ir aprīkoti ar amortizācijas elementiem un paredzēti ilglaicīgai lietošanai.

    Uzvar akumulatoru pūtēji

    Sausu lapu pūšanai, celiņu tīrīšanai, tikko uzsniguša sniega nopūšanai no automašīnas un maziem dārza darbiem, piemēram, nopļautās zāles nopūšanai no bruģa taciņām, jāraugās uz akumulatoru pūtēju mājas sēriju, un pietiks ar pašu mazjaudīgāko aparātu. Jaudas ziņā tas būs līdzvērtīgs mazajam benzīna pūtējam, taču svara ziņā ievērojami vieglāks. Tam nebūs nepieciešamas ikgadējās apkopes, kas ir benzīna pūtējiem. Tas ir klusāks, videi draudzīgāks un iedarbināms daudz vienkāršāk – ieliek akumulatoru, nospiež pogu, un darbs var sākties.

    Akumulators paredzēts vairāk nekā 1000 uzlādes reizēm un var strādāt līdz pat stundai. Svarīgi akumulatoru glabāt 95–98% uzlādētu istabas temperatūrā, lai tam nesāktos pašizlāde. Nedrīkst pa ziemu to atstāt vēsā vietā.

    Akumulators un lādētājs pēc tam var tikt izmantots arī citās iekārtās, piemēram, zāģim, trimmerim, dzīvžogu šķērēm vai citai tehnikai.

    Akumulatoru tehnikas klāsts pieaug ar katru gadu.

    Ja tev ir liela piemājas teritorija, ap1000–3000 m2, daudz koku un lapas vajag izpūst no garas un reizēm slapjas zāles, prātīgāk izvēlēties kādu no profesionālās sērijas pūtējiem, kuru jauda ir vidēji par 20–30 procentiem lielāka.

    Akumulatora pūtēju ir ļoti grūti pārslogot. Pārkaršanas gadījumā tas vienkārši atslēdzas, un, tiklīdz būs atdzisis, darbu varēsi turpināt. Taču benzīna aparātam gan var pārslogot motoru un tikt pie diezgan padārga remonta.

    Akumulatoru tehnika strauji attīstās, dzinēji kļūst arvien jaudīgāki. Jaunajiem profesionālajiem variantiem jauda vairs neatpaliek no benzīna pūtējiem, taču cena ir līdzīga.   

    Pūtējiem, it īpaši profesionālajiem aparātiem, var iestatīt dažādus ātrumus un režīmus. Jauda ir ērti regulējama ar mēlīti, neturot pirkstu uz slēdža. Pūšanas jaudu var samazināt, lai izdzenātu lapas no puķu dobes, neskādējot augiem. Arī, lai nopūstu bruģa taciņu, vari uzlikt vājāko režīmu, un akumulators darbosies ievērojami ilgāk.

    Iesūc un sasmalcina

    Vari izvēlēties arī pūtēju-smalcinātāju. Kad lapas sapūstas kaudzē, atver ierīces vāciņu, pieliec speciālu cauruli, un tā lapas ne tikai sasūks, bet arī sasmalcinās. Jauda ir pielāgota aparāta uzbūvei, un ar to paredzēts sūkt tikai sausas lapas. Maisa tilpums ir 45 litri, taču, cik daudz lapu tajā ietilps, atkarīgs no to veida, sablīvējušās un slapjas aizņems vairāk vietas.

    Ņem vērā! Darbojoties ar jaudīgiem pūtējiem, skaties vai priekšā un 165 grādu leņķī pa labi un pa kreisi no tevis nav cilvēki, jo ierīce var paraut gaisā kādu akmeni vai stikla lausku un savainot tuvumā esošos cilvēkus. Sevi savainot, pūšot lapas, ir mazāk iespēju. Galvenais – skatīties zem kājām un nepaklupt!

     

    Triju stundu vietā desmit minūtēs!

    Pieredzē dalās Juris Baļuks, Rundāles pils muzeja Mehānikas nodaļas galvenais speciālists:

    – Mums Rundāles pilī ir divi lapu pūtēji. Jau pasen izmantojam MTD, kas lapas gan pūš, gan savāc maisā. To lietojam tikai bukšiem, kam ir smalkas lapiņas.

    Apmēram četrus gadus izmantojam pūtēju STIHL BR 430, kas darbojas ar iekšdedzes dzinēju un ļoti labi izpūš lapas no visiem krūmiem. Mums pats galvenais ir dabūt ārā lapas no dzīvžogiem, jo krūmi ir sastādīti biezi un ar grābekli tās izgrābt nav iespējams. Šis pūtējs ir ērti uzliekams uz muguras, tam ir mīkstas plecu lentes. Vienīgais trūkums – paskaļš, 109 decibeli, tāpēc strādājam ar austiņām. Pusotras stundas var mierīgi darboties bez atpūtas.

    Pūtējs ir ekonomisks. Intensīvi strādājot 5–6 stundas, vairāk par 2–3 l degvielas nepatērē. Ja pūš slapjas lapas, degvielas patēriņš ir lielāks.

    Sākumā gan bijām noskaņoti skeptiski, taču firma mums iedeva pūtēju uz nedēļu izmēģināt. Rezultāti bija tik labi, ka uzreiz nopirkām. Izmēģināju arī savā piemājas dārziņā, un pāris minūtēs izpūtu krūmu apakšas. Manuprāt, lapu pūtēji ir lielisks izgudrojums. To, ko ar grābekli grābsi 2–3 stundas, ar pūtēju 10 minūšu laikā sadzīsi vienā stūrī.

    Apkope ir pat vienkāršāka nekā zāles pļāvējam. Reizi sezonā vajag iztīrīt gaisa filtru un varbūt nomainīt sveci. Četrus gadus intensīvi lietojot, nekādas problēmas nav radušās.

    Lapas parasti sapūšam vālā. Ja kaut kur palikušas pāris lapiņas, pārejam pāri ar grābekli. Mums ir arī traktoram piekabināms TRILO lapu savācējs, kas tās saslauka ar rotējošo slotu un sasmalcinot sapūš bunkurā. Lielāko daļu lapu liekam kompostā – izņemot kastaņu lapas, kas slimību ierosinātāju dēļ ir jāsadedzina.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē