• Virši: lillā punkts vasarai

    Dārzs
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    16. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ne velti savulaik septembri dēvēja arī par viršu mēnesi – tieši tad Latvijas mežmalas un izcirtumi pārklājas ar lillā miglu un rūgteni smaržo. Zied virši.

    Romantiskajām saimniecēm, redzot violetos viršu paklājus, nāk prātā divas melodijas: viena ar lūgumu neaizvērt acis un skaut mani ciešāk, jo virši zied, bet otra – krietni skumjāka – par to, ka tie ir pēdējie goda vārti, kam cauri iet vasara. Tiesa, kad virši uzzied, vasarai ir pielikts punkts. Bet, kamēr romantiķes dungo skumīgas dziesmiņas, praktiķes ņem šķēres un iet uz mežmalu griezt viršu ziedus tējai, ziedu kompozīcijām, kā arī cer uz viršu medu un to košiem ziediem savā dārzā.

    Viršu tēja pret daudzām kaitēm

    Fitoterapeits Artūrs Tereško teic, ka tējai vāc viršu uzplaukušās galotnītes pašā ziedēšanas karstumā, tikai ļoti jāuzmanās no bitēm. Virši ir bagātīgs nektāraugs, tamdēļ bites tur zum bariem vien. Uzmanīgi, ka neiedzeļ! Ziedu galotnītes izžāvē, atlasa pārkoksnējušos dzinumus un noliek glabāšanai.

    Ja tavā zāļu skapītī ir virši, kas vākti sazin kad, labāk salasi svaigus, jo drogas ir derīgas ne vairāk kā trīs gadus.

    Viršu tēja der pret daudzām kaitēm – to lieto, lai ārstētu hroniskus nieru un urīnpūšļa iekaisumus, šķīdinātu nierakmeņus. Tāpat tēja palīdz tikt galā ar podagru, gastrītu, lieti noder, ja ir paaugstināts kuņģa skābes daudzums. Viršu tēja ieteicama pret saaukstēšanos, bezmiegu un neirozi. Lai pagatavotu tēju, ēdamkaroti izkaltētu viršu aplej ar glāzi verdoša ūdens, atstāj divas stundas ievilkties un dzer pa ceturtdaļglāzei četrreiz dienā pirms ēšanas.

    Floristikā gan svaigi, gan kaltēti

    Mežmalā nogrieztus viršu zarus var gan likt ūdenī, gan turēt vāzē bez tā. Šā auga zari un ziedi ir sausi un nezaudē dekorativitāti pat tad, ja vāzē stāv ilgu laiku. Floristi viršus vēlā rudenī iesaka izmantot dekoriem un pat kāzu pušķiem – tie nenovītīs un nenobirs, turklāt labi saglabāsies arī izkaltuši. Kaltētus viršu ziedus var izmantot, piemēram, vārot ziepes – ziediņus ieber ziepju masā. Un vēl viršus var izmantot dzijas krāsošanai – ar tiem iegūst dzeltenzaļu toni.

    Pasaulē viršus izmanto vēl radošāk nekā Latvijā: ar tiem klāj jumtus, tos izmanto matračiem, spilveniem, no tiem vij grozus, sien slotas un gatavo asus beržamos virsmu tīrīšanai.

    Ekskluzīvais viršu medus

    Virši ir labs nektāraugs. Biškopis un Meduspils saimnieks Jānis Vainovskis stāsta, ka viršu medus Latvijā ir viens no pieprasītākajiem. Ne visi Latvijas bitenieki piedāvā viršu medu – vairāku iemeslu dēļ tas ir ekskluzīvs, tāpēc bieži vien arī dārgāks par citiem. Kāpēc?

    • Pirmkārt, Latvijā ir salīdzinoši maz vietu, kur viršu medu var ievākt, – dažkārt bites jāved pat vairāk nekā simt kilometru, un tas dārgi maksā. Viršu medu bites ievāc augustā purvos, mežos un silos. Latvijas bitenieku iecienītākā viršu medus ievākšanas vieta ir Ādažu poligons, vēl virši salīdzinoši lielās platībās aug Kurzemes ziemeļos: Dundagā, Mazirbē, Ugālē, tāpat audzes meklējamas Teičos un Ķemeros. Un tas arī viss.
    • Otrkārt, uz rudens pusi bites jau ir nogurušas, bet viršu medus ievākšana tām vēl paņem spēku, tāpēc ne visi bitenieki to praktizē.
    • Un, treškārt, viršu medus satur olbaltumvielas, tāpēc tam ir želejveida konsistence. Tas nozīmē, ka šo medu nevar izsviest ar sviedi – viršu medus no šūnām jāizspiež, un tas ir grūtāk.

    Viršu medus ir tumšs, želejveida, fruktozes tajā ir vairāk nekā glikozes, tāpēc tas sacukurojas ļoti maz vai vispār nesacukurojas. Šā medus īpašā pazīme – tajā viscaur redzami sīki gaisa burbulīši. Medum raksturīga rūgtena garša un izteikts, patīkams aromāts. Tas ir viens no ārstnieciskākajiem un augstvērtīgākajiem pasaulē.

    Grūti pateikt, kāds šogad būs viršu medus ienesums Latvijā. Parasti dāsnākais laiks ir augusta pirmās desmit dienas, kas šogad nebija labvēlīgas: lija lietus, virši nemedoja, un bites uz tiem nelidoja.

    Krāsaini virši dārzā

    Pasaulē par viršu audzēšanu dārzā ieinteresējās Anglijā – tieši tur divdesmitā gadsimta pašā sākumā tika veidoti pirmie viršu dārzi. Nu viršu šķirnes skaitāmas simtos: ir virši ar baltiem, rožainiem, sarkaniem un lillīgiem ziediem, dzeltenu vien trūkst. Ziediņi var būt gan parasti, gan pildīti. Turklāt atkarībā no šķirnes tie var gan atvērties, gan palikt pumpuros un tā arī neizplaukt. Ir klājeniskie virši un virši ar stāviem dzinumiem, to lepnums ir arī lapojums – no pelēcīga līdz visdažādāko toņu zaļam, dzeltenam un pat sarkanam.

    Ja viršus gribas audzēt kā košumaugu, nav vērts rakt stādus mežmalā, dārzam daudz piemērotākas būs īpaši selekcionētās šķirnes.

    Viršus, kas aug konteineros, var stādīt visu sezonu, tomēr par labāko stādīšanas laiku uzskata rudeni – kaut vai tāpēc, ka tad visā pilnībā novērtējama gan to lapojuma, gan ziedu nokrāsa. Pērkot stādu, jānovērtē, vai tas savu pastāvīgo mājvietu nav gaidījis pārlieku ilgi. Ik pa laikam dzirdami dārzkopju stāsti par lielveikalos iegādātajiem importa augiem – konteinerā augs iestādīts ļoti sen, tāpēc smalkās saknītes ir tik sapinušās un saspiedušās, ka ieaugšana jaunajā vietā ir apgrūtināta.

    Lai cik bagātīga ir šķirņu izvēle, nav labi pirkt pa vienam virsim no katras krāsas. Virši pilnā daiļumā atklājas vien tad, ja sastādīti laukumos – vismaz pa trim četriem stādiem bariņā.

    Bet nevajag arī pārspīlēt un rudenīgā sajūsmā visas iespējamās dārza vietas atvēlēt tikai viršiem. Jāielāgo, ka šie augi ir dekoratīvi vien rudenī – augustā, septembrī, bet vasarā un pavasarī tie dārzā ir pavisam nemanāmi. Visgudrāk rīkojas dārzkopes, kas izvēlas viršaugus ar dažādu nokrāso lapojumu un stāda tos grupās starp citiem augiem, tā veidojot gaumīgas kompozīcijas.

    Viršiem dārzā jāatrod vieta, kas līdzinās to dabiskajiem augšanas apstākļiem: saulaina vieta un smalka, visai sausa augsne. Dabā virši aug saulainos klajumos vai pakalnos, un arī dārza saulainākajā vietā viršu lapojums un ziedi būs viskrāšņākie. Viršiem patīk viegla, skāba augsne (kā rododendriem), turklāt tie neprasa pārāk daudz mēslojuma. Ja viršus pārbaro ar slāpekli, tie gan sāk augt, ka prieks, bet dzinumi nepagūst nobriest un ziemā var apsalt. Vēl virši jāsargā no pārmērīga mitruma –augam ir smalkas saknītes, kas mitrumā ātri sāk pūt. Viršus svarīgi nepiemirst apliet uzreiz pēc iestādīšanas, bet vēlāk ar laistīšanu nevajag pārcensties.

    Ja gribi viršus stādīt toveros, kastēs vai podos, labāk izvēlies augus, kam ziedi nevis atveras, bet paliek pumpuros, jo šie augi savu dekorativitāti saglabā īpaši ilgi.

    Drošības labad uz ziemu viršus var piesegt ar egļu skujām – tās pasargā gan no sala, gan – kas vēl svarīgāk – no saules apdegumiem pavasarī. Kad ziema pagājusi, katrs viršu krūmiņš jāapgriež, lai tam veidotos glīta forma. Vislabāk to darīt laikā, kad virsis no ziemas miega pamodies, bet jaunos dzinumus vēl nav saaudzējis. Ja apgriezīsi par ātru, var rasties saules apdegumi, ja par vēlu – rudenī būs maz ziedu, jo nogriezīsi pumpurus. Un vēl – dārzā ziedošos viršus ārstnieciskai tējai vākt nevajag. Fitoterapeits Artūrs Tereško saka: “Sava daļa jāatstāj arī skaistumam.”

    Ticējumi

    Viršu laika prognoze

    • Kad sili sāk ziedēt no galiem, ir agrs rudens.
    • Ja virši ziedot stipri smaržo, būs agra ziema.
    • Ja virši ātri nozied, būs agrs rudens.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē