• Vajag kūdru? Izvēlies gudri!

    Dārzs
    Aija Vīksna
    25. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Vispirms svarīgi, kādam nolūkam kūdru lietosi, jo sēšanai paredzētā atšķiras no dēstu piķēšanai vai audzēšanai domātās. Atšķirība lielākoties ir kūdras frakciju smalkumā un pievienotajās piedevās. Skaidro Bulduru dārzkopības vidusskolas pasniedzēja Eleonora Mārciņa.

    Kūdra – organisks iezis, kas veidojies no purva augiem. Kūdra, kas radusies no sūnas, satur maz minerālvielu, tai ir paaugstināts skābums – pH 2,6–3,2, un piemīt antiseptiskas īpašības. Aptuveni 95 procenti sūnu kūdras tilpuma ir poras. Sīkās poras piepilda ūdens, bet rupjās – gaiss, tāpēc kūdra augu saknēm nodrošina ideālu ūdens un gaisa režīmu.

    Substrāts – veido gan uz kūdras, gan uz bioloģisku materiālu, piemēram, komposta, bāzes – ar atšķirīgu skābumu, raupjumu, ar un bez piedevām.

    Sēšanai un stādu audzēšanai obligāti vajag kūdras substrātu, nevis pagrābt zemi no dobes vai pērnā gada puķukastes!

    1. Ņem tādas substrāta pakas, uz kurām ražotājs norādījis tā sastāvu

    Tad ir lielāka garantija, ka pie sastāva ir vairāk piestrādāts. Jau sen pagātnē tie laiki, kad dārznieks paļāvās tikai uz sevi – pats veidoja substrātus. Tagad tas ir profesionāļu ziņā, viņi noteikti izdarīs to labāk. Kūdras sagatavošana ir vesela pētniecības nozare, kur svarīgi zināt, cik skāba augsne vajadzīga katrai kultūrai, kādai jābūt gaisa un ūdens caurlaidībai, ar kādām minerālvielām un mikroelementiem tā jābagātina.

    Kas substrātā var būt iekšā?

    • Ļoti svarīgs ir substrāta skābums jeb pH. Gurķu, pupiņu un kāpostaugu dēstiem vajag sārmainu substrātu ar pH 6–7. Tomātu stādu audzēšanai pieļaujama skābāka kūdra – sākot no pH 5,8. Dažām puķēm varētu būt vēl skābāka – pH 5,3. Vislētākā ir neielabota kūdra, kāda ir purvā, taču tā der tikai īstiem skābummīļiem – rododendriem, krūmmellenēm, dārza acālijām. Citi augi tajā nav stādāmi. Mazāk skābu kūdru panāk, tai pievienojot gan kaļķakmens miltus, gan dolomīta miltus. Dolomīta miltos ietilpstošais magnija karbonāts, salīdzinot ar kalcija karbonātu, kas atrodas kaļķakmens miltos, labāk un ātrāk šķīst ūdenī, tādēļ vispirms samazina kūdras skābumu.
    • Kad sfagnu kūdru iegūst no purva, to izžāvē, safrēzē un pievieno piedevas, kas palīdz tai uzsūkt ūdeni. Tas ir ļoti svarīgi. Šim nolūkam var pievienot organiku, citas firmas pievieno, piemēram, perlītu, vielu, kas iegūta no vulkāniskajiem iežiem, vai vermikulītu.
    • Pie stādu audzēšanas kūdras kā piedeva var būt arī māli un mikroelementi. Mans ieteikums – noteikti izvēlies bagātināto kūdru! Ir substrāti, kam pievienots ilgstošas iedarbības mēslojums Osmocote – minerālmēsli, kas darbojas 6 mēnešus. Te jāņem vērā, ka siltumnīcā tie iztērējas tomēr ātrāk. Atkarīgs arī no tā, kāda tilpuma traukos stādus audzē. Ja maza izmēra kasetēs, kūdra ļoti žigli iztukšosies un barības vielas tik un tā būs jādod klāt.

    Labākais paņēmiens – vērot augu, kāds tas vizuāli izskatās, un tad attiecīgi reaģēt, vai tam jādod papildmēslojums vai vēl ne.

    • Sēšanai paredzētajai kūdrai stiprus minerālmēslus parasti nepievieno, jo, kad sēkla dīgst, tai barības vielas tik lielā koncentrācijā augsnē nav vajadzīgas.

    2. Kūdra pirms lietošanas jāsagatavo!

    Nedrīkst atvērt maisu un pagrābt katrai reizei nepieciešamo substrāta daudzumu. Nē, substrāts no maisa jāizber traukā, vairākas reizes labi jāpārmaisa, lai pievienotās minerālvielas un citas piedevas vienmērīgi izkliedētos. Pēc tam substrāts jāsamitrina, jāuzbriedina, un tas ir visai ilgstošs process. Nevar tā uzreiz uzliet ūdeni ar kanniņu – tad kūdra aizpeldēs. Ir jāmitrina pa nelielām porcijām, ar laika atstarpēm vēl un vēl, lai kūdra kārtīgi uzbriest. Tad substrātam ļauj atpūsties vismaz vienu dienu, un pēc tam tikai tādā drīkst sēt, piķēt, stādīt.

    Kad gatavojies sēt siltummīļu kultūras, kūdra vismaz iepriekšējā dienā jāienes siltumā. Nedrīkst gurķus sēt aukstā kūdrā!

    3. Fasēta kūdra pareizi jāuzglabā

    Iepakojumā nedrīkst iekļūt mitrums, lai kūdra nesāktu pelēt. Tādu sēšanai un dēstu audzēšanai labāk neizmantot – izber uz lauka, lai vēdinās. Ja pelējušu kūdru izmantosi siltumnīcas augsnes ielabošanai, augi pastiprināti slimos.

    Substrātu nedrīkst turēt saulē. Iepakojuma malā, kur to cepina saule, substrāts gandrīz vai izdeg, bet kondensāts iesūcas maisa vidū, kur karstumā un siltumā kūdra sūt un sākas dažādi procesi – reaģē pievienotās barības vielas, kaļķošanas materiāls, un tas padara substrātu augiem kaitīgu. Degusī kūdra mazliet ož. Šāda maisa saturu labāk izmanto augu mulčēšanai dobē vai papildini komposta kaudzes slāņus.

    Populārākās kūdras frakcijas

    I frakcija – no 0 līdz 5 mm, piemērota sēšanai, ļoti smalks substrāts.

    II frakcija – no 5 līdz 20 mm, paredzēta stādu audzēšanai. Puķēm un dārzeņiem vislabākā.

    III frakcija – no 20 līdz 40 mm, pavisam rupja. Ir augi, kam tomēr tā patīk. Der augsnes ielabošanai un arī piesegumam.

    Kuru zīmolu?

    Šoreiz neskaties uz Rietumiem! Patiesībā Baltijas kūdra – gaišā kūdra – ir viskvalitatīvākā un audzēšanai visvislabākā.

    • Latflora – Latvijā ražots substrāts no Kaigu purva kūdras. Piemērots dažādiem augiem atšķirīgos attīstības posmos.
    • Durpeta – Lietuvā ražots substrāts. Ir gan sēšanai, gan stādu audzēšanai, gan siltumnīcas augsnes ielabošanai.
    • Biolan – Igaunijā ražots substrāts. Piedāvā dažādām vajadzībām. Īpaši iecienīts rožu stādīšanai.
    • Substral – Polijā ražots substrāts. Piedāvā dažādām vajadzībām.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē