• Vai nektarīns izaugs arī manā dārzā?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    20. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    4/10Nektarīna īpašās vēlmes

    Nektarīna īpašās vēlmes

    • Jāstāda dienvidu pusē, saulītē, aizvējā, dārza siltākajā vietā.
    • Svarīgs ir pietiekams saulainu dienu skaits pavasarī un vasarā. Vēsā laikā augļi nenogatavosies, būs cieti, skābi un negaršīgi.
    • Nektarīnam patiks auglīga, trūdvielām bagāta dārza zeme ar zemu gruntsūdens līmeni. To ielabo ar kūdras substrātu, kūtsmēsliem, kas ir sadalījušies, vai kompostu. Var pievienot nedaudz biohumusa.
    • Smagā, mālainā augsnē jāstāda tā, lai potes vieta (izcilnītis virs saknes) būtu līdz ar vai nedaudz virs zemes, lai šī vieta nesustu. Vieglākā, smilšainākā augsnē var stādīt tā, lai potes vieta ir nedaudz aprausta ar zemi un neveidotos sakņu atvases. 
    • Pēc stādīšanas un pirmajos divos gados sausās vasarās jālaista.
    • Papildmēslošanu ar slāpekļa mēslojumu veic līdz Jāņiem, lai veicinātu augšanu. Kad otrajā trešajā gadā sāk ieriesties ziedpumpuri, lai veidotos vairāk augļu, sāk dot rudens mēslojumu, kurā ir mazāk slāpekļa un vairāk fosfora. Ja lieto tikai slāpekļa mēslojumu lielās devās un katru gadu, būs liels zaru pieaugums, bet samazināsies raža.  
    • Noteikti jāveido apdobe. Tas nozīmē, ka riņķī ap kociņu vismaz pusmetru vai vislabāk vainaga platumā uztur no zāles tīru zonu, lai saknītēm piekļūst gaiss, mēslojums un ūdens. Ja zāle augs līdz ar stumbru, tad laistīta un mēslota tiks zāle, nevis kociņa saknes. Apdobi uzrušina vismaz līdz Jāņiem. Tas ir īpaši svarīgi sausā vasarā, lai koks saņemtu pietiekamu mitrumu, nenīkuļotu un būtu izturīgāks ziemā. 
    • Pirmajos pāris gados vajag ieziemot. Pirms ziemas koka stumbru un pašu vainagu apsedz ar gaisa caurlaidīgu materiālu, piemēram, agroplēvi vairākās kārtas, ko nosien ar auklu. Tā atstaros sauli, pasargājot no saules iedegām un nedaudz arī no stipra sala. Pret meža zvēru bojājumiem noderēs egļu zari. Var aptīt arī ar papīru – avīzēm vai tapetēm. Saknēm vislabākais sedzējmateriāls būs sniegs. Kailsalā uz saknēm ap stumbru apber kūdru vai citu mulčas materiālu. Uz paša stumbra to nevajag bērt biezā kārtā un veidot konusu, jo atkušņainā, siltā un slapjā laikā stumbra daļa pie potes vietas var izsust. Un pavasarī nedrīkst aizmirst mulčas slāni no saknēm atraust.
    • Lielas ražas gadījumā vajadzēs balstus, lai nenolūst zari. Teorētiski, ja augļu ir pārāk daudz, tad vajag izkniebt ziedpumpurus vai mazos auglīšus, taču praksē tam ne vienmēr pietiek laika un vēlēšanās.  

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē