• Topinambūrs – smalkiem restorāniem un slinkiem dārzniekiem

    Dārzs
    Mārīte Gailīte
    Gunta Šenberga
    7. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    3/6Kā audzēt?

    Kā audzēt?

    • Ja vēlas audzēt šo augu, atliek ierādīt tam ierobežotu pastāvīgu vietu un neļaut izplatīties tālāk. Tas labi aug pat vieglā augsnē.
    • Desmit kvadrātmetru apstādīšanai vajadzēs kilogramu stādāmā materiāla.
    • Gatavojot augsni pirms stādīšanas, ir vērts iestrādāt lēnas iedarbības mēslojumu Novatec Classic ap 50 g/m2, tas nodrošinās augus ar nepieciešamajiem barības elementiem vairākas nedēļas. 
    • Topinambūri iztur līdz mīnus 50 grādu stipru salu, tāpēc tos var stādīt gan pavasarī, gan rudenī. Stāda tāpat kā kartupeļus, piemājas dārzā attālums starp rindām var būt 50–55 cm, starp bumbuļiem vagā 40–50 cm. 
    • Kā jau dienvidu augs, dabiski topinambūrs zied īsās gaismas dienas apstākļos, pie mums tas ir augusta beigās, septembrī. Nelielā daudzumā vēlas ziedēšanas dēļ šie augi ir pat dekoratīvi. Dienvidos, audzējot topinambūrus lielākās platībās, ziedēšanas sākumā augus nopļauj, atstājot apmēram divas trešdaļas augstuma, lai briestošās sēklas nesamazina barības vielu uzkrāšanos bumbuļos. Latvijā tie zied tik vēlu, ka nopļaušanai vairs nav jēgas un arī nopļaut tos tik augstu nemaz nebūtu viegli. Nopļautos augus ir vērts sasmalcināt un kompostēt.
    • Topinambūru ražu sāk vākt oktobrī. Bumbuļus izrok ar dakšām (lielākā platībā ar kartupeļu kratītāju). Tā kā bumbuļi vislabāk uzglabājas uz lauka augsnē, siltā ziemā ražu var vākt atkarībā no vajadzības, var izrakt pat pavasarī. 
    • Tāpat kā kartupeļu laukos, vācot ražu, nekad neizdodas izlasīt pilnīgi visus bumbuļus, pārpalikumi pavasarī sadīgst un dod iespēju atjaunot stādījumu. Pēc ražas novākšanas atliek pielīdzināt lauciņu, bet pavasarī, pēc topinambūru uzdīgšanas, to izvago, lai izretinātu augus un iznīcinātu nezāles. To vislabāk darīt, kad augi ir 10–15 cm augsti, sausā un saulainā laikā. Atstātos topinambūrus aprauš ar augsni tāpat kā kartupeļus, bet liekie augi ātrāk novīst. 

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē