• Pārbaudi, vai nav pienācis laiks mājā mainīt elektrības vadus!

    Praktiski padomi
    Elīna Kondrāte
    2. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Laikus nepamanīti vai nenovērsti elektroinstalācijas bojājumi var beigties bēdīgi un pat traģiski – ar elektrotraumām vai postošu ugunsgrēku. Kā zināt, ka pienācis laiks mainīt elektrības vadus? Konsultē VALDIS GEKS, SIA Elteks vadītājs.

    Pazīmes, kas norāda, ka nav vērts tērēt naudu elektroinstalācijas pārbaudei un uzreiz var ķerties pie tās nomaiņas:

    * vadiem ir saplaisājusi izolācija;

    * pie lampām, slēdžiem, kontaktiem un rozetēm vadi ir nomelnējuši.

    Noteikta laika, cik ilgi vajadzētu kalpot elektrības vadiem un kabeļiem, nav. Taču, ja māja ir veca un elektrības vadi nav mainīti jau gadu desmitiem, to drošības pārbaude noteikti būtu jāveic pēc iespējas drīzāk.

    Pirmais solis – pārbaude

    Pārbaudē tiek veikti mērījumi, kuri uzrāda, cik labā darba kārtībā ir elektroinstalācija. Galvenie ir divi mērījumi – pārbauda vadu izolācijas pretestību un ar termokameru pārbauda, vai elektroinstalācijā nav vietas, kas silst vairāk, nekā būtu pieļaujams. Pārbaudes nevar veikt jebkurš elektriķis, bet tikai speciālists, kurš ir sertificēts Elektroietaišu tehnisko parametru mērīšanā un pārbaudē. Speciālisti izmanto pēc standartiem kalibrētas un pārbaudītas mērierīces un sniedz atzinumu par mērījumiem. Šādi sertifikāti mēdz būt arī ugunsdzēsējiem.

    Ja mērījumi uzrāda, ka pārmērīga silšana nenotiek un vadu un kabeļu izolācijas pretestība ir normas robežās, tad elektroinstalācija ir droša lietošanai un remontu tai veikt nevajadzēs. Vēl gan būtu jāpārbauda, vai visas tam paredzētās elektroierīces ir atbilstoši sazemētas, un neatbilstības gadījumā šīs nepilnības jānovērš. Arī šo pārbaudi veiks tas pats sertificētais speciālists. Taču, ja ir atklāti bojājumi vai vietas, kur silšana ir pārāk spēcīga, jāuzmeklē sertificēts elektriķis un vecie elektrības vadi, kā arī kontakti un slēdži jānomaina.

    Pārbaudes obligāti jāveic pēc jaunās elektroinstalācijas izbūves.

    Tikai sertificēts elektriķis

    Mainīt elektroinstalāciju pašrocīgi vai to uzticēt it kā zinošam kaimiņam vai paziņam nevajadzētu, lai gan likums to neliedz. Sertificēts speciālists elektroinstalācijas remontu un izbūvi veiks kvalitatīvi, pēc izbūves normām un ar garantiju, uzņemoties atbildību par savu darbu, un ieteiks labākos risinājumus. Nav arī ieteicams elektroinstalāciju nomainīt tikai daļēji vai atsevišķus tās posmus – ja elektroinstalācija ir savu laiku nokalpojusi, tad arī pagaidām drošais posms no ugunsnelaimes nepasargās.

    Finansiāli izdevīgāk ir meklēt elektriķi dzīves vietas apvidū. Elektriķi un mērījumu speciālistu var meklēt uzņēmumos vai caur individuālajiem sludinājumiem, jautājot pēc elektriķa kvalifikācijas. Atkarībā no vienošanās materiālus pērk elektriķis vai pats mājas saimnieks.

    Izmaksas elektroinstalācijas atjaunošanai nosaka mājas platība, cik daudz un kādi materiāli būs jāiegādājas, vai elektroinstalācija ir segta vai atklāta.

    Kas notiek sadales skapī

    Pirms sākt elektrības vadu nomaiņu, vispirms jānoskaidro, kur un kādi elektroinstalācijas aizsardzības aparāti (drošinātāji un automātslēdži) mājā ir ierīkoti. Vecākas paaudzes ievadskapjos reizēm ir tikai viens 20 ampēru drošinātājs, kas nespēj pietiekami kvalitatīvi aizsargāt visas izmantotās elektroierīces. Mūsdienās ar elektrību darbojas teju visas sadzīves ierīces, kurām ir dažāda jauda un nepieciešama dažāda aizsardzība. Valdis Geks iesaka, ka pareizi būtu aiz uzskaites sadales uzstādīt sadales skapi un tajā izveidot sagrupētu elektrības slēgumu – pa telpām, rozetēm atsevišķi, gaismām atsevišķi, jaudīgākajiem elektropatērētājiem atsevišķi. Rūpīgi jāaprēķina, kāda jauda būs katrā grupā, un jāpievieno arī atbilstoša aizsardzības aparatūra.

    Papildu drošībai

    Domājot par mājinieku drošību mitrākās telpās ar strāvu vadošu grīdu (klons, betons, flīzes), piemēram, vannasistabā, virtuvē un tualetē, ja tur ir rozetes vai elektroiekārtas, obligāti jāierīko strāvas noplūdes automāts. Ja tas nav izdarīts, tad elektroinstalācijas vai elektroiekārtu bojājuma gadījumā var gūt spēcīgas elektrotraumas. Strāvas noplūdes automāts nostrādās momentāni un uzreiz atslēgs strāvu.

    Izbūvējot jaunu elektroinstalāciju, jau sākot ar ievadsadali, jāizvēlas nevis divu, bet trīs vadu sistēma – fāzes vads, nulles vads un zemes vads. Zemējums nepieļaus sprieguma nonākšanu uz elektroierīces korpusa, jo tādā gadījumā nostrādās aizsardzības aparatūra. Arī visas kontaktrozetes ir ieteicams izvēlēties ar zemējuma spaili.

    Segtu vai atklātu?

    Atkarībā no novietojuma mājā ir divu veidu elektroinstalācijas:

    • Segtā – šī elektroinstalācija nav redzama, jo vadi vai kabeļi ir ievietoti caurulēs vai arī bez tām un tos klāj sienas, grīdas vai griestu segums, bet savienojumi atrodas kārbās zem apmetuma. Tāpat arī slēdži un kontaktrozetes. Savukārt elektroinstalācijas remonta vai atjaunošanas gadījumā jārēķinās ar kosmētisko remontu – lai nomainītu elektrības vadus, segums tiks bojāts.
    • Atklātā – elektrības vadi ir redzami un tiek stiprināti tieši pa telpas sienām un griestiem. To vizuāli estētiskāku var padarīt, izmantojot dažādu krāsu plastmasas vai metāla kabeļu kanālus vai caurules. Pēc šādas elektroinstalācijas atjaunošanas kosmētiskais remonts nebūs nepieciešams.

    Pareizi ierīkoti, abi elektroinstalācijas veidi ir vienlīdz droši. Tomēr ne visās koka vai guļbūves ēkās segto elektroinstalāciju var ierīkot ugunsdrošības prasību dēļ. Savukārt mūra mājā parasti ar to nav problēmu – apmetumā izgriež rievu, ievieto kabeli un uzliek jaunu apmetuma kārtu. Ja iepriekš elektroinstalācija bijusi segta, atjaunošanas procesā to var pārveidot par atklāto un otrādi.

    Lauku mājās mēdz izmantot gan slēgto, gan atklāto elektroinstalāciju.

    Atbilstoši kabeļi

    Elektroinstalāciju ierīkošanai vairs neizmanto vadus, bet elektrības kabeļus. To atšķirība ir dubultizolācija – kabeļi ir drošāki pret dažādu ārēju faktoru iedarbību. Kabeļu strāvu vadošās dzīslas galvenokārt izgatavo no vara, savukārt kādreiz tik populāros alumīnija vadus telpās vairs nemēdz izmantot. Iegādājoties elektrības kabeli, tas jāizvēlas pēc dzīslu šķērsgriezuma – lai tas atbilstu paredzētajām slodzēm. Piemēram, apgaismojumam iekštelpās pietiek ar 1,5 kvadrātmilimetru šķērsgriezuma kabeli, sevišķi, ja izvēlētas ekonomiskās LED spuldzes. Savukārt, ja telpā ir pieslēgts boilers un tiek izmantotas arī citas elektroierīces, piemēram, veļasmašīna, jaudīga tējkanna, fēns, gludeklis vai elektriskais sildītājs, piemērots būs 2,5 kvadrātmilimetru vai lielāka šķērsgriezuma kabelis – atkarībā no pieslēgtās jaudas. Nepareizi izvēlēts kabelis var būt par iemeslu tā silšanai. Tāpēc ir ļoti svarīgi aprēķināt elektroinstalācijai pieslēdzamās jaudas, un to visnekļūdīgāk izdarīs tieši sertificēts elektriķis.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē